Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kitolható az inzulinkezelés, megelőzhetők a szövődmények a cukorbetg reménye a rosiglitazon

Life of BudapestKitolható az inzulinkezelés, megelőzhetők a szövődmények

A diabetológiával foglalkozó szakemberek nagyon várták az úgynevezett Diabetes Outcome Progression Trial (ADOPT) vizsgálat eredményeit, amelyeket a Nemzetközi Diabetes Szövetség (International Diabetes Federation) 2006. decemberében megtartott kongresszu-sán Cape Town-ban ismertettek. Mit remél-hetnek a cukorbetegek e vizsgálatok alapján, kérdeztük Dr. Jermendy György professzort, a Magyar Diabetes Társaság elnökét.

Jemedy György

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

 


A Nemzetközi Diabetes Szövetség miért tartja rendkívüli jelentőségűnek ADOPT vizsgálat megállapításait?


A fontosabb eredmények röviddel az előadásokat követően elérhetővé váltak az interneten és megjelentek igen tekintélyes, angol nyelvű szaklapban is. A 2-es típusú cukorbetegek gyógyszeres kezeléséről szolgáltatott számunkra új adatokat a vizsgálat, amelynek azért van komoly jelentősége, mert felépítése, kivitelezése, értékelése megfelelt napjaink követelményeinek, következésképpen a leszűrhető információk várhatóan rövid időn belül megtermékenyítik a mindennapos gyógyító gyakorlatunkat is.

 

Kapcsolódó fórum témánk itt: Kell-e nekem már az inzulin?


Újonnan felismert 2-e típusú cukorbetegeket vontak be a vizsgálatba, s azt regisztrálták, hogy a glibenclamid, a metformin vagy a rosiglitazon biztosít-e hosszabban tartó, megfelelő anyagcsere-egyensúlyt. Egyértelműen kiderült, hogy az adott vizsgálati elrendezésben, egyedüli gyógyszerként adva a rosiglitazonnal lehetett a betegek döntő hányadában a leghosszabban tartó anyagcsere-egyensúlyt elérni. A gyógyszer jó hatásában az inzulinrezisztencia csökkentése és a béta-sejtek megóvása egyaránt szerepet játszott.

 

Elsősorban a cukorbetegek melyik csoportjának kezelésében jelent javuló kilátásokat a rosiglitazon hatóanyagú készítmények szedése?

 


A rosiglitazon csak 2-es típusú cukorbetegeknek adható. Az ADOPT eredményei is arra mutattak rá, hogy a betegség korai fázisában – hiszen a bevontak valamennyien újonnan felismert betegek (betegségtartamuk legfeljebb 3 év), korábban csak diétával kezeltek voltak –, idősebb (50 életév felettiek) és nagyobb (110 cm-től) haskörfogatúak körében adható jó kezelési eséllyel.

 

Ez a gyógyszer kitolhatja az inzulinkezelésre való áttérés időpontját, egyszersmind esélyt ad bizonyos szövődmények elkerülésére?


– Az ADOPT eredményei azt igazolták, hogy a rosiglitazonal – önmagában adva – hosszabb perióduson keresztül érhető el jó anyagcserehelyzet, mint metforminnal vagy glibenclamiddal. Az ADOPT nem vizsgálta az inzulinra állás körülményeit, de becsülhető, hogy ha a beteg később kezdi a kombinált oralis kezelést, akkor a kórlefolyás során majd később szorul esetleg inzulinkezelésre is.


Általános szempont, hogy a hosszú időn át biztosított jó anyagcserehelyzet a diabétesz késői szövődményeinek kockázatát érdemben csökkenti. Az ADOPT vizsgálatban nem tanulmányozták a diabétesz specifikus szövődményeinek (retinopathia, neuroapthia, nephropathia) alakulását. A szív- és érrendszeri szövődmények jelentkezését regisztrálták, az előfordulás meglehetősen alacsony volt. A vizsgálatban nem figyelték meg azt, hogy rosiglitazon mellett – a metforminhoz viszonyítva – gyakoribb lett volna a szív- és érrendszeri szövődmény.

 

Ám a rosiglitazonnak is lehetnek mellékhatásai, felmerül például a csonttörések fokozott kockázata, erről mit lehet tudni?


Jól ismert, hogy minden hatékony gyógyszernek mellékhatásai is lehetnek. Ez alól nem kivétel a rosiglitazon sem. Az ADOPT eredményei a mellékhatások terén meglepetéssel nem szolgáltak: rosiglitazon mellett a vízvisszatartás és testsúlygyarapodás, metformin mellett a hasmenés, glibenclamid mellett pedig a hipoglikémia fordult elő a leggyakrabban. Kétségtelen azonban, hogy váratlan mellékhatásként rosiglitazon adásakor, nők körében bizonyos csonttörések gyakoribb előfordulását regisztrálták, ez az adat figyelmet és mindenképpen további vizsgálatokat igényel.

 

Mit jelent anyagilag a beteg számára az áttérés az újabb készítményre, s érdemes-e kombinálni a hagyományosabb tablettákkal?


Rosiglitazon választásakor az orvosnak tekintettel kell lennie a hazai alkalmazási előírásra. A készítményt ma kombinációs kezelés tagjaként (elsősorban metforminnal kombinálva) használjuk, s így aknázzuk ki az alkalmazásában rejlő előnyöket. A készítményt más orális antidiabetikummal (szulfonilurea-készítménynyel) is lehet együtt adni. Inzulinnal kezelt betegek esetében a rosiglitazon adása kontraindikált.


E sorok írásakor tárgyalják a 2007-ben várható gyógyszertámogatás mértékét, az egyes készítmények felírhatóságát. Az árra vonatkozó pontos adatot ezért megadni nem tudok. Joggal becsülhető azonban az, hogy az általános rendező elv alól a rosiglitazon sem lesz kivétel. Sajnos a cukorbetegek anyagi terhei a gyógyszertámogatás csökkentése miatt 2007-ben jelentősen nőni fognak.

Forrás: mcd.hu
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Biotin

A biotin a B-vitaminok közé tartozik. Tréfásan „H-vitaminként” is nevezik a hajra, bőrre... Tovább

Advent

 Adventi készülődés időszaka azt jelenti, hogy hamarosan itt a karácsony, a szeretet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Csökkentheted a bevitt kalóriákat Csökkentheted a bevitt kalóriákat
Szükséged lenne pár kiló leadására? De nem tudod hogyan kezdj neki? Itt van pár nagyszerű...
Cukormentes hűsítő limonádé Cukormentes hűsítő limonádé
Frissítő limonádéra vágysz cukor nélkül? Megtaláltuk a legjobb receptet.
Ízület védelem Ízület védelem
Fájdalmas a járás? Alig tud lábra állni vagy sokszor kattog a válla? Ízületi...
Cukkinis palacsinta Cukkinis palacsinta
Unod már a szokásos, átlagos palacsintát? Hoztunk egy nagyszerű és egyszerű receptet,...
Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyei
Rengeteg betegséget a túlsúlynak köszönhetnek az emberek, mst megmutatjuk mely...
Répatorta cukormentesen Répatorta cukormentesen
Isteni vendégváró sütemény lehet, ez nagyszerűen egyszerű és finom torta.
Jellemző tünetei a cukorbetegségnek Jellemző tünetei a cukorbetegségnek
Kiváncsi vagy, hogy melyek a cukorbetegség jellemző tünetei? Vagy éppen gyanakodsz, hogy...
Cukormentes meggyes piskóta Cukormentes meggyes piskóta
Imádod a nagyi meggyes piskótáját? Ne aggódj ezt is imádni fogod!
3 különleges budapesti cukormentes cukrászda 3 különleges budapesti cukormentes cukrászda
Eleged van már az otthoni sütögetésből? Meg abból, hogy sosem tudsz cukrászdában enni,...
5 tévhit az egészséges táplálkozásról 5 tévhit az egészséges táplálkozásról
Sosem tudsz lefogyni? Ha le is fogysz kínkeservesen, az mindig visszajön? Nálad is jojo...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, cukorbetegség megelőzése, inzulin, terhességi cukorbetegség