Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kedves Tamás! 21 éve 1-es típusú cukorbeteg vagyok.Az egyik kérdésem az lenne,hogy mondjuk tízóraira vagy uzsonnára szabad-e enni túró rudit(pl Pöttyös). A másik kérdésem az lenne,hogy 25 éves leszek idén,42 kg vagyok,vendéglátásban dolgozok(pultos vagyok

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Talabér Bernadett


Kedves Tamás!
21 éve 1-es típusú cukorbeteg vagyok.Az egyik kérdésem az lenne,hogy mondjuk tízóraira vagy uzsonnára szabad-e enni túró rudit(pl Pöttyös).
A másik kérdésem az lenne,hogy 25 éves leszek idén,42 kg vagyok,vendéglátásban dolgozok(pultos vagyok:ételt,italt adok a vendégeknek),tehát elég mozgalmas munkakörben.Elég nehezen hízok.Hogy tudnék könnyebben felszedni pár kilót?Mikor elkezdtem dolgozni 47 kg voltam,10 nap alatt ment le rólam az 5 kg,azóta fél kilónként megy fel le.Mit egyek,hogyan hogy sikerüljön azt az 5 kg-t visszaszednem?
Válaszát előre is köszönöm!Válasz:


Kedves Bernadett!

 

Nem vagyok orvos, (sem dietetikus) ezt tisztázzuk! DE.

Minden orvos azt mondja, mindent lehet, de mértékkel. Egyen, ha úgy érzi, hogy "most úgy megenne egy Túró Rudit." Fontos,hogy ne csináljon belőle rendszert. Egy héten max kétszer negdejen ennek a csábításnak. Egy szeletben 9 SzH van. Ezt egészítse ki olyannal, ami nem emeli gyorsan a vércukrát. pl: egy fél almával. A csokoládét kell egy kicsit higítani és a kettő együtt ki tesz egy tízórait. Törekedjen az egészséges arányokra. Enged a csábításnak, de figyeljen magára.

 

A hízás nehéz ügy ilyen fizikai munka mellett. Ezen felül amennyiben rendszeresen eszik naponta 5x, akkor komoly étrend tervezés szükséges. Ajánlom, hogy látogasson el az oldalomra és a lap alján talál egy olyan listát, ami segítségére lehet: http://www.schef.hu/cukorbeteg-etrend-recept

Próbáljon meg olyan ételeket keresni, amelyek a kevésbé ajánlott kategóriába esik. Hízni a rendszeres evés, és a mozgás szegény környezet párosával lehetséges. Helyezze a nehezebb ételeket a lefekvés előttre. Magyarul egyen egy jó vacsorát a megfelelő SzH számmal és feküdjön le.

Feltétlenül konzultáljon az orvosával terveiről, hogy szeretne egy kicsit hízni. A jól beállított étrenddel hízhat annyit, ami az egészséges határain belül mozog.

 

Remélem sikerrel jár, és beszámol a haladásról.

 

Jó étvágyat kívánok!

 címkék: