Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

nőnap; nemzetközi nőnap; nők mentális egészsége; nők egészsége; női depresszió; női szorongás

Diabetes Portál


Szerző: NA


Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről

Ma ünnepeljük világszerte  a nőket, de ezen a napon nem árt kicsit mélyebbre is ásni, és átgondolni a nők mentálisan mennyi mindennel küzdenek nap mint nap. A mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek bárkit érinthetnek; minden korú, faji, nemű és társadalmi osztályú embert, hiszen senki sem immunis ezekre. Ennek ellenére a nők több mentális egészségügyi problémáról számolnak be, mint a férfiak. Ez azonban nem azért van, mert a nők kényelmesebben beszélnek vagy kérnek segítséget. A nemek közötti szakadék mögött biológiai, szociális és pszichológiai tényezők kombinációja áll.

Nők mentális egészsége

1.A nők sokkal nyugtalanabbak, mint a férfiak

Félelem. Izomfeszültség. Ingerlékenység és állandó aggodalom. Ezek a szorongásos rendellenességek leggyakoribb tünetei.
A „szorongásos zavar” egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a generalizált szorongásos rendellenességet (GAD), a pánikbetegséget, a fóbiákat, a szociális szorongásos zavart, a kényszeres-kényszeres rendellenességet (OCD) és a poszttraumás stressz zavart (PTSD).

Ám annak ellenére, hogy a szorongás az egyik leggyakoribb mentális egészségi állapot, a kutatások azt mutatják, hogy a nőknél kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak szorongásos rendellenességet, mint a férfiaknál. Az egyik oka annak, hogy a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szorongást, mint a férfiak, a hormonális ingadozások. A kutatások azt mutatják, hogy a progeszteron és az ösztrogén terhesség alatti megugrása növelheti a rögeszmés-kényszeres rendellenesség kockázatát, a szorongásos zavar egy olyan típusát, amelyet zavaró és ismétlődő gondolatok, impulzusok és rögeszmék jellemeznek, amelyek nyomasztóak és gyengítőek lehetnek.
A nemek közötti különbség mögött azonban nem csak a nők stresszre adott válasza vagy a hormonális különbségek állnak. A férfiakhoz képest a nők sokkal nagyobb valószínűséggel esnek át fizikai vagy lelki bántalmazáson. A bántalmazással való szembesülés pedig gyakran egy bizonyos típusú szorongásos zavar kialakulásához kapcsolódik: a PTSD-hez.

2. A PTSD gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál

A nőknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki poszttraumás stressz-zavar (PTSD).

A PTSD egy traumatikus esemény által okozott szorongásos rendellenesség, amely gyakran az esemény után jelenik meg, és olyan érzésekkel jellemezhető, mint a bűntudat, az elszigeteltség, az ingerlékenység, az alvási nehézségek és a koncentrációs nehézségek. A PTSD-ben szenvedő férfiak és nők közötti jelentős különbség valószínűleg annak az eredménye, hogy a nők gyakrabban szembesülnek bizonyos típusú traumákkal. Például körülbelül minden harmadik nő tapasztalt már szexuális erőszakot, fizikai erőszakot és/vagy üldözést egy intim partnere részéről.


Ezenkívül a PTSD diagnosztikai kritériumai inkább a tünetek internalizálására összpontosítanak, amelyekkel a nők nagyobb valószínűséggel szembesülnek egy traumatikus esemény hatására. Az internalizáló tünetek közé tartozik a szorongás, a szomorúság, a szociális visszahúzódás és a félelem, míg az externalizáló tünetek közé tartozik a túlzott aktivitás, a rossz impulzuskontroll, a meg nem felelés és az agresszió.

3. A nők jobban ki vannak téve a depresszió kockázatának

A depressziónak sok arca van, és egyik sem kedves. A nőket és a férfiakat egyaránt akkor támadja meg, amikor a legkevésbé számítanak rá, életük bármely szakaszában, és minden embert másképp érint, különböző tünetekkel és reakciókkal.
És bár a depresszió szinte bárkit érinthet, számos tanulmány kimutatta a nemek közötti különbséget a rendellenességek előfordulásában, a nők gyakrabban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. De miért?

Hormonális különbségek: A menstruációs ciklusok, a terhesség és a menopauza során ingadozó ösztrogénszintek depressziós epizódokat válthatnak ki. Valójában a depresszió bizonyos típusai csak a nőkre jellemzőek, mint például:
•    Premenstruációs diszfória: hangulati rendellenesség, amelyet a menstruációs ciklus előtt jelentkező depressziós tünetek jellemeznek.
•    Perinatális depresszió: Olyan hangulati rendellenesség, amely a nőket érintheti a terhesség alatt és a szülés után.
•    Perimenopausával összefüggő depresszió: hangulati rendellenesség, amely a menopauza előtti átmenethez kapcsolódik.

Internalizáció: Kutatások szerint a nők nagyobb valószínűséggel veszik be a negatív eseményeket, és éreznek bűntudatot vagy szégyent, még akkor is, ha nem ők okolhatók valamiért, ezt pedig gyakran visszahúzódást, magányt és depressziót eredményez. 

Társadalmi szerepek: Az a mód, ahogyan a nőket felnevelik, és a nőktől elvárják a cselekvést, hozzájárulhat a depresszióhoz. Az okok egy része azt tanítja, hogy ne mutasson haragot vagy magabiztosságot, úgy érzi, hogy „kicsinek” kell lennie illetve rendszeresen érzik a nők a támogatás hiányát a gyermekgondozásban vagy a háztartási munkákban, valamint a szakmai környezetben tapasztalható diszkriminációt. 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Kockázati tényező

Bármely olyan tényező, amely növeli valamely betegség (pl. Érelváltozás) fellépésének... Tovább

Akut

Rövid időn belül (hevenyen) fellépő folyamatok (Ellentéte a krónikus). Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod 4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod
A cukorbetegség több mint 1,1 millió embert érint Magyarországon, így jó eséllyel érinti...
Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van
Egyetlen nő sem várja „a hónapnak azt az időszakát”. A legtöbben...
Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására
A vesék csodálatos kis szervek. Naponta körülbelül 200 liter vért dolgoznak fel,...
Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás
Amikor stresszesek vagyunk a pénz miatt, nem csak a bankszámlánkat éri az a bizonyos ütés....
Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást
Nyilvánvaló, hogy a dohányzás nagyon káros a szívre és a tüdőre, de tudtad, hogy a...
Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei? Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei?
Az elmúlt néhány évtizedben elért hatalmas technológiai fejlődés ellenére úgy tűnik,...
Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint
A közösségi médiától való függőség sok ember számára valódi probléma. Nehéz lehet...
Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről
Ma ünnepeljük világszerte  a nőket, de ezen a napon nem árt kicsit mélyebbre is ásni,...
Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében
A lábaid a legfontosabb testrészeid közé tartozik. Elvisznek oda, ahová szeretnéd, fizikai...
Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat
Amikor azt gondoltad, hogy tökéletesítetted érzékeny bőrápolási rutinodat, észreveszel...
címkék: Kutatás