Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

1-es és 2-es típusú cukorbetegség, inzulin, diéta. Biztonságosabb vagy előnyösebb az egészségre a bio élelmiszerek.

Diabetes Portál



Biztonságosabb vagy előnyösebb az egészségre a bio élelmiszerek?

Biztonságosabb vagy előnyösebb az egészségre a bio élelmiszerek (angol szóhasználattal „organikus” élelmiszerek) fogyasztása? Nem! – válaszolja a tudományos elemzés. Csaknem két évtizede folyamatosan halljuk a „bio”- vagy angolszász szóhasználattal „organikus” élelmiszerek propagálását, hangsúlyozva azok fogyasztásának különféle előnyeit.

bio élelmiszer, organikus élelmiszer,

A Stanford Egyetem kutatói Crystal Smith-Spangler vezetésével átnézték a szakirodalomban fellelhető összes publikációt, ezen belül 17 emberen történt vizsgálatot, valamint 223 olyan vizsgálatot, melyek keretében az élelmiszerek tápanyag tartalmát és esetleges szennyező anyagok jelenlétét elemezték. Összesen 3 olyan emberi vizsgálatot találtak, melyekben a normális élelmiszerekkel szemben bio élelmiszerek fogyasztásának esetleges következményeit (ekcéma, atópiás bőrgyulladás, tüneteket okozó campilobakter pilori fertőzés) elemezték és nem találtak különbséget a kétféle élelmiszer típus között. Két vizsgálatban gyermekekben organikus élelmiszerek fogyasztása mellett alacsonyabb volt a vizeletben a peszticidek szintje, viszont a vizsgálatok felnőttek szérumában, vizeletében, az anyatejben és az ondóban nem találtak a biomarkerek és a tápanyagok szempontjából érdemi különbséget. A megvizsgált élelmiszerek között volt marha-, sertés- és csirkehús, tojás, tej, gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök. A kutatókat magukat is meglepte, hogy nem találtak olyan táplálkozási előnyt, mely az organikus élelmiszerek fogyasztásához kapcsolódna. Nem bukkantak olyan meggyőző bizonyítékra egyik áttekintett vizsgálatban sem, mely szerint az organikus élelmiszerek táplálkozási szempontból jelentősen értékesebbek lennének, mint más élelmiszerek. Találtak ugyanakkor olyan gyenge bizonyítékokat, melyek felvetik, hogy az organikus élelmiszerek jóval többet tartalmaznak a fenolból, melyet erős antioxidánsként tartanak számon. Arra is van némi adat, hogy az organikus tejben magasabb az omega-3-zsírsavak szintje. Tekintettel azonban arra, hogy a két említett vegyületből egyébként is ritkán alakul ki hiányállapot a szervezetben, a kutatók úgy vélik, hogy e megállapításuknak nincs nagy klinikai jelentősége. A kóli baktérium-fertőzöttség kockázatában nem volt különbség a kétféle módon előállított élelmiszer között, viszont a 3 vagy több antibiotikumra rezisztens baktériumokból valamivel többet találtak a csirke és sertés eredetű nem organikus élelmiszerekben. 

 

 

 Nem tudni miként befolyásolja egészségi állapotunkat a bio élelmiszer

 

 

 Az organikus élelmiszer nagy üzlet. Az organikus élelmiszerek szerte a világon drágábbak, mint hagyományos megfelelőik (az előbbi ára néha akár duplája is lehet az utóbbiénak), ezért nem meglepő, hogy az organikus élelmiszerek eladása 1997-ben 3,7 milliárd dolláros forgalmat generált az Egyesült Államokban, mely 2010-re 26 milliárd dollár fölé emelkedett. A magasabb árat a termelők általában azzal magyarázzák, hogy a termesztés során nem alkalmaznak növényvédő szereket, illetve az állatoknak nem adnak kémiai vegyületeket, és a feldolgozás során sem használnak ipari oldószereket, kémiai adalékanyagokat vagy sugárkezelést. Az állati eredetű organikus élelmiszerek (pl. tejtermékek, húsok) alapanyagaként szolgáló állatokat rendszerint szabadban tartják. Egyes országokban azonban a szabadon tartott állatokból előállított, illetve az organikus élelmiszer fogalma nem fedi egymást. A következtetések levonását nehezítette, hogy gyakorlatilag nincs olyan kutatás, mely az organikus élelmiszerek hosszú távú egészségi hatásaira összpontosított volna, hiszen kizárólag rövid és közepes távú kutatásokat sikerült fellelni. A több mint 200 vizsgálat 2 naptól 24 hónapig terjedő időszakot ölelt fel. Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy egyelőre fogalmunk sincs, miként befolyásolja egészségi állapotunkat hosszú távon, ha nem hagyományos, hanem organikus élelmiszereket fogyasztunk.

Forrás: Ann Intern Med. 2012 szeptember 4.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

NIDDM

lásd: 2-es típusú diabétesz mellitus Tovább

Acetonúria

   Acetonvizelés, az aceton ill. egyéb ketontestek megjelenése a vizeletben, mely igen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz
Mikor érdemes cukorbetegként belgyógyászhoz fordulni? Cikkünkben megmutatjuk, milyen...
Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség