Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT AZ ELSŐ OLYAN VIZSGÁLAT, MELY AZT IGAZOLJA, HOGY A CSÖKKENT GLÜKÓZ TOLERANCIÁJÚ BETEGEKNÉL AZ ÉTKEZÉS UTÁNI VÉRCUKORÉRTÉK CSÖKKENTÉSE A KORONÁRIA ESEMÉNYEK ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁ SÁNAK KOCKÁZATCSÖKKENÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

Life of Budapest


Szerző: J.L. Chiasson


A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT AZ ELSŐ OLYAN VIZSGÁLAT, MELY AZT IGAZOLJA, HOGY A CSÖKKENT GLÜKÓZ TOLERANCIÁJÚ BETEGEKNÉL AZ ÉTKEZÉS UTÁNI VÉRCUKORÉRTÉK CSÖKKENTÉSE A KORONÁRIA ESEMÉNYEK ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁ SÁNAK KOCKÁZATCSÖKKENÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

 

Biztos, hogy a megfeleő úton jársz? Olvass bele lehetőségeidbe itt: A cukorbetegség kezelése.

 

 

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

 

A csökkent glükóz toleranciában (IGT) szenvedő betegeknél magas a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. A 2-es típusú cukorbetegek száma évről évre rohamos mértékben emelkedik, amely komoly egészségügyi problémát jelent. A betegek száma 25 év múlva megkétszereződik.

 

A STOP VIZSGÁLAT

 

Vizsgálatot végeztek a Bayer készítményével, melynek elsődleges célja annak tisztázása volt, vajon az adott Bayer készítmény képes-e meggátolni vagy késleltetni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását csökkent glükóz toleranciájú bete- geknél. Minden 2-es típusú cukorbeteg "áthalad a cukor- betegség előszobáján", vagyis a csökkent glükóz tolerancia állapotából lép tovább a 2-es típusú cukorbetegségbe. A betegség kezdetén elegendő, sőt több inzulin van a szervezetben. A szövetek azonban, elsősorban az izomszövet, nem tudja felvenni a vérben keringő inzulint. (Ezért nem szabad a 2-es típusú cukorbetegség kezdetén szulfanilurea hatóanyag tartalmú gyógyszereket adni.

 

A vizsgálat

 

A vizsgálatot 9 országban végezték: Kanada, Németország, Ausztria, Spanyolország, Izrael, Finnország, Norvégia, Svédország, Dánia. A vizsgálatba 1429, csökkent glükóz toleranciában szenvedő beteget vontak be, akiket két csoportba osztottak: placebo-csoport (olyan betegek, akik hatóanyag nélküli gyógyszert kaptak), illetve a Bayer készítmény-csoport (a mellékhatások elkerülése érdekében - puffadás - a kezelést kis adagokkal, napi 25-50 mg adásával kezdték, és folyamatosan emelték az adagot napi 3x100 mg-ra). A betegek átlagéletkora 54,5 +/- 7,9 év, átlag testtömegindexe pedig 30,9 +/- 4,2 kg/m2 volt. Elsődleges végpontnak a cukorbetegség kialakulása számított, amit az évente egyszer elvégzett orális cukorterheléses vizsgálattal támasztottak alá (OGTT-szűrés). A betegeket diétás étrend betartására kérték (súlycsökkenés vagy - tartás miatt), és rendszeres fizikai aktivitásra bátorították őket. Minden beteg, a vizsgálat kezdete előtt tanácsot kapott a diétás nővértől, és minden éves vizit előtt egy hónapig étkezési naplót vezettek.

 

A Stop- Niddm viszgálat eredményei

 

  • cukorbetegség kialakulása
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • magas vérnyomás

 

Az eredmények értékelése után kiderült, hogy a Bayer készítmé-nyével történt kezelés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát 36,4%-kal csökkentette. (Cukorbetegségnek minősült két egymást követő OGTT teszt után a >=11,1mmol/l érték)

 

Ez az eredmény azt is bizonyítja, hogy a Bayer készítménye minden alcsoportban hatásos, kortól, nemtől és BMI-től függetlenül. Ezért minden csökkent glükóz toleranciában szenvedő beteg csak nyerhet a Bayer készítményével történt kezeléssel különösen azért, mert a gyógyszernek nincsen toxikus mellékhatása. De mitől is ilyen hatásos a Bayer készítménye a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében? Már számos vizsgálat bebizonyította, hogy minél magasabb a két órás vércukorérték a 75 gr cukorterhelést követően csökkent glükóz toleranciájú betegeknél, annál nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulásának. A Bayer készítménye jelentősen csökkenti az étkezés utáni csúcsokat, melynek hatására csökken a magas vércukorérték megbetegítő hatása, és így kitolódik az csökkent glükóz toleranciából cukorbetegségbe történő átmenet.

 

A cukorbetegség hatásai

 

Tudott, hogy a cukorbetegség hatással van a kis- és nagyerekre, amelyből komoly szövődmények alakulnak ki. Ezeket a szövődményeket sajnos nehéz időben észrevenni, mivel a cukorbetegség megállapításánál nagyon sokszor ezek a szövődmények már jelen vannak. Ma már tudott, hogy a nagyerek szövődményeivel számolni kell a cukorbetegség megállapításakor. A koronária megbetegedés a vezető halál ok 2-es típusú cukorbetegek esetében (a halálesetek 40-50%-a ennek tudható be). Ezeknél a betegeknél 2-10-szer nagyobb a koronária megbetegedésben, agyi érbetegségben és perifériás érbetegségben történő elhalálozás kockázata, mint a nem cukorbetegek esetében. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a csökkent glükóz toleranciában szenvedő betegeknél a koronária megbetegedések kockázata megnő.

 

Most lettél cukorbeteg? Olvass bele, mit kel tenned: A cukorbetegség kezelése!

 

 

A Stopp-Niddm vizsgálat másodlagos célja

 

Ezért a vizsgálat másodlagos célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a Bayer készítmény étkezés utáni vércukorérték csök- kentő hatása milyen eredményt mutat a szív- és érrendszeri megbetegedési kockázatok és a magas vérnyomás kialakulására csökkent glükóz toleranciájú betegek esetében. A Bayer készítmény kezeléssel elért étkezés utáni vércukor- érték csökkenés a koronária események jelentős csökkenését eredményezte. A koronária események között a szívinfarktus kockázatának csökkenése volt a legjelentősebb. A Bayer készítménye a szívinfarktus kockázatát 91%-kal csökkentette. A Bayer készítménye hatásosnak bizonyult a magas vér- nyomás kialakulásának csökkentésében is, vagyis 34%-kal csökkentette a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A 682 Bayer készítménnyel kezelt beteg közül 78 betegnél alakult ki magas vérnyomás, míg a 682 fős placebo csoportból ez a szám 115 volt. Magas vérnyomásnak minősült a >140/90 Hgmm-es vérnyomás két egymást követő vizsgálat során, vagy ha a kezelőorvos vérnyomáscsökkentő szert írt fel a betegnek a két látogatás közötti időszakra.

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

A vizsgálat bebizonyította, hogy csökkent glükóz toleranciájú betegeknél a Bayer készítménnyel elért étkezés utáni vércukorérték csökkenés kedvezően befolyásolja a szív koronária eseményeket és a magas vérnyomás kialakulását. Ez az eredmény megerősíti azt a feltevést, hogy az étkezés utáni vércukorérték a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktora.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Salgó polc

Több mint ötven éve használják világszerte ezt a polcos állványrendszert, a salgó... Tovább

Méhnyakrák

Mi a méhnyakrák?   Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak (collum vagy cervix) hámeredetű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Csökkentheted a bevitt kalóriákat Csökkentheted a bevitt kalóriákat
Szükséged lenne pár kiló leadására? De nem tudod hogyan kezdj neki? Itt van pár nagyszerű...
Cukormentes hűsítő limonádé Cukormentes hűsítő limonádé
Frissítő limonádéra vágysz cukor nélkül? Megtaláltuk a legjobb receptet.
Ízület védelem Ízület védelem
Fájdalmas a járás? Alig tud lábra állni vagy sokszor kattog a válla? Ízületi...
Cukkinis palacsinta Cukkinis palacsinta
Unod már a szokásos, átlagos palacsintát? Hoztunk egy nagyszerű és egyszerű receptet,...
Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyei
Rengeteg betegséget a túlsúlynak köszönhetnek az emberek, mst megmutatjuk mely...
Répatorta cukormentesen Répatorta cukormentesen
Isteni vendégváró sütemény lehet, ez nagyszerűen egyszerű és finom torta.
Jellemző tünetei a cukorbetegségnek Jellemző tünetei a cukorbetegségnek
Kiváncsi vagy, hogy melyek a cukorbetegség jellemző tünetei? Vagy éppen gyanakodsz, hogy...
Cukormentes meggyes piskóta Cukormentes meggyes piskóta
Imádod a nagyi meggyes piskótáját? Ne aggódj ezt is imádni fogod!
3 különleges budapesti cukormentes cukrászda 3 különleges budapesti cukormentes cukrászda
Eleged van már az otthoni sütögetésből? Meg abból, hogy sosem tudsz cukrászdában enni,...
5 tévhit az egészséges táplálkozásról 5 tévhit az egészséges táplálkozásról
Sosem tudsz lefogyni? Ha le is fogysz kínkeservesen, az mindig visszajön? Nálad is jojo...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség