Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat!

Diabetes Portál


Szerző: Rékka


Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat!

A cukorbetegség nem csak önmagában jelent veszélyt, hanem egy sor szövődmény képes kialakítani, ha nem sikerül tartósan lecsökkenteni a vércukorszintet. Így elsősorban azoknak a cukorbetegeknek kell figyelnie, akiknél rendszeresen magas értékeket vesz fel a vércukorszintmérő készülék. Az egyik ilyen veszélyeztetett terület a fogak és az íny, ami elsőre nem tűnik olyan komoly dolognak, de súlyos problémákat tud okozni, ha nem kezelik időben!

Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat!

A cukorbetegség hatása a szervezetre

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is nagy változásokat idéz elő, főleg a testben. A hatások szinte mindegyike a túlzottan magas vércukorszint miatt alakul ki. Így azok a 2-es típusú cukorbetegek, akiknél sikerült kontrollálni a vércukorszintet, és már inzulinra sincs szükségük, jóval előnyösebb helyzetben vannak társaiknál. A magas vércukorszint jelenléte az erekben és a véráramban elősegíti a különböző káros baktériumok, gombák, rákos sejtek szaporodását. A cukor ezeket a kórokozókat táplálja, ahelyett, hogy eljutna a sejtekhez, és azoknak adna energiát. Így előáll egy olyan káros helyzet, amiben a szervezetbe bekerült glukóz nem csak, hogy éhezteti a sejtjeinket, energiát elvonva a szervezettől, hanem még a káros baktériumokat segíti.

Az egyik ilyen következménye ennek a kifordított helyzetnek, hogy a fogak és az íny környékén szövődmények alakulnak ki.

Így károsítja az ínyt a cukorbetegség

Elsősorban íny- és fogágy problémák jelentkezhetnek, amelyeket, ha nem kezelnek időben, akkor az egész fogra, illetve fogazatra súlyos hatásai lehetnek. Az egyik legrosszabb eshetőség, hogy a fog, illetve több fog is kiesik, amit nehéz pótolni. A cukorbetegség már fiatal korban is jelen lehet, éppen ezért a fogak rendes kifejlődését is gátolhatja, egy korai cukorbetegség. De erre szerencsére nem sok példa akad. Inkább az idősebb korosztálynál szokott előfordulni a fog- és ínyszövődmények kialakulása. Ez többek között a természetes fogvesztési folyamatokat erősíti, illetve gyorsítja fel valamennyire.

Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a cukorbetegek szervezetében több a baktérium és gomba, ami a fogakon megtapadva, lassan fogkővé alakulhat. Ilyen esetben a magas vércukorszint még jobban felgyorsítja a gombák és baktériumok szaporodását, amivel az íny begyulladását éri el. A gyulladás pedig lefelé a foggyökér felé terjed, ami miatt még több kárt okoz a szájban. Az oxigénmentes környezetbe beékelődött baktériumok és gombák, pedig elkezdik tönkretenni a fogakat. Ha ez a folyamat sokáig kezeletlen marad, akkor szembesülhet a cukorbeteg a fog kiesésével.

A fog- és ínybetegségek tünetei

Az első tünet, illetve figyelmeztető jel, amivel találkozni szokás: az a fogínyvérzés. Ezt követi általában az íny megduzzadása, fájdalma. Az első tünetek megjelenésekor érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, hogy még időben megakadályozd a probléma kialakulását!

A megelőzésről

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy alaposan, naponta legalább háromszor kellene fogat mosni mindenkinek. Étkezések után szükség van valamilyen szintű fogtisztításra, hogy az ételmaradékok, ne maradjanak a szájüregben. Szükség lenne még naponta legalább egyszer a fogselyem használatára is, ami abban tud segíteni, hogy a fog és íny között lévő területet kitisztítsa. Ide ugyanis nem ér be a fogkefe, ezért a baktériumok és gombák nagy része itt telepszik le.

A rendszeres fogászati ellenőrzés szintén segít a problémák minél hamarabbi felismerésében. Fogorvoshoz menni, tényleg nem élvezetes dolog, de ha rendszeresen jársz ellenőrzésre, és rendesen ápolod a fogad, akkor olyan sok dolga nem lehet majd a fogaiddal. Hidd el a fogproblémák nem fognak maguktól elmúlni, inkább csak súlyosbodnak. Ha észleled a figyelmeztető jeleket, akkor addig menj, amíg még el tudod mondani, hogy hol fáj, mint már annyira be legyen gyulladva az ínyed, hogy beszélni se tudsz. Szélsőséges esetben akár a fogaidat is elveszítheted. Ha a Móricz Dental fogászatát választod, akkor még egy ilyen szélsőséges esetben sem kell a fogpótlás árak miatt aggodalmaskodnod!
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Diabetogen

Cukorbetegséget előidéző, diabéteszt okozó.   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A... Tovább

Hypoinsulinismus

Hasnyálmirigy csökkent inzulintermelése. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz 7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz
A 2-es típusú cukorbetegség a legtöbbször az elhízás...
Cukrok pro és kontra Cukrok pro és kontra
Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos...
Vitaminból is árt a sok? Vitaminból is árt a sok?
Te is többféle pirulát szedsz egyszerre? Biztos, ami biztos alapon vettél egy doboz...
Tippek az alkoholfogyasztás mérséklésére Tippek az alkoholfogyasztás mérséklésére
Tanácsok azoknak, akik szeretnének mértékletesebbé válni az alkoholfogyasztás terén. Ne...
Elhíznak a gyerekek nyáron? Elhíznak a gyerekek nyáron?
A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben...
Újabb remény a hajhullás megállítására Újabb remény a hajhullás megállítására
A hajhullás nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű...
Nem gyerekjáték a gyermekkori elhízás Nem gyerekjáték a gyermekkori elhízás
A gyermekkori elhízás egyre súlyosabb méreteket ölt, így megelőzését és kezelését nem...
A szem a lélek, a nyelv a test tükre! A szem a lélek, a nyelv a test tükre!
Hogyan  érezzük az ízeket? Megváltozott az ízérzésünk? Ég a nyelvünk? Az mindenki...
Immunterápia - Tartós megoldás az allergiára Immunterápia - Tartós megoldás az allergiára
Az allergiás betegek száma napjainkban folyamatosan emelkedik. A tünetek korra és nemre való...
8 tipp a fogyókúrához 8 tipp a fogyókúrához
Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a fogyókúrázóknak. Tippek és tanácsok fogyni...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség