Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Rákkeltő a zéró kóla – robbant a hír a napokban, de vajon ennek mennyi az igazság tartalma? Fogyaszthatunk zéró italokat vagy inkább kerüljük őket el végleg?

Diabetes Portál


Szerző: NA


Rákkeltő a zéró kóla: a WHO rákkeltőnek nyilvánítja a világ legelterjedtebb édesítőszerét

Pár napja hatalmas felháborodást keltett a hír, miszerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő anyagként fogja feltüntetni az aszpartámot, a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét. Az aszpartámot széles körben alkalmazzák diétás és cukormentes termékekben, mint például a zéró kóla, cukormentes rágógumik, édesítőszerek, sportitalok és gyümölcslevek.

rákkeltő az aszpartám

Rákkeltő a zéró cola? - július közepén születik meg a hivatalos döntés

Az IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség), a WHO rákkutató részlege júliusban hozza nyilvánosságra döntését, miszerint az aszpartámot "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogja besorolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthatunk biztonságosan. Az ilyen ajánlásokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (WHO és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) adja ki.

 

Az aszpartámot évente felülvizsgálják

A JECFA évente felülvizsgálja az aszpartám használatát, és idén sem volt ez másképp. Az IARC-határozat nyilvánosságra hozatalának napján a JECFA is közzéteszi megállapításait. Jelenleg a JECFA azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható. Az adott termékben lévő aszpartám mennyiségétől függően egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen.

Fontos kiemelni, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok véleményei ebben a kérdésben széles körben megoszlanak. Míg az egyes országokban vannak olyan hatóságok, amelyek fenntartások nélkül elfogadják az aszpartám biztonságosságát, mások szigorúbb szabályozást vezettek be. Mellékhatásai eddig is ismertek voltak az aszpartámnak:

•    Csökkent látás
•    Fejfájás és migrén
•    Epilepsziás rohamok
•    Irritáció
•    Fóbiák
•    Menstruációs görcsök erősödése
•    Gyermekeknél hiperaktivitás
•    Sclerosis multiplex
•    Krónikus fáradtság érzése
•    Fibromyalgia, amelyet hangulatingadozás, alvás- és memóriazavar, kimerültség és mozgásszervi fájdalom kísérhet
•    Születési rendellenességek és mentális retardáció

 

Ha rákkeltőek a zéró italok, akkor marad a víz?

Ez a hír kihívást jelent a diétás és cukormentes termékek fogyasztói számára. A fogyasztóknak a saját megítélésükre kell bízniuk, hogy milyen mértékben fogyasztanak az ilyen édesítőszereket, és figyelembe kell venniük a saját egészségi állapotukat és életmódjukat.

 

Rákkeltő a zéró cola? - július közepén születik meg a hivatalos döntés

Az IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség), a WHO rákkutató részlege júliusban hozza nyilvánosságra döntését, miszerint az aszpartámot "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogja besorolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthatunk biztonságosan. Az ilyen ajánlásokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (WHO és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) adja ki.

 

Az aszpartám kutatása folytatódik

Mindenesetre a WHO és más szervezetek folytatják a kutatásokat az aszpartám és más édesítőszerek potenciális egészségügyi hatásainak vizsgálata terén. A legfontosabb az, hogy tájékozódjunk és kritikusan gondolkodjunk az élelmiszerekkel és italokkal kapcsolatos választásaink során, és az egészségünk megőrzése érdekében mindig a mértékletességet tartsuk szem előtt.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Gliclazid

A szulfanilureák csoportjába tartozó vércukorcsökkentő tabletta, amely közepes... Tovább

Csökkent glukóztolerancia (IGT)

Az egészséges szénhidrát-anyagcsere és a cukorbetegség közti állapot, mikor az éhgyomri... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség