
Cukorbetegség a kínai gyógyászatban
A kínai gyógyászatban különféle lehetőségek vannak a cukorbetegség kezelésére. A hagyományos kínai gyógyászat holisztikus szemléletű, amely abból indul ki, hogy a cukorbetegség a szervezetben kialakult jinhiánynak és egy forróságnak a következménye, amely betegségeket eredményez. A forróság megtámadja a tüdőt, a hasat és a veséket.

A jin hiánya hőtermeléshez vezet, a hő pedig még több jint éget el. Fokozott vizelés, szomjúság és éhség a cukorbetegség tünetei. A kínai gyógyászat szerint azok az emberek, akik édeset vagy zsírosat esznek, alkoholt isznak, keveset mozognak vagy egészségtelen életmódot folytatnak, különösen veszélyeztetettek, hogy diabéteszben betegedjenek meg.
Az egészséges táplálkozás a kínai orvoslásban elsődleges. A wokban készített egészséges ételek hozzájárulnak a jó közérzethez, és ráadásul ízletesek is. A hagyományos kínai gyógyászatban nem számolják az ételek kalóriáit és szénhidráttartalmát. A hangsúly a tünetek, diszharmóniák és hiányállapotok egyéni kezelésén van.