Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Lerántják a leplet a tejről

Diabetes Portál



Lerántják a leplet a tejről

Újabb és úabb támadások indulnak a tej ellen: állítólag nem csak, hogy nem előzi meg a csontritkulást, inkább hozzájárul kialakulásához. Néhány kutatás szerint még egyes daganatos betegségek kockázatát is megnöveli. Nézzük az tej elleni érveket!

A tejfogyasztás hátrányai

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

 

 

Csontritkulás: nem segít a tej!

 

A Harvard School of Public Health (Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete) vizsgálatából az derül ki, hogy az eddigi állásponttal szemben nincs szoros összefüggés a tejfogyasztás és az egészséges csontok között. Sőt, azokban az országokban, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó tejfogyasztás (főként afrikai és ázsiai területeken), pontosan ott a legalacsonyabb a csontritkulásos megbetegedések száma. A csontritkulás megelőzéséhez sem elegendő pusztán kalcium bevitele, hanem nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk (például K-, A-vitamin), ami a tejben nem, vagy nem megfelelő mennyiségben található meg. A tej továbbá, mivel sok állati fehérjét tartalmaz, ezért az emésztés során savasítja a vért. A savak lekötésére a szervezet a kalciumot használja fel, amit a csontokból von el, így elősegíti a csontritkulás kialakulását.

 

 

A pasztőrözött tej kálcium tartalma


A tej nem a legfontosabb kalciumforrás, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolja. A pasztőrözés és az egyéb finomító eljárások során ugyanis - szinte az összes tápanyaggal együtt - a tej elveszti kalciumtartalmát. A zöldleveles zöldségek, mint például a spenót, a zöld saláta, a kelkáposzta vagy a kelbimbó, sokkal magasabb kalciumtartalommal rendelkeznek, mint a tej.

 

 

A pattanásos bőr és a tej összefüggése


Az American Journal of Dermatology három olyan nagy felmérést is közzé tett, amik azt igazolják, hogy összefüggés van a pattanásos bőr és a tejivás között. A megfigyelések során kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, 44 százalékkal magasabb a pattanásos bőr kialakulásának esélye.

 

 

A tejtermék fogyasztása és a daganatos betegségek


Több kutatás is feltételezi, hogy a tejtermékek túlzott fogyasztása növelheti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Kutatási eredmények hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiak esetében akár 30 százalékkal is megemelheti a prosztatarák kockázatát., míg a hölgyek esetében a tej emésztésekor a tejcukorból keletkező glaktóz magas szintje petefészekrák kialakulásához járulhat hozzá. Ráadásul a tej fogyasztása megemeli a testben a doppingszerként is használt IGF-1 szintjét. Ezt az inzulinszerű, fehérjeképződést serkentő növekedési anyagot a máj termeli, amit a daganatok kialakulásának egyik rizikófaktoraként tartanak számon.

 

 

A tejcukor érzékenység kialakulása


A világ népességének megközelítőleg egyharmada szenved valamilyen mérvű laktóz, vagyis tejcukor érzékenységben. A tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya miatt a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, ami hasmenést, kifejezetten bűzös székletet, hasi fájdalmat, feszülést, émelygést, hányingert, rossz általános közérzetet, fejfájást és kiütéseket is okozhat. A laktáz addig termelődik a testben amíg az a csecsemő és a kisgyermek fejlődéshez szükséges, a legtöbb embernél ötéves kor környékén leáll ez a folyamat. A laktóz érzékenység nem tévesztendő össze a tejallergiával, ami a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemeire való allergiás reakciót jelenti, és sokkal súlyosabb következményei lehetnek, mint a laktóz érzékenységnek.

 

 

A tejfogyasztás és a szívbetegség


A tejtermékek, így a tej is bővelkedik telített zsírsavakban, ami növeli a koleszterin szintet, és így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az új-zélandi A2 nevű kutató cég által végzett vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy összefüggés lehet a tejfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között. Eredményeik szerint azokban az országokban, ahol kevés tejet és tejterméket fogyasztanak (például Japán), ott sokkal alacsonyabb a szívbeteg emberek aránya. Ugyan sok tejtermék kapható már alacsony vagy csökkentett zsírtartalmú változatban, de ezek egyfelől nagyon drágák, másfelől a megmaradó tejzsírt egyéb élelmiszerek gyártására felhasználják, amit később az alacsony zsírtartalmú tejterméket választó ugyanúgy megvásárol és elfogyaszt.

 

 

Mit válasszunk tej helyett?

 

  • Tartózkodjunk sokat napon, hogy biztosítsuk D-vitamin szükségletünket!
  • Fogyasszunk sok zöldleveles zöldséget, hogy a napi kalciumbevitelt fedezzük vele!
  • Próbáljuk ki az árpa- vagy szójatejet! A rizstej is nagyon finom.
  • Ha tehéntejre vágyunk, igyunk biotejet!
  • Fogyasszunk pasztőrözetlen tejet, ami sokkal egészségesebb, mivel még tartalmaz ásványi anyagokat, szemben a pasztőrözött változattal.

 

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt

 

 

Forrás: mozgasegeszseg.origo.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Triglicerid szint

A triglicerid szint mérés során a vérben az egyik zsír-féleség mennyiségét határozzák... Tovább

DCCT

Diabetes Control and Complication Trial, az Amerikai Egyesült Államokban 8 éven keresztül,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Karácsonyi öröm cukorbetegeknek: Házilag készített cukormentes mákos bejgli recept Karácsonyi öröm cukorbetegeknek: Házilag készített cukormentes mákos bejgli recept
Cukorbeteg vagy? Nem kell lemondanod a finom bejgliről karácsonykor! Mutatjuk a legjobb...
Milyen vércukormérőt érdemes venni? Részletes összehasonlítás és elemzés. Milyen vércukormérőt érdemes venni? Részletes összehasonlítás és elemzés.
Az alábbi cikkben összehasonlítottam a magyar piacon kapható vérukor mérőket és azok...
A vízivás fontossága cukorbetegként – mit kell tudnod róla? A vízivás fontossága cukorbetegként – mit kell tudnod róla?
Javítja a vízivás a vércukor szintet? Mennyit kell innia egy cukorbetegnek? Nemzetközi...
Hogyan lehet valaki dietetikus? Tippek és tanácsok Hogyan lehet valaki dietetikus? Tippek és tanácsok
Útmutató ahhoz, hogyan válhatsz dietetikussá: képzés, karrierutak, szakorvos állás...
Fáradtság, fejfájás, torokkaparás? – Lehet, hogy a klíma a hibás Fáradtság, fejfájás, torokkaparás? – Lehet, hogy a klíma a hibás
Ősszel újra előkerül a klíma távirányítója – ezúttal már nem a hőség ellen,...
Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon? Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon?
A TikTok ma már nemcsak szórakoztató videók platformja, hanem egyre több felhasználó...
Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat? Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat?
A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeket okozhat: neuropátia, fájdalom, érzéskiesés....
5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy 5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy
A rohanós hétköznapokban sokszor fel sem tűnik, mennyi feszültséget cipelünk magunkkal....
Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek
Bár sokan a tűket kizárólag fájdalmas injekciókkal társítják, valójában sokkal több...
Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt
Hiába vagy kiváló szakember, ha a weboldalad elavult, lassú, vagy épp nincs is. A páciensek...
címkék: