Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A szabadban töltött idő gyógyír a testnek és léleknek egyaránt: így segít nekünk a természet gyógyulni mentális vagy fizikális bajokból!

Diabetes Portál


Szerző: NA


Így segít nekünk a természet ereje a gyógyulásban - 5 meglepő tény a szabadban töltött időről

A szabadba járás nem feltétlenül jelent egy egész napos túrát az erdőben. A legtöbb embernek hasznára válik, ha naponta csak néhány percet tölt a szabadban. Csak egy kicsi séta vagy szabadban töltött idő már nagyban javíthatja a hangulatot és a szellemi összpontosítást. Pihenhetsz a verandán, teraszon vagy erkélyen, illetve kerékpározhatsz, sétálhatsz vagy kocoghatsz a házad körül.

A természet gyógyereje

1. A természet pihenést ad az agynak

Úgy érzed, az elméd zsúfolt minden tennivalóval? Lehet, hogy belefáradtál abba, hogy egész nap bent legyél. Szánj 10 percet a kinti sétákra. Tanulmányok kimutatták, hogy a természetben való séta javíthatja a figyelmet. Egy kinti szünet után jobban tudsz koncentrálni a teendők listájának befejezésére. Amikor kint tartózkodsz, figyelmed a tájra, a szellőre vagy a levegő illatára összpontosul. Amikor visszatérsz, jobban át tudod irányítani az elmédet, hogy a tennivalóidra összpontosíts.

2. A természet segíthet kedvesebb lenni

Egy gyerekekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy a természetben való tartózkodás a gyerekeket kedvesebbé teheti másokkal szemben. A Journal of Environmental Psychology folyóiratban megjelent tanulmány egy gyermekcsoportot figyelt meg természeti közegben. 
A kutatók arra kérték a gyerekeket, hogy képzeljék el, hogyan osztanának el 100 dollárt négy lehetőség között, beleértve a jótékonysági adományokat is. A természetcsoportos gyerekek több látszatpénzt adtak jótékony célra. A kutatók úgy vélik, hogy a természetben töltött idő kedvesebbé teheti a felnőtteket is.

3. A természet boldogabbá tehet bennünket

A természetben eltöltött idő révén jobban kapcsolatba kerülhetünk önmagunkkal, életünkkel és jövőnkkel. Egy tanulmány kimutatta, hogy a természettel való kapcsolat érzése összefüggésben van az általános jólét és a személyes növekedés magasabb szintjével. 
A természetben eltöltött idő rövid távon növeli a boldogság érzésedet. Ráadásul a kutatások azt is sugallják, hogy minél többet csinálod, annál inkább megmaradnak ezek az érzések.

4. A természet segíthet a kikapcsolódásban

Nincs hangjelzés. Nincs zümmögés. Nincs dörömbölés. A természet lehetővé teszi, hogy a munkánkon és az otthoni életünkön kívül más dolgokra is összpontosítsunk. Erre soha nem volt nagyobb szükség, mint az elmúlt néhány évben. Az otthoni munkavégzés, a távoktatás és a bezárások mind növelték stresszszintünket.
Soha nem volt nagyobb szükségünk a friss levegőre, a szabadtéri testmozgásra és a mentális stresszoldásra, amit a természetben való tartózkodás biztosít. Nem tudsz menni sehova a telefon nélkül? Jó alkalom lehet arra, hogy elnémítsd, és tartsd a táskádban vagy a zsebedben.
Ha már a szabadban vagy, összpontosíts a téged körülvevő látnivalókra, hangokra és szagokra. Ez segít enyhíteni az aggodalmakat, de hasznos lehet öt érzékszervednek a természeti világra hangolásában is.

Éberségi gyakorlat

Próbálj ki egy éberségi gyakorlatot, az úgynevezett 5-4-3-2-1 földelő technikát. Amikor a szabadban van, próbáld meg ezeket észrevenni:

•    5 dolog, amit láthatsz
•    4 dolog, amit megérinthetsz vagy érezhetsz
•    3 dolog, amit hallhatsz
•    2 dolog, amit érezhetsz
•    1 dolog, amit megkóstolhatsz

5. A természet lehetőséget ad a kapcsolódásra

Ha egy barátot meghívsz sétálni és beszélgetni, az nagyszerű módja a kapcsolódásnak. Ha egymás mellett sétálunk és beszélünk – a szemkontaktus helyett egy személyes beszélgetés során – könnyebbé teheti a nehezebb témákról való beszélgetést is.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Ateroszklerózis

 A nagyerek meszesedéssel járó elváltozása (makroanginopátia)   Mit kell tennem,... Tovább

Diabetológia

A diabétesszel foglakozó orvostudományág. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás
Az indokolatlan fogyás súlyos egészségügyi problémára, például cukorbetegségre is...
Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
címkék: egészséges életmód