Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Milyen tüneteket okozhatnak az ételadalékok? Melyek a leggyakoribb allergén adalékok?

Diabetes Portál



Allergiát okozó ételadalékok

A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos összetevők azonban allergiás tünetek okozói is lehetnek.

Allergiát okozó ételadalékok

Enyhe bőrpírt és életveszélyes tüneteket is okozhat

 

 

A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák. Előfordulhat, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoz. Az additív allergia jellemzően aluldiagnosztizált betegség, a diagnózis pedig annál is inkább nehéz, mert az allergén "rejtve" van az élelmiszerekben. - mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.
Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén, vagy a felsőtesten jelentkező bőrpír, vagy csalánkiütés formájában. Jóval ritkább, de annál súlyosabb, életveszélyes allergiás reakció az anafilaxiás sokk, melynek során a betegen testszerte jelentkezhet csalánkiütés, a gégeduzzanat következtében légzése nehezítetté válik, szívverése felgyorsul, a vérnyomáscsökkenés következtében ájulás, eszméletvesztés következhet be.

 

A leggyakoribb allergének

 

 

Az ételadalékok közül a legtöbb problémát jellemzően a tartósítószerek okozzák: a nátrium benzoát, a nátrium glutamát, a szorbinsav és a szalicilek, de az ízfokozók is kiváltanak sokszor súlyos, anafilaxiáig is elmenő allergiás reakciót.

Az élelmiszeriparban az úgynevezett E-számozási rendszer hivatott arra, hogy nyelvi megkötöttség nélkül jelölje az adott termékben található adalékanyagokat. Ezeket a gyártónak kötelessége feltüntetni a terméken.

Az E211-es számmal jelölt nátrium benzoát nyomokban, számos élelmiszerben – tejtermékekben, gyümölcsökben, mézben - természetes alkotóelemként is jelen van, tartósítószerként adagolva azonban fogyasztását követően mellékhatások jelentkezhetnek. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásakor megterheli a májat, ezen kívül az arra érzékenyeknél – különösen az aszpirin allergiásoknál – allergiát, asztmát és csalánkiütést okozhat.

Az E621-es számmal ellátott nátrium glutamátot általában húskészítményekhez, ízfokozóként adagolják. Fogyasztása az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat. A kínai étterem szindrómaként is definiált bőrpírral és hányingerrel kísért tünet együttes feltehetően a nátrium glutamát és a többi összetevő kölcsönhatásának következménye.

A szorbinsav a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Fogyasztása érzékeny embereknél irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

A lekvárok, dzsemek és szörpök eltevésére használt szalicileket több, láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazható gyógyszer összetevői közt is megtalálhatjuk. Érzékeny egyéneknél fogyasztásuk csalánkiütést, nyelvzsibbadást, nehéz légzést okozhat. Szakszerű segítség hiányában a beteg állapota rövid időn belül életveszélyessé válhat.

 

Hogyan vizsgálható?

 

 

Az élelmiszer-adalék allergia vizsgálat indokolt lehet, ha bizonyos ételek fogyasztását követően, akár alkalomszerűen is, de tapasztaltuk már a felsorolt tüneteket. A panaszokat okozó összetevő epicutan teszttel kimutatható. A vizsgálat során készen kapható speciális kamrás tapaszokra viszik fel az allergéneket, majd a tapaszt a hát bőrére rögzítik. 20 és 40 perc elteltével a szakorvos leolvassa az eredményt. Az allergének helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia.
Az additív allergia egyetlen kezelési módja, ha a továbbiakban kerüljük az adott összetevőt tartalmazó készítményeket.

www.allergiakozpont.hu

Forrás: www.allergiakozpont.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Cianózis

A bőr szederjes-lilás elszíneződése, amely különösen az ajkakon és az ujjak végein... Tovább

veseelégtelenség

A vesék mükődésének fokozatos romlása, majd végül leállását nevezzük... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát
Az inzulinrezisztencia az egészség egyik kiemelt problémája napjainkban, azonban néhány...
Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek! Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek!
Számos gyógynövény segíthet a magas koleszterinszinttel küzdők számára, amelyek nem csak...
Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt? Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt?
A cukorbetegség és a peteérés kapcsolata fontos téma, melynek feltárása segíthet a nők...
Cukorbetegként ezért kell fokozattan figyelni a fogaidra! Cukorbetegként ezért kell fokozattan figyelni a fogaidra!
A cukorbetegség komplex kihívásokkal jár, amelyek nem csak a vércukorszint szabályozását...
 14 Étel, Ami Segíthet Csökkenteni a Vércukorszintet 14 Étel, Ami Segíthet Csökkenteni a Vércukorszintet
Az egészségünk megőrzése és javítása érdekében sokat tehetünk az étrendünkkel. A...
 Ezért gyógyulsz ki nehezebben a náthából Ezért gyógyulsz ki nehezebben a náthából
A nátha egy gyakori vírusfertőzés, amelyet általában könnyen leküzd az immunrendszerünk....
Torokfájás? Ekkor van szükség antibiotikumra! Torokfájás? Ekkor van szükség antibiotikumra!
A torokfájás gyakori panasz, melyet különféle okok, mint például vírusfertőzések,...
Tényleg jó a cukorbetegek számára a gyakorlati dietetika? Tényleg jó a cukorbetegek számára a gyakorlati dietetika?
A cukorbetegség diagnózisa nem jelent lemondást az élvezetes étkezésekről; a gyakorlati...
Íme 6 olcsó, mégis egészséges Íme 6 olcsó, mégis egészséges "bélgyógyító" élelmiszer
Azért, hogy mindig megőrizd bélmikrobiomád egészségét, ajánlatos beillesztened...
A szívünkre is veszélyt jelent a cukorbetegség A szívünkre is veszélyt jelent a cukorbetegség
A globális cukorbetegség terjedése és az ebből eredő szív- és érrendszeri kockázatok...
címkék: