Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Tisztelt Stiller Tamás! Régebben nagyon szerettem a krémleveseket és a főzelékeket, de mellőznöm kell a már megszokott sűrítéseket. Próbálok elérni valami hasonlóságot, de nem sikerül. Hátha Ön tud nekem ebben segíteni.

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve:


Tisztelt Stiller Tamás! Régebben nagyon szerettem a krémleveseket és a főzelékeket, de mellőznöm kell a már megszokott sűrítéseket.
Próbálok elérni valami hasonlóságot, de nem sikerül. Hátha Ön tud nekem ebben segíteni.Válasz:


Kedves Péter!

 

Régóta javaslom speciális étrendtől függetlenl, hogy lisztes habarás és rántosos sűrítések helyett, inkáb az étel beltartalmi értékét növeljük. Mondok egy példát: egyszerű zellerkrém leves.

4 személyre rendszerint egy jó nagy zellert szoktunk vásárolni és az abból készült levest sűrítjük vissza. az én tanácsom az, hogy először is a megtisztított zellert vágjuk 2x2 cm-es kockákra. Kevés vajon pároljuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. A megpuhult zellert botmixerrel pépesítsük. Ezek után tejföllel és kevés zöldséglevessel hígítsuk a szükséges adagszámig. Utólag a zeller apróra vágott leveleivel megszórva tálaljuk. Használjuk bátran minden részét a zöldségeknek.

Még egy apró dolog, hogy nagy konyhákban kész alaplevekkel főznek. Ezeket otthon nem lehet előállítani, ezért főzéshez víz HELYETT használhatunk leveskockából készített levest. Mégse vízzel főzünk, és elkerüljük a plusz só hozzáadást is.

 

Főzelékeknél is javaslom, hogy a főzővíz mennyiségével trükközzünk, valamint más zöldségek hozzáadásával sűrítsünk. Pl.: lencséhez apróra vágott répa és szárzeller csodálatos kombinációt ad.

 

Jó étvágyat!

Stiller Tamáscímkék: