
Mi van a spenótban?
A közhiedelemmel ellentétben a spenót nem sok vasat tartalmaz, viszont karotinoidokban és vitaminokban annál gazdagabb.
Popeye kedvence biztos forrása az antioxidáns béta-karotinoknak, a folsavnak, a K-, illetve C-vitaminnak. A benne lévő káliumnak köszönhetően enyhe vízhajtó hatással bír, így segít megszabadulni a hasi tájékon felgyülemlett felesleges vízmennyiségtől.
Emellett sok magnéziumot, B-vitamint, mangánt, luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ez utóbbi kettő a látás szempontjából fontos: segítenek elkerülni a szürkehályog és a sárgafolt-elfajulás kialakulását. Ráadásul, mivel a sötét színű zöldség igen laktató, nem kell tartanod az éhezéstől.
Főzve vagy párolva?
Tartsd szem előtt, hogy ha a spenótot sokáig főzöd, B-vitamin-tartalma elveszik. Legjobb, ha párolod vagy keverve sütöd. Ugyanakkor a főzés hatására fehérje-, lutein- és béta-karotin-tartalmát könnyebben hasznosítja a szervezeted.
Forrás: femina.hu