Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A cukor és a mesterséges édesítő-szerek egészségkárosító hatásai

Life of BudapestA cukor és a mesterséges édesítő-szerek egészségkárosító hatásai

A keserű valóság   Milyen termékekről van szó? Az összes finomított cukor fajta, valamint a mesterséges édesítőszerek a következõ védett márkanevekkel: Equal, NutraSweet, Neotame, Spoonful, Equal-Measure, NutraTaste, Canderal (E951), Sugar Twin (kék dobozos) stb. A legtöbb étel, ital tartalmaz mesterséges édesítőt (mint például a "diétás kóla"), vagy finomított cukrot.  

A cukor és édesítőszerek hatása

A legveszélyesebb adalékanyagok

 


Kezdjük először a mesterséges édesítők vizsgálatát. A különbözõ védett márkanevű mesterséges édesítőszereket az aszpartam (aspartame) nevű kémiai anyagból állítják elő. Az aspartame-ot bizonyos publikációk méregnek titulálják és nem véletlenül. Az aspartame 3 kémiai anyagból áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára mint adalékanyag.

 

Az aszpartám az egyik legveszélyesebb étel adalékanyag, mellesleg a másik legveszélyesebb étel adalékanyag a 99%-ban glutamát (glutamate) nátrium savából álló MSG (monosodium glutamate), meg a hydrolizált növényi fehérje, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak ízesítő anyagok. Ez utóbbi adalékanyagokat több étel-gyártó szándékosan félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel mint például: "természetes ízesítő", "fűszerek", "élesztő kivonat", "szója fehérje kivonat", "textured protein" stb. De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"), kénesítő szerekkel stb.

 


Tudományos magyarázat

 


Dr. Russell L. Blaylock, a Missisipi Orvosi Egyetem neuro-sebészeti professzora közel 500 tudományos kutatási forrást felhasználva részletes kimutatást közöl könyvében az aszpartám (továbbá az MSG) egészségre káros hatásairól, legfőképpen komoly krónikus neurológiai elváltozásokról, de számos más akut betegség előidézésében való közrejátszásáról is. Szerinte a fenti étel adalékanyagokat excitotoxin-oknak kellene nevezni és azonnal be kellene tiltani forgalmazásukat. Ezek 3 fő alkotóeleme az aspartic-sav, a phenylalanine valamint a glutamate amik savas aminósavakként is ismeretesek, és amik nagyon kis koncentráció-ban az agyi neuronról neuronra való információ átvitelben játszanak szerepet. Tehát természetes kémiai elemei az agynak.

 

Miért mérgező?

 

Joggal kérdezhetik az aszpartám és az MSG védelmezői, hogy akkor miért mérgezőek? Dr. Blaylock szerint ezek természetes mennyisége rendkívül alacsony koncentrációjú és amikor e koncentráció fölé kerülnek, akkor a neuronok hirtelenül és szabálytalanul "tüzelnek". Ugyanakkor a többlet koncentráció az agysejtek nagyobb kalcium felvételét váltja ki, ami bizonyos neuron-fajták pusztulását idézi elő. Az aszpartám vagy a glutamate mégnagyobb koncentrációjánál a sejtek egy különleges késtetett halálban múlnak ki, aminek a neve "excitotoxicity", (azaz izgalomba hozott toxikusság), a neuro-sejteket túlserkentve azok halálát idézik elő. Ez a folyamat nem gyors, de természetesen személyenként különböző sebességű. Néhány különösen érzékeny személynél komoly komplikációk lépnek fel, amik akár az egyén halálát is okozhatják szív-zavarokat is kiváltva. De a legtöbb embernél csak hosszabb idő eltelte után okoz bajokat.

Bár a legtöbb neurodegeneratív betegség (mint pl az Alzheimer-betegség, a Parkinson-kór, az ALS, vagy phenylketonuria) kiváltó oka nem az aszpartám vagy az MSG, de ezek fogyasztása mindenképpen súlyosbítja azt a betegséget. Ez a lista tovább folytatható liyen betegségekkel mint multiple sclerosis, memória zavarok, hormonális problémák, hallás- vagy látás-zavarok, epilepszia, hypoglycaemia. A terhes anyákra, vagy a csecsemõ korú gyermekekre, vagy a krónikus beteg idősekre való veszélyét még a Kutatási Biológia Amerikai Szövetségi Federációja is beismeri.

