Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukrok pro és kontra

Diabetes Portál


Szerző: Rékka


Cukrok pro és kontra

Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos fogyasztó igyekszik jól választani. Feltéve, hogy a cukor esetében ilyesmi szóba jöhet egyáltalán.

Cukrok pro és kontra

Fontos megérteni, hogy a csomagolt cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt. A boltban kapható termékek a testből vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. A bűnlajstromot még folytathatnánk tovább, de nézzük meg, miben különböznek egymástól a különböző termékek - és melyek azok, amik kevésbé károsak az egészségünkre.

 

Hogyan készül?


A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot.

 

Tényleg jobb a barna cukor?


Sajnos nem. Sokan úgy gondolják, hogy a melaszos vagy barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat, amiket a fehér cukor nem, vagy hogy ez valamilyen természetesebb formája a cukornak. A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma - ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét.


Manapság sokszor még melasz sem kell a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el. Ennél nem járt jobban a pergő szemű barna cukor sem, hiszen csak a színezőanyagtól, a sziruptól és a szárítás mennyiségétől függ a kész barna cukor állaga és árnyalata.

 

Nádcukor


Általában bioboltokban kapható valódi nádcukorról, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. 

 

Fruktóz


Más néven gyümölcscukor. Bár szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral, innen csak a nevét kapta, ugyanis kukoricából állítják elő. A kristályos fruktóz úgy húsz éve kedvelt élelmiszeripari alapanyag. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk.

 

Fruktóz-szirup


Hívják kukoricaszirupnak, invertcukornak, és még nagyon sok néven találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén. Úgy készül, hogy a szacharózt lebontják glükózra és fruktózra, így a szirup édesebb lesz, mint a sima cukor, ráadásul folyékony állagú. Az élelmiszeripar különösen kedveli, ezt találhatjuk az üdítőitalokban, a kekszekben, a fagylaltban, de még a virsliben vagy a mirelit pizzatésztában - és sajnos a mézek egy részében is. Amikor azt halljuk, hogy ma az ember túl sok cukrot fogyaszt, az nem csak a kávéba kanalazott cukrot jelenti. A bevitel nagy része invertcukor formájában kerül a szervezetébe a készételek által.

 

Szőlőcukor


A nevével ellentétben ezt is kukoricából, vagy pedig burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt igen káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukorszintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára.

 

Méz


Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek - valamint a tápanyagok egy része - elbomlanak, így nyersen hasznos igazán.

 

Datolyacukor


Szárított datolyából állítják elő, és nagyon jól édesíti az ételeket. Ugyanakkor nem oldódik fel úgy, mint a finomított cukor, hiszen nem finomított - így felhasználása korlátozott. Ahogy a méz, ez is édesebb, mint a cukor, lassabban szívódik fel, és tartalmaz hasznos tápanyagokat, ellenben meglehetősen drága.

 

Agavé nektár


Az agavé növényből (ami többek között a tequila alapanyaga) nyerik. Préselés után hőkezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll. A vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed a színe fajtától függően, állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, viszont a kalóiaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ásványi anyag tartalmát kivéve a szervezetre gyakorolt hatása nem sokban különbözik a kukoricasziruptól.

 

Nyírfacukor


Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.

 

Stevia, vagy sztívia


Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, csepp vagy tabletta formában. A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat, amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különböző gyártók különböző sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítőszerek esetében. Szintén nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre. Érdemes egy kicsit kutatni, míg megtaláljuk a számunkra kellemes ízű sztíviát.


Cukorfogyasztás Magyarországon

A magyar ember átlagosan közel negyven kiló cukrot fogyaszt évente. Ez heti majdnem nyolcvan deka, ami az év végi ünnepekkor a duplájára, akár a háromszorosára is emelkedik. Ez a sok kicsi sokra megy elve alapján könnyedén összejön, elvégre az alkoholos italokban, a süteményekben és az üdítőitalokban rengeteg cukor található.


 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Bypass

Áthidaló, elkerülő műtét. Elzáródott vagy beszűkült artériás érszakasz... Tovább

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod 4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod
A cukorbetegség több mint 1,1 millió embert érint Magyarországon, így jó eséllyel érinti...
Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van
Egyetlen nő sem várja „a hónapnak azt az időszakát”. A legtöbben...
Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására
A vesék csodálatos kis szervek. Naponta körülbelül 200 liter vért dolgoznak fel,...
Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás
Amikor stresszesek vagyunk a pénz miatt, nem csak a bankszámlánkat éri az a bizonyos ütés....
Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást
Nyilvánvaló, hogy a dohányzás nagyon káros a szívre és a tüdőre, de tudtad, hogy a...
Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei? Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei?
Az elmúlt néhány évtizedben elért hatalmas technológiai fejlődés ellenére úgy tűnik,...
Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint
A közösségi médiától való függőség sok ember számára valódi probléma. Nehéz lehet...
Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről
Ma ünnepeljük világszerte  a nőket, de ezen a napon nem árt kicsit mélyebbre is ásni,...
Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében
A lábaid a legfontosabb testrészeid közé tartozik. Elvisznek oda, ahová szeretnéd, fizikai...
Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat
Amikor azt gondoltad, hogy tökéletesítetted érzékeny bőrápolási rutinodat, észreveszel...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, étkezés, diéta