Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kedves Brigitta! Tanácsot szeretnék kérni Öntől, mert fogyni szeretnék és nem tudom hogyan csináljam, mert több nehezítő tényező is közre játszik nálam. Ezért szeretném a segítségét kérni. 19 éves vagyok, 150 cm és 66 kg. Osteogenesis imperfecta (Üveg

Life of Budapest

Online tanácsadás


Cseri-Holzmann Brigitta profilképe

Cseri-Holzmann Brigitta

Dietetika-Diabetológia > Dietetika-Diabetológia


Kérdés feltevése

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Pálinkás Bea


Kedves Brigitta! Tanácsot szeretnék kérni Öntől, mert fogyni szeretnék és nem tudom hogyan csináljam, mert több nehezítő tényező is közre játszik nálam. Ezért szeretném a segítségét kérni. 19 éves vagyok, 150 cm és 66 kg. Osteogenesis imperfecta (Üvegcsont betegség) miatt kerekesszékkel közlekedek. 2003. óta II. típusú cukorbetegségem van amit 2011-ig gyógyszerrel kezeltek, de muszáj volt bevezetni az inzulin kezelést, mert 9%-os lett a HbA1C értékem. Humulin R inzulint adok, R.e. 6E, E.e. 3E, V.e. 4E-et, valamint 1000 mg-os Meforalt szedek reggel és este. Az inzulin beállítása után 3 hónappal már 6,1% volt a HbA1C értékem. 135 g CH-ban egyeztünk meg az orvosommal, mert mozgásszegény életmódom miatt nem is igénylek többet. Viszont az inzulin beállítása óta híztam 6 kg-ot, pedig fogyni szerettem volna, mert már akkor is 60 kiló voltam. Beszereztem egy szobakerékpárt, amin max 20 percet tudok biciklizni és fekve, ülve tudok tornázni. Reggel 30 g CH-t eszek, általában 2 szelet Graham kenyeret és 2dl tejet szoktam reggelizni. Ebéd 35 g CH, ez mindig változik, hogy milyen étel, de mindig kiszámolom, hogy annyi legyen a CH amennyi kell. A burgonyát általában kerülöm, mert nagyon megemeli a cukromat és a tésztákkal is így vagyok. Vacsora szintén 30g CH és itt 3 szelet Graham kenyeret szoktam enni. Tudom, hogy nincs meg így a 135 g CH, nekem ennyi elég is lenne, de délre már lemegy a cukrom így mindig hamarabb kell ebédelnem, délután pedig megemelkedik, pedig nem is uzsonnázom és vacsora után pedig megint lemegy úgy 10 órára, így itt szoktam enni kb 15 g CH-t, mert nem akarom, hogy behipózzak véletlenül, mert nekem az töréssel is járhat. Ezeket betartva mégsem fogyok, hanem inkább híztam és ezért írtam Önnek, hogy talán tudna e tanácsot adni. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Pálinkás BeaVálasz:


Kedves Bea!

Arról amit ír azt gondolom, hogy tartania kellene magát a 135g szénhidráthoz, azomban nem 3 étkezésből kellene ezt elfogyasztania hanem 5-ből, 6-ból.

Az, hogy hol lemegy a cukra, hol meg fel nincs rendben. Szerintem nem előrébb kellene hoznia az ebédet, hanem tízóraiznia kellene, és uzsonnázni.

A szénhidrát mennyiségeket úgy kellene elosztani, hogy ebédre legyen a legtöbb, vacsorára kevesebb, reggelire ennél is kevesebb és a legkevesebb a két kisétkezésre.

Össze kell hangolni a gyógyszeres terápiát és az étkezést, és ehhez meg kell kérdeznie a kezelő orvosát is.

Üdvözlettel:

Cs-H B.címkék: