Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Így küzdd le a túlgondolást

Diabetes Portál


Szerző: NA


5 egyszerű módszer, hogy ne gondolj túl minden apró dolgot (és élvezd az életed)

Míg időnként mindenki túlgondolja a helyzeteket, néhány embert állandóan gondolatok özöne gyötör. A krónikus túlgondolkodók újragondolják tegnapi beszélgetéseiket, újra és újra átgondolják minden döntésüket, és katasztrofális végeredményeket képzelnek el egész nap és minden nap. Ha túl sokat gondolkodunk valamin, az gyakran többet foglal magában, mint szavak – a túlgondolkodók is katasztrofális képeket idéznek elő. Az elméjük egy filmhez hasonlít, amelyben azt képzelik, hogy autójuk lesodródik az útról, vagy újra és újra megismétlik a nyomasztó eseményeket. Segítünk pár egyszerű módszerrel a túlgondoláson csökkenteni!

Túlgondolás ellen

Pusztító gondolati minták

A túlgondolkodás gyakran két destruktív gondolkodási mintát foglal magában – a rágódást és a szüntelen aggódást. A rágódáshoz hozzátartozik a múlton való időzés. A gondolatok olyan dolgokat tartalmazhatnak, mint:


Nem kellett volna elmondanom ezeket a tegnapi értekezleten. Biztos mindenki azt hiszi, hogy idióta vagyok.
Az utolsó munkahelyemen kellett volna maradnom. Boldogabb lennék, mint most.
A szüleim nem tanítottak meg magabiztosnak lenni. A bizonytalanságom mindig visszatartott.

A tartós aggodalom negatív – gyakran katasztrofális – előrejelzéseket tartalmaz a jövőről. A gondolatok olyan dolgokat tartalmazhatnak, mint:

Holnap szégyellni fogom magam, amikor bemutatom a prezentációm. Tudom, hogy elfelejtek mindent, amit mondanom kellene.
Mindenki mást előléptetnek előttem.
Tudom, hogy soha nem lesz elég pénzünk nyugdíjba vonulni. Túl betegek leszünk a munkához, és elfogy a pénzünk.

Mint minden szokás, a pusztító gondolati minták megváltoztatása is kihívást jelenthet. Következetes gyakorlással azonban megtaníthatod az agyat, hogy másképp gondolkodjon.

Íme hat módja annak, hogy ne gondoljunk túl mindent:

1. Vedd észre, ha túlgondolsz valamit

A túlgondolkodás olyan szokássá válhat, hogy észre sem veszed, mikor csinálod. Kezdj el odafigyelni a gondolkodásmódodra, hogy tudatosítsd a problémát.
Amikor újra és újra lejátszod az eseményeket a fejedben, vagy olyan dolgok miatt aggódsz, amelyeket nem tudsz irányítani, ismerd el, hogy ez nem produktív. A gondolkodás csak akkor hasznos, ha pozitív cselekvéshez vezet.

2. Tartsd a hangsúlyt a problémamegoldáson

A problémákon való elmélkedés nem hasznos, de a megoldások keresése igen. Ha ez egy olyan dolog, amely felett némileg befolyásod van, fontold meg, hogyan előzheted meg a problémát, de ha olyan dologról van szó, amely felett nincs hatalmad – például egy természeti katasztrófa –, gondolj arra, hogy milyen stratégiákkal tudsz megbirkózni vele. Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyeket irányítani tudsz, például a hozzáállásodra és az erőfeszítéseidre.

3. A negatív gondolataink realitása 

Könnyű elragadtatni a negatív gondolatokat. Ne feledd, hogy érzelmeid megzavarják azt a képességedet, hogy objektíven szemléld a helyzeteket. Tegyél egy lépést hátra, és nézd meg a bizonyítékokat. Milyen bizonyítékod van arra, hogy a gondolatod igaz és nem kitalált dolog?

4. Ütemezd be az elmélkedés idejét

Ha hosszú ideig töprengsz a problémáidon, az nem produktív, de a rövid átgondolás hasznos lehet. Ha átgondolod, hogyan csinálhatnád a dolgokat másként, vagy felismered egy terv lehetséges buktatóit, az segíthet a jövőben jobban teljesíteni.
A napi programodba iktass be 20 perc „gondolkodási időt”. Ezalatt az időszak alatt hagyd magad aggódni, töprengeni vagy azon gondolkodni, amin csak akarsz.
Ha lejár az időd, térj át valami másra. És amikor elkezded túlgondolni dolgokat az ütemezett időn kívül, egyszerűen emlékeztesd magadat arra, hogy meg kell várnia a „gondolkodási idődet”, hogy megoldd ezeket a problémákat az elmédben.

5. Változtasd meg a csatornát

Ha azt mondod magadnak, hogy ne gondolkozz valamin, az visszafelé sül el. Minél inkább megpróbálod megakadályozni, hogy egy gondolat bejusson az agyadba, annál valószínűbb, hogy folyamatosan felbukkan.
Változtasd meg az agyad csatornáját a tevékenységed megváltoztatásával. Gyakorolj, vegyél részt beszélgetésben egy teljesen más témában, vagy dolgozz egy olyan projekten, amely elvonja a figyelmedet. Ha valami mást csinálsz, az véget vet a negatív gondolatok özönének.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

B3-vitamin

  B3-vitamin   Nikotinsav, niacin, PP-(Pellegra Preventív) faktor. A niacin a szöveti... Tovább

ICA (islet-cell antibody)

Szigetsejt-ellenes antitestek, amelyek frissen felfedezett 1-es típusú diabéteszeseknél... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük! Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük!
A reggelente fogyasztott zöld turmixok népszerűek az egészségtudatos életmód hívei...
Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog! Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog!
Az ünnepi szezonban, amikor az édes illatok betöltik a házat, elkészíthetjük az...
Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt? Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt?
A cukorbetegség mindennapi kihívások elé állít minket, de amikor egy jól megtervezett...
5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol! 5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol!
A tiszta ivóvíz elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, és a csapvíz szűrése egy...
Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x) Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x)
Az egészségtudatos életmódra való törekvés során a flexitáriánus étrend egy olyan...
Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások
Irodai munkakörnyezetben számos olyan veszéllyel és kihívással kell szembenéznünk...
Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod! Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod!
A fogászati direkt héj egy modern és hatékony megoldás, amely hollywoodi mosolyt...
Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást! Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást!
Az ünnepek ideje mindig az öröm, az összejövetel és az ínycsiklandozó ételek és italok...
Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben! Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben!
Az esemény lehetőséget teremt az időbeni diagnózisra és a megfelelő ellátás...
5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet 5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet
Az őszi hónapok beköszöntével a sütőtök az egyik legnépszerűbb alapanyaggá válik a...
címkék: egészséges életmód