Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

babaúszás; babaúszás előnyei; babaúszás tudnivalók; babaúszás hatásai

Diabetes Portál


Szerző: NA


Ezek a babaúszás előnyei

Ha megtanítod gyermekedet úszni, az segít a biztonságban, és nagyon szórakoztató is lehet egyben.  A kisbabák is mehetnek a medencébe, ami eleinte ijesztőnek tűnhet a szülők számára, de számos előnye van, ha már ilyen kiskorban a vízhez szoktatjuk őket. Az alapoktól (életmentéstől!) a szociális fejlődésig, íme hét érv, amiért érdemes elkezdeni a babaúszásoktatást.

Babaúszás előnyei

A babaúszás csökkentheti a fulladást

A víztudás az élethez szükséges készség. Kutatások szerint a fulladás az egyik vezető megelőzhető halálok közé tartozik az Egyesült Államokban, évente több mint 3500 halálesettel. A halálos áldozatok közül minden ötödik gyermek.
Ha a baba korán jól érzi magát a vízben, az segít a vízben való nagyobb önbizalom és készségek eléréshez. Ennek ellenére az úszásoktatás, különösen a babák és kisgyermekek számára, nem helyettesíti a fürdőkádban vagy a kerti medence körüli felügyeletet és a kisgyermekek számára tervezett megfelelő úszógumi viselését.

Fokozza a finommotorikát és a kognitív funkciókat

Egy tanulmány a korai gyermekkorban elkezdett úszásoktatásnak a gyermekek motoros és kognitív készségeire gyakorolt hatását vizsgálta. A tanulmány szoros összefüggést talált a korai életkorban eltöltött úszásoktatás és a későbbi gyermekkorban megnövekedett verbális, matematikai és írásbeli készségek között. A tanulmányban résztvevő gyerekeket babakortól kezdve négy éven keresztül vizsgálták: a gyerekek hat-tizenöt hónapos előnnyel jártak a kortársaikhoz képest.

Az babaúszás növeli az önbizalmat

A szocializációs szempontokon túlmenően, amikor egy babát úszni tanulni tanítanak, bizonyított, hogy az ilyen típusú órák növelhetik az önbizalmat, a szocializálást és önállóságra is tanítják őket. Az 1970-es évekre visszanyúló kutatások azt mutatják, hogy az „úszó babák” jobban alkalmazkodnak az új helyzetekhez, és függetlenebbé is válnak felnőttkorukra. A babaúszásban részt vevő gyerekeknél a mozgás minőségében és pontossága, valamint az egyensúlyérzék és reakcióképesség jelentős pozitív változásokat mutat a kontrollcsoport gyermekeihez képest.

A babaúszás remek alkalom a szülő-baba kötődés növelésére

A babaúszást jellemzően a szülővel (vagy kettővel) és a gyermekkel együtt a vízben tartják. Ez kiváló minőségű, közösen eltöltött idő a babával, ami fokozza a kötődést. 

Az úszás segít az izomépítésben

Az úszás az egész testet érintő tevékenység. Az egész test használata az egyik legnagyobb egészségügyi előny az úszás során, és bár a babád nyilván nem fogja lenyomni Michael Phelps teljesítményét, de a mozgások teljes skáláját felfedezi és az összes kis izmát használja.

Az úszás családi tevékenység

Függetlenül attól, hogy ez azt jelenti, hogy gyermekünket életük későbbi szakaszában szervezett úszásra íratjuk be, vagy versenyúszó életmódot folytatunk vele, esetleg egyszerűen csak minőségi időt töltünk családdal a tengerparton, a vízben töltött idő egy életre szóló tevékenység. Az úszás olyasvalami, amit a gyerekek most és későbbi életéveikben is élvezhetnek, és ezt az egész családdal együtt is tehetik az aktív életmód részeként.

A babaúszás segít az alvási szokások kialakításában

A szülői lét egyik „szórakoztató” kihívása a cseperedő gyermekek állandóan változó és kihívásokkal teli alvási ciklusaiban való eligazodás. A versenyúszók ismerik a jó úszás kiütő erejét, és nincs ez másként a babák esetében sem. Annak ellenére, hogy úgy tűnik, ellazulnak és hűsölnek a vízben, tévedés ne essék, a kisbabád nagy erővel megdolgoztatja magát (emlékszel, mit említettünk a gyakorlat teljes testet érintő jellegéről?). A rendszeres medencében való edzés mélyebb és hosszabb ideig tartó alvást eredményez a babád számára.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Béta-sejtek

A hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei.   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem?... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük! Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük!
A reggelente fogyasztott zöld turmixok népszerűek az egészségtudatos életmód hívei...
Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog! Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog!
Az ünnepi szezonban, amikor az édes illatok betöltik a házat, elkészíthetjük az...
Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt? Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt?
A cukorbetegség mindennapi kihívások elé állít minket, de amikor egy jól megtervezett...
5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol! 5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol!
A tiszta ivóvíz elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, és a csapvíz szűrése egy...
Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x) Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x)
Az egészségtudatos életmódra való törekvés során a flexitáriánus étrend egy olyan...
Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások
Irodai munkakörnyezetben számos olyan veszéllyel és kihívással kell szembenéznünk...
Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod! Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod!
A fogászati direkt héj egy modern és hatékony megoldás, amely hollywoodi mosolyt...
Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást! Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást!
Az ünnepek ideje mindig az öröm, az összejövetel és az ínycsiklandozó ételek és italok...
Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben! Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben!
Az esemény lehetőséget teremt az időbeni diagnózisra és a megfelelő ellátás...
5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet 5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet
Az őszi hónapok beköszöntével a sütőtök az egyik legnépszerűbb alapanyaggá válik a...
címkék: egészséges életmód