Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Tisztelt Varga Dóra! Nálam 2013. februárjában derült ki, hogy magas a cukrom, 16,8 volt! (29 éves vagyok.) Egyébként teljesen véletlenül! Akkor voltam 164 cm, és 108 kg! Majd elkezdtem járni a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy diétázzak, és fogyjak le, h

Life of Budapest

Online tanácsadás


Varga Dóra - Dietetikus profilképe

Varga Dóra - Dietetikus

belgyógyászat > dietetikai szakrendelő


Kérdés feltevése

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Kovács Tamás


Tisztelt Varga Dóra!

Nálam 2013. februárjában derült ki, hogy magas a cukrom, 16,8 volt! (29 éves vagyok.) Egyébként teljesen véletlenül! Akkor voltam 164 cm, és 108 kg! Majd elkezdtem járni a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy diétázzak, és fogyjak le, hogy lemenjen a cukrom. Mivel nem szerettem volna sem szúrni magamat, sem gyógyszert szedni, ezért neki is láttam...ma természetesen ugyanennyi cm-el 79 kiló vagyok! Minden nap sportoltam, és kivezettem szinte teljesen a cukrot az életemből! Le is ment a cukrom...4 hónapja kertészként dolgozom, ami ugye eléggé igénybe vesz. A probléma az, hogy nagyon leszokott menni, és olyankor eléggé rosszul vagyok! A segítséget azért kérném, mert nem tudom, hogy hogyan, mennyit ehetek. Nem szeretném azt sem, hogy vissza menjen a cukrom, de, ha keveset eszek, akkor hamarabb vagyok rosszul, sokat meg nem merek enni. A másik, hogy persze, most olyan helyen dolgozom, ahol nem néznek rám véres szemmel, ha 3 óránként eszek, de ugye ezt nem minden munkahelynél tehetném meg, és nem is fogok örökké itt dolgozni! A házi orvosom azt tanácsolta,hogy szedjek vissza 2-3 kilót, hogy legyen több tartalékom, és így talán jobban bírom majd a fizikai munkát, és azt is mondta, hogy már nem vagyok cukorbeteg! Én valahol azt olvastam, hogy ebből nem lehet kigyógyulni, bár már egy jó ideje normál értékű a cukrom, akkor most tényleg nem vagyok cukorbeteg? Illetve lenne még egy olyan kérdésem, hogy van két gyermekem is, és amikor a munkából hazaérek, akkor nem igazán van már erőm sportolni, leginkább úgy írhatnám le, hogy örülök, hogy élek! Szóval nagy gond, ha már nem sportolok, vagyis, azért néha összejön, vagy inkább vezessem vissza a mindennapi sportot, ha törik, ha szakad?
Köszönettel:
K.TamásVálasz:


Kedves Tamás!

Először is gratulálok a közel 30 kilogrammos fogyáshoz, nem kis erőfeszítésébe kerülhetett.
A 16,8-as cukor elég magas, bár nem tudom, hogy ez az eredmény éhomi, esetleg étkezés után 1, vagy 2 órával született meg, de minden esetben cukorbetegséget jelez.  Fontos lenne, hogy rendszeresen mérje a vércukorértékeit most is, párokban érdemes nézni az eredményeket, vagyis étkezés előtt, illetve utána 2 órával. Egészségeseknél az éhomi érték 6 alatti, 2 órával étkezés utáni érték pedig 7,8 alatti, érdemes lenne megnézni, hogy Önnél, hogy alakulnak ezek az értékek.

A leírt rosszullét hipoglikémiára utal, vagyis ilyenkor leesik a vércukorszintje.  Amit tehet ennek elkerülése érdekében, hogy mozgás előtt elfogyaszt 10 g gyorsan felszívódó szénhidrátot, például 2 dl joghurtot vagy 1 nagyobb almát. Mindig legyen önnél 1-2 dl üdítőital, vagy gyümölcs, esetleg szőlőcukor, mert ha hirtelen leesik a vércukorszintje és ájulás közeli állapotba kerül, akkor ez gyors segítség lehet. Az állapot rendeződése után javaslom 5-10 g lassan felszívódó szénhidrát fogyasztását is, például pár korpovit keksz formájában.

Hosszú távon vércukor szintjének normalizálására megoldást csak a diéta fog nyújtani. Ennek lényege, hogy naponta 5-6 alkalommal étkezzen (2-4 óránként), minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot, és megfelelően osszuk el a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot.  Általánosan 160 g szénhidrát fogyasztását szokták javasolni (egyéni szénhidrát szükséglet meghatározásra személyesen van lehetőség), aminek elosztása:

Reggeli 30g lassú szénhidrát
Tízórai 20g szénhidrát, amiben lehet kevés gyors is
Ebéd 50g szénhidrát, amiben lehet kevés gyors is
Uzsonna 20g szénhidrát, lehet mind gyors
Vacsora 40g szénhidrát, de lehet benne 10 g gyors

Gyorsan felszívódó szénhidrátok: tej, tejtermék, gyümölcsök. Lassan felszívódók: teljes kiőrlésű gabona, barnarizs, durum tészta, korpás keksz, rostos zöldségek (zöldborsó, sárgarépa stb.)

Azzal egyáltalán nem értek egyet, hogy vissza kéne szednie pár kilót, és jól gondolta, a cukorbetegség sem múlik el!

Sportolás kifejezetten ajánlott minden cukorbetegnek és inzulinrezisztenciával küzdőnek, hiszen fizikai aktivitás hatására hatékonyabban tud az inzulin felszívódni, tehát segít a vércukorszint normalizáslásában. Mindenképpen javaslom a sport visszaiktatását a napi programjába, akár családdal együtt közös biciklizés, túrázás is megoldás.

Sok sikert kívánok!

Varga Dóracímkék: