Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

nőnap; nemzetközi nőnap; nők mentális egészsége; nők egészsége; női depresszió; női szorongás

Diabetes Portál


Szerző: NA


Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről

Ma ünnepeljük világszerte  a nőket, de ezen a napon nem árt kicsit mélyebbre is ásni, és átgondolni a nők mentálisan mennyi mindennel küzdenek nap mint nap. A mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek bárkit érinthetnek; minden korú, faji, nemű és társadalmi osztályú embert, hiszen senki sem immunis ezekre. Ennek ellenére a nők több mentális egészségügyi problémáról számolnak be, mint a férfiak. Ez azonban nem azért van, mert a nők kényelmesebben beszélnek vagy kérnek segítséget. A nemek közötti szakadék mögött biológiai, szociális és pszichológiai tényezők kombinációja áll.

Nők mentális egészsége

1.A nők sokkal nyugtalanabbak, mint a férfiak

Félelem. Izomfeszültség. Ingerlékenység és állandó aggodalom. Ezek a szorongásos rendellenességek leggyakoribb tünetei.
A „szorongásos zavar” egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a generalizált szorongásos rendellenességet (GAD), a pánikbetegséget, a fóbiákat, a szociális szorongásos zavart, a kényszeres-kényszeres rendellenességet (OCD) és a poszttraumás stressz zavart (PTSD).

Ám annak ellenére, hogy a szorongás az egyik leggyakoribb mentális egészségi állapot, a kutatások azt mutatják, hogy a nőknél kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak szorongásos rendellenességet, mint a férfiaknál. Az egyik oka annak, hogy a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szorongást, mint a férfiak, a hormonális ingadozások. A kutatások azt mutatják, hogy a progeszteron és az ösztrogén terhesség alatti megugrása növelheti a rögeszmés-kényszeres rendellenesség kockázatát, a szorongásos zavar egy olyan típusát, amelyet zavaró és ismétlődő gondolatok, impulzusok és rögeszmék jellemeznek, amelyek nyomasztóak és gyengítőek lehetnek.
A nemek közötti különbség mögött azonban nem csak a nők stresszre adott válasza vagy a hormonális különbségek állnak. A férfiakhoz képest a nők sokkal nagyobb valószínűséggel esnek át fizikai vagy lelki bántalmazáson. A bántalmazással való szembesülés pedig gyakran egy bizonyos típusú szorongásos zavar kialakulásához kapcsolódik: a PTSD-hez.

2. A PTSD gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál

A nőknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki poszttraumás stressz-zavar (PTSD).

A PTSD egy traumatikus esemény által okozott szorongásos rendellenesség, amely gyakran az esemény után jelenik meg, és olyan érzésekkel jellemezhető, mint a bűntudat, az elszigeteltség, az ingerlékenység, az alvási nehézségek és a koncentrációs nehézségek. A PTSD-ben szenvedő férfiak és nők közötti jelentős különbség valószínűleg annak az eredménye, hogy a nők gyakrabban szembesülnek bizonyos típusú traumákkal. Például körülbelül minden harmadik nő tapasztalt már szexuális erőszakot, fizikai erőszakot és/vagy üldözést egy intim partnere részéről.


Ezenkívül a PTSD diagnosztikai kritériumai inkább a tünetek internalizálására összpontosítanak, amelyekkel a nők nagyobb valószínűséggel szembesülnek egy traumatikus esemény hatására. Az internalizáló tünetek közé tartozik a szorongás, a szomorúság, a szociális visszahúzódás és a félelem, míg az externalizáló tünetek közé tartozik a túlzott aktivitás, a rossz impulzuskontroll, a meg nem felelés és az agresszió.

3. A nők jobban ki vannak téve a depresszió kockázatának

A depressziónak sok arca van, és egyik sem kedves. A nőket és a férfiakat egyaránt akkor támadja meg, amikor a legkevésbé számítanak rá, életük bármely szakaszában, és minden embert másképp érint, különböző tünetekkel és reakciókkal.
És bár a depresszió szinte bárkit érinthet, számos tanulmány kimutatta a nemek közötti különbséget a rendellenességek előfordulásában, a nők gyakrabban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. De miért?

Hormonális különbségek: A menstruációs ciklusok, a terhesség és a menopauza során ingadozó ösztrogénszintek depressziós epizódokat válthatnak ki. Valójában a depresszió bizonyos típusai csak a nőkre jellemzőek, mint például:
•    Premenstruációs diszfória: hangulati rendellenesség, amelyet a menstruációs ciklus előtt jelentkező depressziós tünetek jellemeznek.
•    Perinatális depresszió: Olyan hangulati rendellenesség, amely a nőket érintheti a terhesség alatt és a szülés után.
•    Perimenopausával összefüggő depresszió: hangulati rendellenesség, amely a menopauza előtti átmenethez kapcsolódik.

Internalizáció: Kutatások szerint a nők nagyobb valószínűséggel veszik be a negatív eseményeket, és éreznek bűntudatot vagy szégyent, még akkor is, ha nem ők okolhatók valamiért, ezt pedig gyakran visszahúzódást, magányt és depressziót eredményez. 

Társadalmi szerepek: Az a mód, ahogyan a nőket felnevelik, és a nőktől elvárják a cselekvést, hozzájárulhat a depresszióhoz. Az okok egy része azt tanítja, hogy ne mutasson haragot vagy magabiztosságot, úgy érzi, hogy „kicsinek” kell lennie illetve rendszeresen érzik a nők a támogatás hiányát a gyermekgondozásban vagy a háztartási munkákban, valamint a szakmai környezetben tapasztalható diszkriminációt. 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Tejcukor

Másnéven: laktóz. Úgynevezett diszaharid, 1 molekula glukózból és 1 molekula galaktózból... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás
Az indokolatlan fogyás súlyos egészségügyi problémára, például cukorbetegségre is...
Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
címkék: Kutatás