Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

telihold alvás; telihold rossz alvás; telihold idegesség

Diabetes Portál


Szerző: NA


A telihold tényleg befolyásolja az alvásunkat?

Forgolódsz, nem tudsz elaludni , és azon töprengsz, hogy miért van ez. Aztán elhúzod a függönyt, és egy fényesen ragyogó teliholdat látsz. Ez egy gyakori tapasztalat, ami miatt elgondolkodhatsz azon, hogy a telihold valóban befolyásolja-e az alvást. Bár úgy tűnik, mint egy régi legenda, a kutatások azt mutatják, hogy a holdfázisok igenis befolyásolhatják az ember alvását. Ez a cikk információkat tartalmaz a holdciklusról, és arról, hogy a következő teliholdnál hogyan tudj többet aludni. 

Telihold rossz alvás

Holdciklusok és az alvás

Azt, hogy mennyit látunk a holdból minden este, az határozza meg, hogy a Föld, a Hold és a Nap forgása közben hol van egymáshoz képest. 29,5 naponként telihold van, amikor a Földről érkező napfény visszaverődik a Hold azon oldaláról, amelyet a Földről láthatunk. Ez létrehozza azt a fényes gömböt, amelyet a teliholdhoz társítunk. A telihold ellentéte az újhold. Ebben a szakaszban a napfény visszaverődik a Hold azon oldaláról, amelyet nem látunk a Földről. A mi szemszögünkből úgy tűnik, hogy azokon az éjszakákon nincs hold. 

A tudomány és a telihold

Anekdotikusan elmondható, hogy szinte mindenki tapasztalt már alvászavart telihold idején, vagy ismer valakit, aki ezt tapasztalta. Meglepő módon a tudomány alátámasztja ezt a jelenséget, kimutatva, hogy a telihold miatt az emberek kevesebbet alszanak.

Íme, amit a kutatók találtak:

•    Argentínában és Amerikában három különböző csoportot vizsgálva azt találták, hogy az emberek később aludtak el, és kevesebbet aludtak azokon az éjszakákon, amikor több holdfény volt, amit általában a telihold okozott. 
•    Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek 1%-kal kevesebbet aludtak telihold idején. 
•    Egy tanulmány kimutatta, hogy az emberek többet ébredtek fel éjszaka, amikor telihold volt, ami 25 perccel csökkentette az általános alvási időt. 
•    Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emberek rosszabb minőségű alvást mutattak telihold idején. 
•    Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emberek átlagosan 20 perccel kevesebbet aludtak, további öt perc kellett az elalváshoz, és 30%-kal kevesebbet aludtak igazán mélyen telihold idején. 

A tudósok nem tudják pontosan, hogy a Hold miért befolyásolhatja az alvást. A telihold fénye befolyásolhatja a szervezet belső óráját és a melatonin termelését – ez olyan hormon, amely elősegíti az alvást. Lehet, hogy az emberek társadalmilag úgy fejlődtek, hogy kihasználják a telihold által keltett természetes fényt, mielőtt egy lámpa segítségével hozzáférhettek volna a fényhez. 
A kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek rosszabbul alszanak telihold idején, még akkor is, ha sötét szobában vannak, így a telihold hatása túlmutat a fénysugárzáson.  A telihold befolyásolhatja a Föld mágneses terét vagy gravitációs vonzását, de ezeknek a tényezőknek és az alvás közötti összefüggéseket nem tárták fel.

Holdciklusok és egészség

Míg a holdciklussal és az alvással kapcsolatos kutatások javultak, jobban meg kell érteni, hogy a holdfázisok hogyan befolyásolják az egészség más területeit. Egy kis tanulmány arról számolt be, hogy a menstruációs ciklusok igazodhatnak a Holdhoz, főleg, ha korlátozott a mesterséges fénynek való kitettség. Egyes kutatások kimutatták, hogy a mentális betegségek (szorongás, depresszió) és az erőszak bizonyos fajtái megnövekedhetnek telihold idején. Ennek ellenére a kutatóknak nem sikerült dokumentálniuk azt a gyakran hangoztatott elméletet, hogy több nő szül telihold éjszakáján – viszont beszámolókat sokat lehet erről olvasni. 

