Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Így küzdd le a túlgondolást

Diabetes Portál


Szerző: NA


5 egyszerű módszer, hogy ne gondolj túl minden apró dolgot (és élvezd az életed)

Míg időnként mindenki túlgondolja a helyzeteket, néhány embert állandóan gondolatok özöne gyötör. A krónikus túlgondolkodók újragondolják tegnapi beszélgetéseiket, újra és újra átgondolják minden döntésüket, és katasztrofális végeredményeket képzelnek el egész nap és minden nap. Ha túl sokat gondolkodunk valamin, az gyakran többet foglal magában, mint szavak – a túlgondolkodók is katasztrofális képeket idéznek elő. Az elméjük egy filmhez hasonlít, amelyben azt képzelik, hogy autójuk lesodródik az útról, vagy újra és újra megismétlik a nyomasztó eseményeket. Segítünk pár egyszerű módszerrel a túlgondoláson csökkenteni!

Túlgondolás ellen

Pusztító gondolati minták

A túlgondolkodás gyakran két destruktív gondolkodási mintát foglal magában – a rágódást és a szüntelen aggódást. A rágódáshoz hozzátartozik a múlton való időzés. A gondolatok olyan dolgokat tartalmazhatnak, mint:


Nem kellett volna elmondanom ezeket a tegnapi értekezleten. Biztos mindenki azt hiszi, hogy idióta vagyok.
Az utolsó munkahelyemen kellett volna maradnom. Boldogabb lennék, mint most.
A szüleim nem tanítottak meg magabiztosnak lenni. A bizonytalanságom mindig visszatartott.

A tartós aggodalom negatív – gyakran katasztrofális – előrejelzéseket tartalmaz a jövőről. A gondolatok olyan dolgokat tartalmazhatnak, mint:

Holnap szégyellni fogom magam, amikor bemutatom a prezentációm. Tudom, hogy elfelejtek mindent, amit mondanom kellene.
Mindenki mást előléptetnek előttem.
Tudom, hogy soha nem lesz elég pénzünk nyugdíjba vonulni. Túl betegek leszünk a munkához, és elfogy a pénzünk.

Mint minden szokás, a pusztító gondolati minták megváltoztatása is kihívást jelenthet. Következetes gyakorlással azonban megtaníthatod az agyat, hogy másképp gondolkodjon.

Íme hat módja annak, hogy ne gondoljunk túl mindent:

1. Vedd észre, ha túlgondolsz valamit

A túlgondolkodás olyan szokássá válhat, hogy észre sem veszed, mikor csinálod. Kezdj el odafigyelni a gondolkodásmódodra, hogy tudatosítsd a problémát.
Amikor újra és újra lejátszod az eseményeket a fejedben, vagy olyan dolgok miatt aggódsz, amelyeket nem tudsz irányítani, ismerd el, hogy ez nem produktív. A gondolkodás csak akkor hasznos, ha pozitív cselekvéshez vezet.

2. Tartsd a hangsúlyt a problémamegoldáson

A problémákon való elmélkedés nem hasznos, de a megoldások keresése igen. Ha ez egy olyan dolog, amely felett némileg befolyásod van, fontold meg, hogyan előzheted meg a problémát, de ha olyan dologról van szó, amely felett nincs hatalmad – például egy természeti katasztrófa –, gondolj arra, hogy milyen stratégiákkal tudsz megbirkózni vele. Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyeket irányítani tudsz, például a hozzáállásodra és az erőfeszítéseidre.

3. A negatív gondolataink realitása 

Könnyű elragadtatni a negatív gondolatokat. Ne feledd, hogy érzelmeid megzavarják azt a képességedet, hogy objektíven szemléld a helyzeteket. Tegyél egy lépést hátra, és nézd meg a bizonyítékokat. Milyen bizonyítékod van arra, hogy a gondolatod igaz és nem kitalált dolog?

4. Ütemezd be az elmélkedés idejét

Ha hosszú ideig töprengsz a problémáidon, az nem produktív, de a rövid átgondolás hasznos lehet. Ha átgondolod, hogyan csinálhatnád a dolgokat másként, vagy felismered egy terv lehetséges buktatóit, az segíthet a jövőben jobban teljesíteni.
A napi programodba iktass be 20 perc „gondolkodási időt”. Ezalatt az időszak alatt hagyd magad aggódni, töprengeni vagy azon gondolkodni, amin csak akarsz.
Ha lejár az időd, térj át valami másra. És amikor elkezded túlgondolni dolgokat az ütemezett időn kívül, egyszerűen emlékeztesd magadat arra, hogy meg kell várnia a „gondolkodási idődet”, hogy megoldd ezeket a problémákat az elmédben.

5. Változtasd meg a csatornát

Ha azt mondod magadnak, hogy ne gondolkozz valamin, az visszafelé sül el. Minél inkább megpróbálod megakadályozni, hogy egy gondolat bejusson az agyadba, annál valószínűbb, hogy folyamatosan felbukkan.
Változtasd meg az agyad csatornáját a tevékenységed megváltoztatásával. Gyakorolj, vegyél részt beszélgetésben egy teljesen más témában, vagy dolgozz egy olyan projekten, amely elvonja a figyelmedet. Ha valami mást csinálsz, az véget vet a negatív gondolatok özönének.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Acetonúria

   Acetonvizelés, az aceton ill. egyéb ketontestek megjelenése a vizeletben, mely igen... Tovább

Malária

Járványos betegség, a világon a halálozási okok között előkelő helyen áll. Különösen a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod 4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod
A cukorbetegség több mint 1,1 millió embert érint Magyarországon, így jó eséllyel érinti...
Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van
Egyetlen nő sem várja „a hónapnak azt az időszakát”. A legtöbben...
Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására
A vesék csodálatos kis szervek. Naponta körülbelül 200 liter vért dolgoznak fel,...
Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás
Amikor stresszesek vagyunk a pénz miatt, nem csak a bankszámlánkat éri az a bizonyos ütés....
Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást
Nyilvánvaló, hogy a dohányzás nagyon káros a szívre és a tüdőre, de tudtad, hogy a...
Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei? Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei?
Az elmúlt néhány évtizedben elért hatalmas technológiai fejlődés ellenére úgy tűnik,...
Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint
A közösségi médiától való függőség sok ember számára valódi probléma. Nehéz lehet...
Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről
Ma ünnepeljük világszerte  a nőket, de ezen a napon nem árt kicsit mélyebbre is ásni,...
Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében
A lábaid a legfontosabb testrészeid közé tartozik. Elvisznek oda, ahová szeretnéd, fizikai...
Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat
Amikor azt gondoltad, hogy tökéletesítetted érzékeny bőrápolási rutinodat, észreveszel...
címkék: egészséges életmód