Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Félelem a cukorbetegségtől

Diabetes Portál


Szerző: Rékka


Félelem a cukorbetegségtől

 A 2-es típusú cukorbetegek elsöprő többsége nincs tisztában a betegséggel járó legnagyobb veszélyekkel. A cukorbetegek ismerethiánya az esetek több, mint 40%-ában jelentős állapotromláshoz, szövődmények kialakulásához vezet, mutatott rá a Szonda Ipsos legújabb felmérése. A kutatás azt is kimutatta, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők tájékozottságuk hiánya miatt komoly veszélyben vannak.    

Vércukorszint mérése

A cukorbetegség szövődményei elkerülhetők

 

Az érintettek nagy része nincs tisztában alapfogalmakkal, nem méri rendszeresen vércukorszintjét, így csökkennek az esélyeik arra, hogy a betegséggel járó súlyos szövődményeket elkerüljék – számolt be Dr. Vándorfi Győző, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja, az „Egészségesebben az egészségeseknél – cukorbetegen?” mozgalom sajtótájékoztatóján. A tavaly életre hívott kezdeményezés ezért idén a 2-es típusú cukorbetegek tájékoztatására koncentrál. Az országos mozgalom szerepét Kincses János a MACOSZ elnöke és Hevesi Tamás zeneszerző, előadóművész továbbra is kiemelten fontosnak tartja, és aktív szerepet vállalnak a betegek ismereteinek bővítésében. A 2-es típusú diabéteszesek kezelésében a háziorvosnak is kiemelkedő szerepe van, ezért a mozgalom testülete is bővült Dr. Mógor Márta személyével.

 

 

Megdöbbentő eredmények a cukorbetegek körében


Megdöbbentő eredmények születtek abban a Szonda Ipsos felmérésben, melyet a 2-es típusú cukorbetegek körében végeztek. (A 2-es típusú cukorbetegség általában 40 év felett alakul ki, elsősorban a túlsúly, a helytelen táplálkozás és a testedzés hiánya áll a hátterében.) A kutatás a betegséggel kapcsolatos tájékozottságot mérte fel, arra vonatkozóan, hogy az érintettek mennyire ismerik és ellenőrzik, ellenőriztetik legfontosabb élettani (vércukor, HbA1c) értékeiket. Milyen ismeretekkel rendelkeznek a legújabb kezelési lehetőségekről, és hogyan vélekednek az inzulinterápiáról.

 

 

Százalékos adatok

 

A megkérdezettek többsége heti 1-2 alkalommal ellenőrzi mindössze vércukorszintjét!  Annak, hogy mennyire fontos ennek folyamatos figyelése, a válaszadók csekély százaléka érezte a jelentőségét és az állapotának biztonságos nyomon követését. Többségükben – rendkívül sajnálatos módon – ellenérzéseket vált ki a vércukorszintjük mérése.
Annak ellenére, hogy a betegek 70%-a rendelkezik otthonában saját vércukormérő készülékkel, mégis 40%-uk heti egy mérésnél ritkábban, 23%-uk naponta egyszer használja. A megkérdezettek 26%-a a diabetológus szakorvos utasításának megfelelően ellenőriz, 47%-uk a háziorvos javaslatát követi, 25%-uk saját döntése szerint mér.
Az érintettek 30%-a más módon kontrollálja vércukorszintjét: 5%-uk patikában, 10%-uk baráti összejöveteleken, klubokban, rendezvényeken ellenőrizteti értékeit, mindössze 15%-uk fordul háziorvoshoz vagy szakorvosi rendelőkhöz!
A felmérésből kiderült, hogy az érintettek csak 10%-a ismerte a HbA1c-érték jelentését és tudta, hogy az utóbbi 3 hónap vércukorszintjének élettani átlagát mutatja meg. Értékének 7% alatt tartásával jelentősen csökkenthető a késői szövődmények kialakulásának kockázata. A megkérdezettek közel 50%-a nem érte el az ideális célértéket, pedig a mérföldkő értékű UKPDS-vizsgálat rávilágított arra, hogy a HbA1c-érték 0,9%-nyi csökkentése a mikrovaszkuláris szövődmények kialakulását 25%-kal, bármilyen diabétesszel összefüggő végpont elérését 12%-kal redukálta.
A válaszadók 43%-a egyáltalán nem tudta, hogy mennyi volt az utolsó hemoglobin A1c értéke, 36%-uk 7 feletti értéket mondott, az ideális 7% alatti tartományt csak a betegek 20%-a érte el!

 

 

A cukorbetegség szövődményei


A megkérdezett betegek 40%-a szenved – már kialakult – szövődményektől, melyek közül a leggyakoribbak a látászavarok (48%), szív- és érrendszeri problémák (42%), diabéteszes láb (31%) és a vese károsodása (12%) voltak.
A felmérés szerint a 2-es típusú diabéteszesek 37%-a több mint tíz éve küszködik a betegséggel, 25%-a 6–10 év óta érintett. Annak ellenére, hogy az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre hatásosabb terápiák állnak a betegek rendelkezésére, a megkérdezettek 79%-a a jelenlegi terápiáját több, mint 6 éve kezdte el alkalmazni. Elgondolkodtató az, hogy vajon miért nem változtatják a terápiát a betegeknél, amikor a HbA1c értéke 7% fölé kerül, hiszen egyedül így csökkenthető a szövődmények kialakulása.

 

 

MACOSZ az összefogásért

 

Kincses János, a MACOSZ elnöke kiemelte, hogy a cukorbetegek társadalma az egyik legjobban szervezett közösség. Egyre növekszik a betegegyesületek szerepe, mind a tájékoztatás, mind az érdekképviselet terén. Ezért nagyon fontos, a közös célért való összefogás. A mozgalom lehetőséget biztosít a közösségek erősítésére, ezáltal a betegek hatékonyabb tájékoztatására, hiszen a szövetség kiemelten segíti a hozzájuk tartozó cukorbeteg egyesületeket.
A betegek széleskörű tájékoztatására, a megfelelő életvitel kialakítására nyújt segítséget a mozgalom. Az idén is több helyszínen (Kaposvár, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Budapest, Kecskemét, Nyíregyháza) várják az érintetteteket és természetesen az érdeklődőket is.

Forrás: Cukorbeteg élet
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Laktáz

A laktáz enzim, amely a vékonybélben termelődik. A laktáz nevű diszacharidot-amely a tejben,... Tovább

DPP-4-gátló vércukorcsökkentők

A 2-es típusú diabétesz kezelésének új gyógyszercsoportja. Hatásuk a DPP-4... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz 7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz
A 2-es típusú cukorbetegség a legtöbbször az elhízás...
Cukrok pro és kontra Cukrok pro és kontra
Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos...
Vitaminból is árt a sok? Vitaminból is árt a sok?
Te is többféle pirulát szedsz egyszerre? Biztos, ami biztos alapon vettél egy doboz...
Tippek az alkoholfogyasztás mérséklésére Tippek az alkoholfogyasztás mérséklésére
Tanácsok azoknak, akik szeretnének mértékletesebbé válni az alkoholfogyasztás terén. Ne...
Elhíznak a gyerekek nyáron? Elhíznak a gyerekek nyáron?
A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben...
Újabb remény a hajhullás megállítására Újabb remény a hajhullás megállítására
A hajhullás nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű...
Nem gyerekjáték a gyermekkori elhízás Nem gyerekjáték a gyermekkori elhízás
A gyermekkori elhízás egyre súlyosabb méreteket ölt, így megelőzését és kezelését nem...
A szem a lélek, a nyelv a test tükre! A szem a lélek, a nyelv a test tükre!
Hogyan  érezzük az ízeket? Megváltozott az ízérzésünk? Ég a nyelvünk? Az mindenki...
Immunterápia - Tartós megoldás az allergiára Immunterápia - Tartós megoldás az allergiára
Az allergiás betegek száma napjainkban folyamatosan emelkedik. A tünetek korra és nemre való...
8 tipp a fogyókúrához 8 tipp a fogyókúrához
Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a fogyókúrázóknak. Tippek és tanácsok fogyni...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, cukorbetegség megelőzése