Tippek a jó éjszakai alváshoz

Függetlenül a holdciklustól, a jó alváshigiéniára való összpontosítás segíthet a jobb éjszakai alvásban. Használd ezeket a tippeket az egészségesebb alváshoz: 

•    Menj aludni és ébredj fel minden nap ugyanabban az időben.
•    Hozz létre egy nyugodt, pihentető helyet a hálószobában, képernyőktől mentesen.
•    Korlátozd a koffeinbevitelt délután és este.
•    Eddz a nap első felében.
•    Hozz létre következetes lefekvés-rutint.

Ne kényszerítsd magadat az ágyban maradásra, ha forgolódsz. Ehelyett pihenj inkább nyugodtan otthonod másik részén, vagy olvass amíg álmosnak nem érzed magad. A telefont és tévét ekkor is mellőzd. 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Fruktózamin

A vérben cukrot megkötő fehérje. A vér fruktózamin szintje árulkodik az előző 2-3 hét... Tovább

Brittle diabetes

Labilis anyagcsereállapottal, állandó, váratlan vércukorszint emelkedésekkel és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

6+1 ok, amiért érdemes felkeresned egy gyógytornászt: a stresszben is segíthet! 6+1 ok, amiért érdemes felkeresned egy gyógytornászt: a stresszben is segíthet!
A gyógytornász látogatása elengedhetetlen lehet bárki számára, aki fizikai...
4 tipp, hogy fittebbé válj anélkül, hogy elhagynád az íróasztalod 4 tipp, hogy fittebbé válj anélkül, hogy elhagynád az íróasztalod
Ha a munkád abból áll, hogy hosszú ideig ülsz az íróasztalnál, sokkal nehezebb lehet a...
A pihentető éjszakai alvás 6 titka: ezek a tényezők befolyásolhatják a nyugodt alvásodat A pihentető éjszakai alvás 6 titka: ezek a tényezők befolyásolhatják a nyugodt alvásodat
A jó alvás értékes dolog, amely gyakran elkerül bennünket felgyorsult életünk során. A...
5 dolog, amit megtehetsz a halláskárosodás megelőzése érdekében 5 dolog, amit megtehetsz a halláskárosodás megelőzése érdekében
Elengedhetetlen a proaktív intézkedések megtétele hallása védelme és életminősége...
Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel rizst Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel rizst
Csakúgy, mint a kenyeret és a tésztát, a rizst is gyakran becsmérlik alacsony...
4 árulkodó jel, hogy szükséged lehet multivitaminra 4 árulkodó jel, hogy szükséged lehet multivitaminra
Az egészséges táplálkozás az egyik legjobb módja általános egészségi állapotod...
5 bevált módszer a jobb alváshoz, ha cukorbeteg vagy 5 bevált módszer a jobb alváshoz, ha cukorbeteg vagy
A cukorbetegség önkezelése megköveteli a mindennapi élet olyan aspektusainak kezelését,...
A gyulladáscsökkentő reggeli turmix, amit nem tudok abbahagyni A gyulladáscsökkentő reggeli turmix, amit nem tudok abbahagyni
Ez a zöld turmix élénk fanyar ízt kap a fagyasztott maracuja gyümölcsétől, a friss...
Vérző fogíny? 5 módszer a vérző íny ellen Vérző fogíny? 5 módszer a vérző íny ellen
Vérzik az ínyed? Még egy kisebb mennyiségű vér megjelenése a fogkefén is rögtön...
A belek fő támogatója: fogyaszd ezt a zöldséget az egészséges bélrendszerért A belek fő támogatója: fogyaszd ezt a zöldséget az egészséges bélrendszerért
Olyan zöldséget keresel, amely csodákat tesz a bélrendszered egészségével? Ha igen, akkor...
címkék: Kutatás