Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Húsfogyasztás cukorbetegen

Diabetes Portál



Húsfogyasztás cukorbetegen

A hús szénhidrát mentes fehérjeforrás, tehát elméletileg korlátlanul fogyasztható, azonban jelentős mennyiségű zsírt is tartalmaz, ami viszont nem előnyös a cukorbetegeknek sem. A hús rengeteg, az életfunkcióinkhoz nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-forrás.

Húsfogyasztás cukorbetegen

A természetes körülmények között tenyésztett állatok húsa jobb minőségű és nagyobb élelmiszer-biztonságot jelent a fogyasztónak, mert nincsenek vagy kisebb mennyiségben találhatók bennük nitrit- és nitrátsók, valamint más adalékanyagok. Az eltérő zsír- és az ebből eredendő energia tartalom szemléltetésére egy példa:
10 dkg csirkemell 110, liba- vagy kacsamell 350-380, sovány marhahús 120, sertéshúz fajtától függően 160-320 Kcal-t tartalmaz. Tonhal esetében ugyanez a mennyiség csak 90, ponty esetében 100 Kcal-t jelent.

 

Húsfogyasztási irányelvek

A táplálkozás-élettani irányelvek az étrend 25-30 százalékos zsírtartalmát tartják kívánatosnak, s ezen belül a telített, egyszeresen telített és többszörösen telített zsírsavak 1/3:1/3:1/3 arányát javasolják.
A sertés- és marhahús döntően telített zsírsavakat tartalmaz, de a telítetlen - ún. omega-3 és omega-6 - zsírsavak optimális aránya a csírkehúz fogyasztásával sem biztosítható. 


A halak gyakoribb étrendbe illesztése lenne a kívánatos, ennek a hazai hagyományai azonban hiányoznak, illetve a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma kedvezőbb mint a hazai édesvízi halaké. 

A beszűkült veseműködés a fehérjebevitel korlátozását teszi szükségesség. A szövődménymentes esetekben az étrend ideális fehérjetartalma 0,9 gramm/testsúlykilogramm, a veseműködés károsodásakor ennél kisebb, az állapot súlyosságától függően csupán 0,8-0,6 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel engedélyezhető. Az ennél nagyobb fehérjetartalom ugyanis a veseműködés károsodása folytán a fehérje-bomlástermékek, a vér maradék nitrogéntartalmának emelkedését eredményezi. 

 

A hús elkészítési módja a tápértékére is befolyással van.

Főzésnél, ha egyszerre tesszük forró vízbe, a felső rétegekben a fehérje megalszik és akadályt képez az izomnedv kiszivárgásának és a többi tápanyagnak. Ha a vizet a hússal együtt melegítjük forrásig, akkor sokkal több anyag oldódik a vízbe, a fehérjéből is bizonyos mennyiség feloldódik. A főzésnek először említett módjánál a leves kevéssé ízletes, de jobb ízű a hús, az utóbbi módnál a leves táplálóbb és jobb ízű, de a legértékesebb anyagaitól megfosztott hús ízetlen és csekély értékű.


Párolás közben a hús hasonló átalakulásokon megy át, csak kevés körülötte a víz, a tápanyagokból és a sókból csak keveset veszít, jobb ízű és táplálóbb lesz, mint a megfőzött.


Sütésnél az anyagok bennmaradnak, a sütés közben az izomnedvből új anyagok is keletkeznek, melyek az ízletességet még fokozzák. A fehérje a hús belsejében is megalszik; ha a sütés hirtelen és rövid ideig történik, akkor belül az izom vörös színt kap, az izomnedv pedig folyékony maradhat (sültek angol módra). Az elkészítés mindegyik módja csökkenti a hús súlyát és főleg annak víztartalmát.


A hús eltartása

A módok különfélék, de mind azt célozza, hogy a húsban a bomlást vagy rothadást okozó baktériumok szaporodása megakadályozza.

A szárításnál a húst hosszú szíjalakú darabokban egymástól konyhasórétegekkel elválasztva nagy rakásokba rakják és azután a levegőn szárítják, sós íze és a szárított hús szívóssága miatt nem mindenhol kedvelik.

A lehűtés és ezt követő tartós hideg változatlanul megőrzi a hús minőségét. Hosszú ideig való eltartásra azért nem célszerű, mert a jégtől nedves levegőből a vízpárák a húsra lecsapódnak, az átnedvesedett felső rétegekben gombák gyűlnek össze, melyek azután a húsdarabok kivétele után igen rohamosan szaporodnak.

A pácolás és a füstölés konzerváló hatása abban áll, hogy vizet vonnak el, a só, a füst egyenesen is gátolja a gombák szaporodását. Pácolás közben a pácból a só átáramlik a húsba, a pácolt hús ez okból igen sós ízű, e mellett szívósabb és keményebb is. A disznóhússal ez kis mértékben történik meg, mert a sok zsír a pác beszivárgásának útját állja.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

ICA (islet-cell antibody)

Szigetsejt-ellenes antitestek, amelyek frissen felfedezett 1-es típusú diabéteszeseknél... Tovább

ICA (islet-cell antibody)

(istel-cell- antibody) szigetsejt-ellenes antitestek, amelyekfrissen felfedezett 1-es típusú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon? Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon?
A TikTok ma már nemcsak szórakoztató videók platformja, hanem egyre több felhasználó...
Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat? Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat?
A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeket okozhat: neuropátia, fájdalom, érzéskiesés....
5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy 5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy
A rohanós hétköznapokban sokszor fel sem tűnik, mennyi feszültséget cipelünk magunkkal....
Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek
Bár sokan a tűket kizárólag fájdalmas injekciókkal társítják, valójában sokkal több...
Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt
Hiába vagy kiváló szakember, ha a weboldalad elavult, lassú, vagy épp nincs is. A páciensek...
Cukorbarát vacsoraötletek, amiktől tényleg jóllaksz Cukorbarát vacsoraötletek, amiktől tényleg jóllaksz
Cukorbetegként sem kell lemondanod az ízekről – csak tudnod kell, mit és hogyan...
Ez az 5 kellemetlenség gyakori cukorbetegség esetén Ez az 5 kellemetlenség gyakori cukorbetegség esetén
A cukorbetegség önmagában is sok odafigyelést igényel, de vannak olyan kísérő tünetek,...
Cukorbetegség és foghíd: több összefüggés van, mint gondolnád Cukorbetegség és foghíd: több összefüggés van, mint gondolnád
Vérzik az ínyed? Mozognak a fogaid? Már hiányzik is egy-kettő? Ha cukorbeteg vagy, ezek nem...
Munka és egészség egyensúlyban: így választhatsz hozzád illő állást Munka és egészség egyensúlyban: így választhatsz hozzád illő állást
Diabéteszes vagy valamilyen egyéb betegséged van, és félsz, hogy nem tudsz teljes életet...
Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz
Mikor érdemes cukorbetegként belgyógyászhoz fordulni? Cikkünkben megmutatjuk, milyen...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség