Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

telihold alvás; telihold rossz alvás; telihold idegesség

Diabetes Portál


Szerző: NA


A telihold tényleg befolyásolja az alvásunkat?

Forgolódsz, nem tudsz elaludni , és azon töprengsz, hogy miért van ez. Aztán elhúzod a függönyt, és egy fényesen ragyogó teliholdat látsz. Ez egy gyakori tapasztalat, ami miatt elgondolkodhatsz azon, hogy a telihold valóban befolyásolja-e az alvást. Bár úgy tűnik, mint egy régi legenda, a kutatások azt mutatják, hogy a holdfázisok igenis befolyásolhatják az ember alvását. Ez a cikk információkat tartalmaz a holdciklusról, és arról, hogy a következő teliholdnál hogyan tudj többet aludni. 

Telihold rossz alvás

Holdciklusok és az alvás

Azt, hogy mennyit látunk a holdból minden este, az határozza meg, hogy a Föld, a Hold és a Nap forgása közben hol van egymáshoz képest. 29,5 naponként telihold van, amikor a Földről érkező napfény visszaverődik a Hold azon oldaláról, amelyet a Földről láthatunk. Ez létrehozza azt a fényes gömböt, amelyet a teliholdhoz társítunk. A telihold ellentéte az újhold. Ebben a szakaszban a napfény visszaverődik a Hold azon oldaláról, amelyet nem látunk a Földről. A mi szemszögünkből úgy tűnik, hogy azokon az éjszakákon nincs hold. 

A tudomány és a telihold

Anekdotikusan elmondható, hogy szinte mindenki tapasztalt már alvászavart telihold idején, vagy ismer valakit, aki ezt tapasztalta. Meglepő módon a tudomány alátámasztja ezt a jelenséget, kimutatva, hogy a telihold miatt az emberek kevesebbet alszanak.

Íme, amit a kutatók találtak:

•    Argentínában és Amerikában három különböző csoportot vizsgálva azt találták, hogy az emberek később aludtak el, és kevesebbet aludtak azokon az éjszakákon, amikor több holdfény volt, amit általában a telihold okozott. 
•    Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek 1%-kal kevesebbet aludtak telihold idején. 
•    Egy tanulmány kimutatta, hogy az emberek többet ébredtek fel éjszaka, amikor telihold volt, ami 25 perccel csökkentette az általános alvási időt. 
•    Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emberek rosszabb minőségű alvást mutattak telihold idején. 
•    Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emberek átlagosan 20 perccel kevesebbet aludtak, további öt perc kellett az elalváshoz, és 30%-kal kevesebbet aludtak igazán mélyen telihold idején. 

A tudósok nem tudják pontosan, hogy a Hold miért befolyásolhatja az alvást. A telihold fénye befolyásolhatja a szervezet belső óráját és a melatonin termelését – ez olyan hormon, amely elősegíti az alvást. Lehet, hogy az emberek társadalmilag úgy fejlődtek, hogy kihasználják a telihold által keltett természetes fényt, mielőtt egy lámpa segítségével hozzáférhettek volna a fényhez. 
A kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek rosszabbul alszanak telihold idején, még akkor is, ha sötét szobában vannak, így a telihold hatása túlmutat a fénysugárzáson.  A telihold befolyásolhatja a Föld mágneses terét vagy gravitációs vonzását, de ezeknek a tényezőknek és az alvás közötti összefüggéseket nem tárták fel.

Holdciklusok és egészség

Míg a holdciklussal és az alvással kapcsolatos kutatások javultak, jobban meg kell érteni, hogy a holdfázisok hogyan befolyásolják az egészség más területeit. Egy kis tanulmány arról számolt be, hogy a menstruációs ciklusok igazodhatnak a Holdhoz, főleg, ha korlátozott a mesterséges fénynek való kitettség. Egyes kutatások kimutatták, hogy a mentális betegségek (szorongás, depresszió) és az erőszak bizonyos fajtái megnövekedhetnek telihold idején. Ennek ellenére a kutatóknak nem sikerült dokumentálniuk azt a gyakran hangoztatott elméletet, hogy több nő szül telihold éjszakáján – viszont beszámolókat sokat lehet erről olvasni. 

Tippek a jó éjszakai alváshoz

Függetlenül a holdciklustól, a jó alváshigiéniára való összpontosítás segíthet a jobb éjszakai alvásban. Használd ezeket a tippeket az egészségesebb alváshoz: 

•    Menj aludni és ébredj fel minden nap ugyanabban az időben.
•    Hozz létre egy nyugodt, pihentető helyet a hálószobában, képernyőktől mentesen.
•    Korlátozd a koffeinbevitelt délután és este.
•    Eddz a nap első felében.
•    Hozz létre következetes lefekvés-rutint.

Ne kényszerítsd magadat az ágyban maradásra, ha forgolódsz. Ehelyett pihenj inkább nyugodtan otthonod másik részén, vagy olvass amíg álmosnak nem érzed magad. A telefont és tévét ekkor is mellőzd. 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Makroanginopátia

Az ateroszklerózis, a nagyerek meszesedéssel járó elváltozása. Leggyakoribb megjelenési... Tovább

Fluorescein angiográfia

A szemfenék ereinek egyik vizsgálatimódszere: intravénás injekcióval festéket juttatnak az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás
Az indokolatlan fogyás súlyos egészségügyi problémára, például cukorbetegségre is...
Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
címkék: Kutatás