 

Figyelmeztetés: cukorbetegeknek rendkívül káros az aszpartam fogyasztása

 

Dr. H. J. Roberts orvos, cukorbeteg-specialista, könyveiben arra figyelmeztet, hogy az aszpartám fogyasztása a cukorbetegek számára rendkívül káros hatásokkal jár és nemcsak tovább súlyosbítja a diabéteszt, de más komplikációkat is előidéz (pl. retinopathy, cataracts /hályog/, neoropathy, gastroparesis). Akár cukorbetegséget is kelthet azoknál akik erre genetikailag hajlamosak, megnehezíti az inzulin vagy más gyógyszerek hatását, görcsös rohamokat is előidézhet. Szerinte az aszpartám egy igen különleges agyrák fajtát is okozhat, a "primary lymphoma"-t, amire praxisából tud példákat hozni. "Sajnos, sok páciensemnél, és másoknál is a konzultációimból, komoly metabolikus, neurológiai és más komplikációk megjelenése kétséget kizárólag az aszpartám termékek fogyasztására volt visszavezethető, ...amik felhagyásával azonnali javulás volt észlelhető, vagy ismét visszatérve azok fogyasztására ....a tünetek újból jelentkeztek."

 

Aszpartam mellékhatásai

 

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatalnak (FDA) beküldött az ártalmas hatást kiváltó étel adalékanyagokról készült jelentések 75%-át az aszpartám mellékhatásairól szóló jelentések teszik ki. (forrás Mark D. Gold). Ezekben többek között szerepel fejfájás, hányinger, hasi fájdalmak, kiütések, fáradtság, alvás-zavar, látás-, hallás-zavar, izgágaság, depresszió, mellkasi bántalmak (szív zavarok, légzési nehézségek), memória-zavar...Jelentések vannak az elhízásra is, amit egy agyi stimulációs folyamat vált ki, tehát az aszpartám, mint reklámozott karcsúsítószer, nemhogy nem az, de pont az ellenkezőjére késztet.

Ennek ellenére semmit sem tesznek ellene, sőt egyre keményebb kampány folyik az aszpartám "semminemű veszély nem kimutatható"-ságáról. Túlságosan is nagy érdekeltségekről, pozicióféltésről van itt szó, hiszen a Monsanto mammutcégnek az aszpartám gyártása, becslések szerint, milliárdos üzletet jelent. Az amerikai gyógyászatra és a politikára való befolyásuk, - egyes bennfentes jelentések szerint -, rendkívüli mértékű és akkor még nem is tettünk említést Monsanto másirányú befolyásáról, mint például a genetikailag manipulált magok, géntermékek, vagy a saját kísérletezésű permetező-szereik elterjesztésére. Ha valakit ez a téma részletesebben is érdekelne, vagy kíváncsi még az állítólagos megvesztegetésekre, tanulmányok meghamisítására, stb., akkor a bal oldalon feltüntetett internetes oldalakon találhat további információkat, magyarul is.

 

 

És a finomított cukor is?

 


Igen! Annak minden fajtája, a fehér, a barna, a "nyers", a melasz.

Számos doktor egyenesen méregnek nevezi. Például dr. William C. Martin, aki szerint a finomított cukor méreg a szervezet számára, mert megfosztották az élet erejétől, fehérjéitől, enzimjeitől, vitaminjaitól, ásványaitól ami eredetileg a cukornádban, vagy a cukorrépában volt. Ami megmaradt az "csupaszra finomított szénhidrát" azaz kalória. (Ezt ne keverjük össze a növényi szénhidráttal, ami nem finomított.) De még annál is rosszabb mert a testbe bekerülve elvonja a szervezetből a vitaminokat, ásványi anyagokat az emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való törekvésében.

 

A rendszeres cukorfogyasztás hatása

 

A cukor az emésztés során erjesztő hatású, amikor is ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de főleg az alkohol nagyon erős romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja, kihatással van az idegrendszerre. A cukor-fogyasztás savasító hatást vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevő ásványi anyagokat kell a szervezetnek előszednie hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Például nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot. Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból is előszedni, ezzel csontritkulást okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága váltott ki.

 

A túl sok cukorfogyasztás hatása

 

A túl sok cukor fogyasztása végül is minden szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában halmozódik fel és a máj megduzzad. Ha a máj elérte a növekedésének felső határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe zsírsavak formájában. Ezek a test minden kevésbé aktív helyein (has, ülep, csípő, combok stb) rakódnak le, majd az aktív szerveken (szív, vese). Az egész testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik. A paraszimpatikus idegrendszerre is kihatással van, és az azt szabályozó kisagyra is, amit paralizál. Belezavar a vér-keringésbe és a limfatikus rendszerbe is. A vörös vértestek minősége romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is megnő, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége leromlik, mikróbák terjedését idézve elő. A B vitamin készlet is leapad, mert a cukor-fogyasztás a B vitamint termelő hasznos bél-baktériumok pusztulását váltja ki. A hasnyálmirigyre is meglehetõsen károsan hat, mert túldolgoztatja azt és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak.

 

Minden túlzott cukor-fogyasztó népcsoport az átlagosnál rövidebb életű. Sajnos egy intő példa erre számos, csoport-kolóniákban élő ausztráliai bennszülöttek, akik a túlzott cukor-fogyasztásuk miatt az átlagéletkoruk a 40-50 év között van. De még szörnyűbb az a közöny, ami ezt körülveszi.

Dr. Norman W. Walker "Become Younger" (Válj fiatalabbá) című könyvében is ír a cukor-fogyasztás ártalmairól. Szerinte a cukrot egy kategóriába kellene sorolni a drogokkal, mert ugyanolyan degeneratív hatást váltanak ki, csak lassabban és delírium érzete nélkül. "Pontosan azt mondhatjuk, hogy a cukor az egy drog a szervezetben, és azok az emberek akik sokat fogyasztanak belõle, előbb vagy utóbb, ugyanazon a degeneratív hatásokon mennek keresztül mint amin egy narkomániás megy keresztül."

 

Gondoljon erre amikor legközelebb édességet szeretne vásárolni saját magának, gyermekeinek, vagy ajándékba!

 

 

Akkor mit szabad enni?

 


Szerencsére a természetes cukrok, amik gyümölcsökben, zöldségekben vagy a mézben vannak, nem károsak, mert saját természetes környezetükben vannak. Ha szüksége támad édességre, akkor fogyasszon szezonális gyümölcsöket, édesítésre használható a hőhatás nélkül kivont méz.

 

Ha további édességre vágyna, akkor fogyasszon datolyát, mazsolát, szárított fügét.

 

Csokoládé helyett fogyasszon carob porból készített édesítetlen "csoki"-t, ami szinte ugyanolyan ízű, színű és nem káros.

 

Ha mindenáron édesítőszert kíván használni, akkor használjon természetes úton előállított stevia-t (magyarul sztívia). Ez a növény Paraguayból és Brazíliából származik, leveleibõl készült csipetnyi örlemény egy teáskanálnyi cukrot képes helyettesíteni. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt a dán Aarhus Egyetem több tanulmánya szerint a 2-es típusú cukorbaj ellen is hatásos. Néhány ázsiai országban, ahol egészségügyi okokból nem használnak aszpartámot, stevia helyettesíti azt, például a diétás kólában is. Nestlé, Sunkist, Coca-Cola stb. sztíviát használ ott helyileg aszpartám helyett. Az amerikai FDA meg éppen ellenkezőleg rendelkezik, a sztíviát korlátozza és az aszpartámot védelmezi, ezzel is kimutatva profitérdekeltségeit. Ön kinek hisz? Valamelyik egészségügyi hivatal hazudik!

További sztívia-kiegészítés magyarul egy külön oldalamon. (Kép, tájékoztató, hatásai, pro- és kontra kampányok, tudományos forrásmunkák, kapcsolatok 13 nyelven stb.)

 

Vagy használjon Xylitol-t (magyarosítva Xilit), ami szintén egy természetes és teljesen biztonságos édesítőszer, nyírfakéregből készül, de számos gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem tekinthetõ szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5 hidroxil-csoportból áll. A xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az édesítőszereket, de jótékony hatást fejt ki a fogakra és a fogínyre. Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az inzulin-szintet és ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória is van benne mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetően jótékony hatással bír az egészségre. Észak-Európában már régóta használják, újabban Japánban és az USA-ban is nagyon terjed a használata. A finn Fennobon Oy is forgalmazza kis- és nagytételben.

 

 

Jogi pereskedések

 


Egyes magánszemélyek jogi pert indítottak Monsanto/Benevia és más ételadalékanyag gyártó cégek ellen. Az első ilyen perkereseteket még 1998. márciusában indították be, mondani sem kell, sikertelenül. Ugyancsak pereket helyeztek mások kilátásba egyes személyek, vagy intézmények ellen, akik jelentős hatáskörrel rendelkeztek és engedélyezték ezen adalékanyagok ételekben, italokban való forgalomba hozását. Azok az ételgyártó cégek is számíthatnak perkeresetekre, akik szándékosan nem tüntetik fel az aszpartámot az ételeik címkéin (például paradicsom-szószok, fogkrémek).

 

Az angol Sunday Times 2000 február 27.-én egy cikkében azt írta hogy a Coca-Cola és Pepsi Co. cégek a 80-as évek elején 30 oldalas riportban az aszpartám-ot meglehetősen veszélyesnek és potenciálisan toxikusnak bélyegezték. De miután mégis engedélyezték azt, azóta tonnaszámra öntik a diétás italaikba. "A Coca-Cola legutóbbi nyilatkozatában az áll, hogy rövidesen elbocsátanak 6000 alkalmazottat, lehet hogy a cég egy garmadányi ügyvédet bérel fel helyettük, mert lavinányi aszpartám-perre számíthatnak." írta a Sunday Times.

 

Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról itt olvashat: a cukorbetegség kezelése.

Forrás: www.geocities.com
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Szabadgyökök

A szabadgyökök nagyon reakcióképes molekulák vagy atomok, amelyek rombolják a... Tovább

Amilin

A hasnyálmirigy béta-sejtjeiben keletkező hormon, amely csökkenti a gyomor-ürülés... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Kollagén Kollagén
Érdekel mi is az a kollagén? Tudod, de nem vagy benne biztos, hogy kéne neked? Írtunk pár...
Csökkentheted a bevitt kalóriákat Csökkentheted a bevitt kalóriákat
Szükséged lenne pár kiló leadására? De nem tudod hogyan kezdj neki? Itt van pár nagyszerű...
Cukormentes hűsítő limonádé Cukormentes hűsítő limonádé
Frissítő limonádéra vágysz cukor nélkül? Megtaláltuk a legjobb receptet.
Ízület védelem Ízület védelem
Fájdalmas a járás? Alig tud lábra állni vagy sokszor kattog a válla? Ízületi...
Cukkinis palacsinta Cukkinis palacsinta
Unod már a szokásos, átlagos palacsintát? Hoztunk egy nagyszerű és egyszerű receptet,...
Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyei
Rengeteg betegséget a túlsúlynak köszönhetnek az emberek, mst megmutatjuk mely...
Répatorta cukormentesen Répatorta cukormentesen
Isteni vendégváró sütemény lehet, ez nagyszerűen egyszerű és finom torta.
Jellemző tünetei a cukorbetegségnek Jellemző tünetei a cukorbetegségnek
Kiváncsi vagy, hogy melyek a cukorbetegség jellemző tünetei? Vagy éppen gyanakodsz, hogy...
Cukormentes meggyes piskóta Cukormentes meggyes piskóta
Imádod a nagyi meggyes piskótáját? Ne aggódj ezt is imádni fogod!
3 különleges budapesti cukormentes cukrászda 3 különleges budapesti cukormentes cukrászda
Eleged van már az otthoni sütögetésből? Meg abból, hogy sosem tudsz cukrászdában enni,...
címkék: