Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cikkek, hírek és információk a cukorbetegség és az egészséges élet világából, nem csak cukorbetegeknek, müzli, mi a müzli, müzlik rangsora, hogyan fogyasszuk

Life of Budapest


Szerző: Török Katalin-Lelovics Zsuzsanna


Müzlik a tudatos vásárló nagyítója alatt

A Tudatos Vásárló nyitott szemmel jár a boltban, és összehasonlítja a termékeket egyéni szempontjai szerint. Most induló termékteszt sorozatunkban ehhez az összehasonlításhoz szeretnénk újabb mankót adni. Körülnézünk a boltokban, összehasonlítjuk az árakat, a termékek fogyasztóvédelmi, környezeti és – élelmiszerek esetében – táplálkozástani jellemzőit. Első tesztünkben a müzliket vettük nagyító alá.

Mind müzli ami annak látszik?

 

Mi a müzli és mióta esszük?

A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza, svájci dialektusban Müeslinek nevezik. A 19. század végéig a svájci parasztok mindennapi étele volt a kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, friss tejből és dióból álló keverék. A táplálkozástudomány és a korszerű táplálkozás számára éppen száz évvel ezelőtt fedezte fel Bircher-Benner zürichi orvos, aminek köszönhetően a müzli meghódította a világot.
z elmúlt másfél évtized során hazánkban is polgárjogot nyert a müzli, talán túlzottan is. Mára az egészséges táplálkozás egyik szimbóluma lett. A GfK Hungária Piackutató Intézet nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérése szerint a müzlik és gabonapelyhek 1997 óta folyamatosan egyre kedveltebbé váltak a magyarok körében. Az egészséges táplálkozásban elengedhetetlennek tartott, rostanyagokban gazdag élelmiszer különösen a hölgyek, a fiatalok - 15-29 éves korosztály - és a felsőfokú végzettséggel bírók körében hódít. A felmérés szerint a nők 30%-a legalább hetente egyszer fogyaszt müzlit, gabonapelyhet, a férfiaknál ez az arány kevesebb mint 20 százalék. A kutatás nem különítette el a kétféle cereália, a müzli és a gabonapelyhek (corn flakes) fogyasztását, holott ezek az egészséges táplálkozás szempontjából korántsem ugyanolyan fontossággal és tulajdonságokkal bírnak.

 

Minden müzli, ami annak néz ki?

A Magyar Élelmiszerkönyv a müzliről nem rendelkezik, és nincs az élelmiszeripari szakirodalomban sem egységes állásfoglalás róla, így nehéz dolgunk van, ha szakszerű leírást szeretnénk adni róla: mi felel meg a müzli kritériumainak, és mi nem. Lelovics Zsuzsanna dietetikus szerint az ideális müzli természetes reggeli étel, amelynek célja, hogy energiát adjon a nap indításához és folyamatosan a délelőtt folyamán. Tápérték szempontjából azok a müzlik előnyösebbek, amelyek nem vagy csak csekély mértékben tartalmaznak hozzáadott cukrot, és nem magas a zsírtartalmuk.

A jó müzli finomítatlan gabonaalapjának, vitamindús gyümölcs-, olajosmag- és tejtartalmának köszönhetően kiváló hatású étel, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a készen kapható - csábító csomagolású - müzlik összetétele már alig hasonlít az eredeti keverékéhez. A termékek jelentékeny hányada tartalmaz például csokoládét, amely előnytelenül befolyásolja - a dietetikus szerint - a müzli alkotórészeinek optimális 55:35:15 szénhidrát-, fehérje- és zsírhányadát (az eredeti Bircher müzli is nagyjából ezt az arányt tartja). Ennek ellenére az üzletek polcai roskadoznak a csokoládés, sőt, fehércsokoládés ínyencmüzliktől.

Ne tévesszen meg senkit az sem, hogy gyakran írják rá a müzlikre a varázs-szlogent, miszerint a terméket a legújabb kutatások eredményei alapján állították össze.

Felmerül a kérdés, hogy mi található meg a jó müzliben? A müzlik előnyösebb összetevői az alábbiak:

 •     gabonafélék: búza, árpa, zab, rozs, rizs, és ezek variációi, kukoricapehely (nem cukrozott változata!),
 •     magvak: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag, pekándió, fenyőmag,
 •     gyümölcsök: aszalt gyümölcsök (nem kandírozott!), mazsola, kókuszreszelék (ha természetes),
 •     megengedett édesítők: méz, gyümölcscukor.


(Gyümölcsök esetében sokszor látni a csomagoláson, hogy „liofilezett". Az idegen kifejezés egy cukormentes tartósítási eljárást jelöl, jelesül a fagyasztva szárítást.)

Nem való müzlibe a csokoládé, csokidarabkák, mesterséges édesítőszer, hozzáadott cukor, térfogatnövelő szer és más, mesterséges adalék.

Persze, az emberek általában szeretik az édes ízt. A felmérések azt mutatják, hogy a fogyasztók müzliben is inkább a kifejezetten édes ízűt választják, így a gyártók is igyekeznek kiszolgálni ezt a törekvést, nem sokat törődve a müzli potenciálisan meglévő és igazolt egészségvédő hatásaival.

A természetazonos aromákkal ízesített termékek helyett célszerű a valódi gyümölccsel készült müzlit választani.

 

Hogyan fogyasszuk?

Az energiafelvétel mellett a müzli fontos funkciója a rost- és a folyadékbevitel. A folyadék mennyiségére nincs általános szabály, legjobb az egyéni ízlést követni. Akár a sűrű kását szeretjük, akár a levesesebben fogyaszthatót vagy a ropogósat, a folyadék ne maradjon el! Ha „ropogós" müzlit szeretnénk, akkor a folyadékot csak közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá. De ha étkezés előtt tíz perccel keverjük össze, és állni hagyjuk, akkor sokkal puhább lesz a gabonapelyhes müzli. A gabonaőrleményekből készült müzlialapot érdemes este beáztatni, hogy reggelre jól megpuhulhasson.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi müzli fogyasztása egészséges? Jó-e, szabad-e minden nap müzlit enni? Dietetikus szakértőnk szerint nem tanácsos minden nap ezt reggelizni, a müzli csak egyik eleme legyen változatos étkezésünknek. Ugyanakkor számos lehetőséget rejt magában ahhoz, hogy változatosan keverhessük mi magunk is otthon, az igényekhez alakítva. A tanács tehát: ha müzlit mindennap fogyasztunk, az ne ugyanaz legyen: váltogassuk az összetevőket, illetve egyszerre csak kis mennyiséget keverjünk magunknak, az összeállításában pedig legyünk kreatívak. Ha készen vásároljuk a müzlit, inkább kisebb kiszerelésűt válasszunk, és váltogassuk a márkát. Mivel magas az energiatartalma, naponta egyszer fogyasszunk belőle, egyszeri adagja 30 g.
Honnan tudjuk, hogy mit veszünk?

A tápértéktáblázat segít abban, hogy megállapíthassuk, az adott élelmiszer mennyiben és mivel járul hozzá az egészséges - vagy épp kevésbé egészséges - étkezésünkhöz. Lényeges, hogy a tápértékek feltüntetése Magyarországon nem kötelező, illetve amennyiben feltüntetik, az értékek a gyártó által megállapított adatok, nem kötelező azokat hivatalos szervnél bemérettetni, igazoltatni. Kivételt képeznek ez alól azok a termékek, amelyeken olyan feliratot, hirdetést vagy megjegyzést tüntet fel a gyártó, amely azt állítja, sugallja, vagy arra utal, hogy az adott élelmiszer különleges táplálkozási sajátságokkal rendelkezik. Ilyen utalás például az energiatartalomnak csökkentett mértéke, hogy bizonyos tápanyagokat tartalmaz (vagy nem tartalmaz), illetve csökkentett, vagy megnövelt mennyiségben tartalmaz. Ha tehát azt olvassuk egy müzlin, hogy „fedezi a napi C-vitamin-szükségletet", akkor a pontos C-vitamin-tartalomnak is szerepelnie kell a címkén.

Az általunk vizsgált müzlik közül kettőn egyáltalán nem szerepelt tápértéktáblázat, illetve nem volt magyar megfelelője, sőt, olyannal is találkoztunk, ahol a magyar és a külföldi tápértéktáblázat eltérő adatokat tartalmazott (Barnhouse biomüzli).

Mivel a müzlifogyasztás egyik legfontosabb célja a rostbevitel, a tápértékek között indokolt és kívánatos lenne a rosttartalom feltüntetése - véli dietetikus szakértőnk. A valóság azonban jelenleg silányabb képet fest: mindössze négy terméken tüntették fel a rosttartalmat.

 

Táplálékallergia

Magyarországon a felnőtt lakosság kb. egy százaléka szenved valamilyen táplálékallergiában, bár pontos adatokkal nem rendelkezünk. Európában a táplálékallergiás gyermekek arányát 0,3-7,5 százalékra becsülik, és világszerte emelkedik a táplálékallergiában és -intoleranciában szenvedők száma. Mindez annak ellenére, hogy mind a szakemberek, mind az európai uniós és a nemzeti kormányzatok komoly erőfeszítéseket tesznek a megelőzés és a szakszerűbb kezelés érdekében.

A táplálékallergiások számára életmentő fontossággal bírhat, hogy az élelmiszereken fel legyen tüntetve, ha valamely gyakori allergén-összetevőt tartalmaznak. A leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek a tehéntejfehérje, a tojás, a szója, a gabonafélék, a földimogyoró, a zeller. Ezek közül müzliben a gabonafélék, a földimogyoró és a szója gyakoribb összetevő.

A hatályos jogszabályok szerint az összetevők között azokat kell csak feltüntetni, amelyekből a termék két százaléknál többet tartalmaz, így csupán az összetétel alapján a táplálékallergiás betegek nem tudják megállapítani, fogyaszthatják-e az adott terméket. Egy uniós rendelet azonban 2004 óta előírja, hogy a tagállamokban forgalmazott élelmiszereken tüntessék fel az allergiát okozó anyagok jelenlétét. Ennek ellenére a vizsgált 28 müzli közül tizenkilenc nem tartalmazott semmilyen utalást táplálékallergiára, pedig ezek közül nyolc esetében már az összetevők listájából kiderült, hogy tartalmaz allergén anyagot (pl. földimogyorót, szóját). Ki tudja, mi bújik meg a fel nem tüntetett - két százalék alatti - összetevők között?

Mivel a „nyomokban" kifejezésre nincs jogi definíció, ezért csak a kuriózum kedvéért említjük meg, hogy a Cerbona müzliken felirat hirdeti, hogy a termék „nyomokban földimogyorót tartalmaz", majd az összetevők között: „földimogyoró 4,5%".
Bio vagy nem bio?

Felmértük a biomüzli-kínálatot is: a Mammut bevásárlóközpontban lévő bioboltban illetve a Rotschild üzletben összesen négy különböző „bio" felirattal ellátott müzlit vásároltunk. Ahhoz, hogy Magyarországon egy termék biotermékként kerülhessen forgalomba, valamelyik magyar ellenőrző szervtől Hu-ÖKO-01 (Biokontroll Hungária Kht.) vagy HU-ÖKO-02 (Hungária Öko Garancia Kft.) biominősítést kell kapnia, illetve import termékek esetében elegendő az adott ország biominősítését feltüntetni. A vizsgált müzlik közül mind az öt termék, amelynek csomagolása arra utalt, hogy biotermékről van szó, rendelkezett minősítéssel. Négy rendelkezett a megfelelő magyar biojelzéssel, egy terméken a német biojelzés szerepelt.

Gyakran - és sok esetben nem véletlenül - a terméket gyártó vagy forgalmazó cég nevében vagy a márkanévben szerepel a „bio" vagy „öko" kifejezés úgy, hogy a termék nem az. Ilyen esetekben indokolt a címke még alaposabb áttanulmányozása.

 

Környezeti szempontok

A legkézenfekvőbb környezetvédelmi szempont, amit minden termék esetében érdemes megvizsgálni, a csomagolás, hiszen ha kevesebb csomagolást viszünk haza, kevesebb hulladékot hagyunk magunk után. A müzlik nagyobb részét egyrétegű műanyagzacskóba csomagolták, azonban kilencet burkoltak kétrétegű csomagolásba: műanyagzacskó és külső papírdoboz. A papírdoboz teljesen felesleges második csomagolóréteg, felesleges hulladék.

Szintén fontos kérdés a származási hely. Minél távolabb esik a gyártás, termelés helye a fogyasztás helyétől, annál nagyobb a környezetterhelés, amíg a termék eljut a fogyasztóig. A vizsgált 28 müzli között három magyar gyártó termékei szerepeltek (több márkanév alatt), a müzlik fele pedig import termék. Ausztriától Svédországig sok országból importálunk müzlitermékeket, a legtöbbjük 500-1500 kilométert utazik, míg elér a magyar üzletek polcaira.

 

Ár: olcsóbb-e a bio?

A boltokban vásárlás közben felírtuk az árakat, hogy összehasonlíthassuk a különböző bolttípusok árszínvonalát is. Összehasonlításunk azonban nem lehet teljes, mert a Rotschild áruházban a személyzet nem fogadta túl barátságosan vizsgálódásunkat, így ott csak azoknak a termékeknek az árát sikerült feljegyezni, amelyeket meg is vásároltunk.

Az összehasonlításból kiderül, hogy azoknál a termékeknél, amelyeket több boltban is megtaláltunk minden esetben a Tescóban voltak a legalacsonyabbak az árak. A Tescónál 10-15%-kal bizonyult drágábbnak a Spar szupermarket, és a Sparnál további 15-25%-kal drágábbnak találtuk a CBA üzletet.

A Tescóban kapható a legolcsóbb müzli is, a Tesco Gazdaságos Gyümölcsös. Ennek kilója 255 Ft, ami már-már riasztóan alacsony, szinte töredéke a többi termékének. (Ennek ellenére ez a „fapados árú" müzli összességében az élvonalban teljesített vizsgálatunkban, lásd az értékelő táblázatot.)

A biotermékekkel kapcsolatban tartja magát a nézet - legtöbbször jogosan - hogy azok ára többszöröse a normál termékekének. A müzlik esetében kellemes meglepetés ért bennünket. A bioboltban első ránézésre elsápadhat a vevő, hiszen itt nem találtunk 800 Ft alatti áron müzlit. A látszat azonban csal, ha a kilónkénti árat nézzük, amely a valódi összehasonlítás alapja, kiderül, hogy a biotermékek árban versenyképesek a többi müzlivel. Két biotermék is maga mögé utasította például mindhárom vizsgált Cerbona müzlit, amelyeknek magas ára mellett összetétele is sok kívánnivalót hagy maga után.

 

Müzlik rangsora

Végső értékelésünkhöz az alábbi szempontokat vettük figyelembe:

Táplálkozástani szempontok

 •     Egy jópontot adtunk a biotermékeknek. (Ez a szempont kerülhetett volna a környezeti szempontok közé is, hiszen a növényvédő szerek mellőzése nemcsak egészségünket, de a környezetet is kíméli.)
 •     A terméken feltüntetett különleges jellemzőkért egy vagy fél jópontot adtunk. (Részletekért lásd a teljes értékelés megjegyzéseit.)
 •     A kedvezőtlen összetételért, táplálkozástani jellemzőkért 1-4 rosszpontot osztottunk ki. Mivel élelmiszert értékelünk, az összehasonlításban a termék összetételének kell a legnagyobb súllyal szerepelnie. Az összetételt a cikkben említett szempontok alapján, dietetikus segítségével értékeltük.

 

Fogyasztóvédelmi, tájékoztatási szempontok

 • Tápérték feltüntetése: egy vagy fél rosszpontot adtunk a hiányosságokért.
 •  Allergénekre való utalás: egy rosszpontot adtunk, ha teljesen hiányzott (vagy idegen nyelvű volt); fél rosszpontot adtunk, ha hiányos volt.
 • Lejárati idő: egy rosszpontot adtunk, ha nem volt egyértelmű.
 • Magyar nyelvű címke: egy rosszpontot adtunk, ha hiányzott.

 

Környezetvédelmi szempontok

 • Származási hely: fél rosszpontot adtunk, ha szomszédos országból származott a termék, egy rosszpontot, ha még messzebbről jött.
 • Csomagolás: fél rosszpontot kapott a papír-műanyag vegyes csomagolás, egy rosszpontot a kétrétegű csomagolás.


A termék végső pontszámának megállapításánál 10 pontból indultunk ki. Ehhez adtuk hozzá a jópontokat és ebből vontuk le a rosszpontokat. Így a maximális pontszám 12, ennyit kaphat egy termék, ha bio és valamely különleges jellemzővel rendelkezik, valamint egy rosszpontot sem kap.

Az alábbi táblázatban a müzlik fenti szempontok szerinti rangsorát és kilogrammonkénti árát tüntettük fel. Az egyes müzlik szempontonkénti részpontjait, tehát a teljes értékelést tartalmazó táblázat letölthető PDF formátumban a cikk alatt csatolt dokumentumként.


Márka Fajta Bio? Ár/kg Pontszám/max12
Holsten Mühle gyümölcsös   619   ft 8
Biorama maci: gyümölcsös-magvas bio 1798 ft 7,5
Rapunzel gyümölcsös bio 1332 ft 7,5
Spar gyümölcsös   598 ft 7,5
Tesco gazdaságos gyümölcsös   255 ft 7,5
Fortunate déligyümölcsös   618 ft 7
Dr. Ritter földieper   1618 ft 7
Biorganik cukormentes bio  1186 ft 6,5
Cerbona csokis   1495 ft 6,5
 Knüsperli ropogós eper-fehércsoki    2424 ft  6,5 
 Knüsperli ropogós barack-joghurt    2424 ft  6,5 
 Vitalis gyümölcsös    930 ft 
 AXA Ropogós gyümölcsös    1250 ft  5,5 
Cerbona almás    1495 ft  5,5 
Dorset Cereals  Luxury, Fruits&Nuts    1258 ft  5,5 
Cerbona Müzli Mix gyümölcsös    1790 ft 
Biorama csokis  bio  2130 ft   4,5
Spar mazsolás    1225 ft  4,5 
Barnhouse Mr Reen's Krunchy Pur  erdei gyümölcsös bio  2397 ft 
Vitalis  mézes-gyümölcsös    1163 ft 
Spar Ropogós   almás   797 ft  3,5 
Tesco Ropogós  csokis    685 ft  3,5 
Tesco Ropogós epres-mandulás    685 ft 3,5 
AXA Ropogós  csokis    1250 ft  2,5 
Fortunate Ropogós  csokis    1156 ft  2,5 
Fortunate ropogós  málna-joghurt    1156 ft  2,5 
Vitalis  csokis    1163 ft  2,5 
Hahne   5 gyümölcsös    745 ft  1,5 

 

Módszereink


A bevásárlást 2006. március utolsó hetében végeztük öt üzletben: egy Tesco (budaörsi Tesco áruház), egy Spar (Batthyány téri üzlet), egy Rotschild (Jászai Mari téri üzlet), egy CBA üzletben (XIII. kerület, Raoul Wallenberg u. 4.) és egy bio boltban (Bioritmus, Mammut II).

Igyekeztünk - ahol lehetett - a fellelhető müzlimárkákból egy csokis és egy gyümölcsös ízesítésűt beszerezni, így végül 28 müzlit vettünk nagyítónk alá.

A müzlik összehasonlítását a csomagoláson található információk, illetve az ólom szennyezettség esetében az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) laboratóriumának mérései alapján végeztük. Az összetétel és tápérték összehasonlításában Lelovics Zsuzsanna dietetikus, az OÉTI munkatársa volt segítségünkre.

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvass bele, milyen lehetőségek léteznek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére: "A 2-es típusú cukorbetegség kezlése"

 

 

Muzlik_nagyito_alatt.pdf - 30.33 KB

Forrás: www.tudatosvasarlo.hu
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Anyagcsere

Az anyagcsere azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot... Tovább

Cukorhelyettesítő anyagok

Gyümölcscukor (fruktóz), szorbit, maltit. Energiaértékük megegyezik a répacukoréval a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyei
Rengeteg betegséget a túlsúlynak köszönhetnek az emberek, mst megmutatjuk mely...
Répatorta cukormentesen Répatorta cukormentesen
Isteni vendégváró sütemény lehet, ez nagyszerűen egyszerű és finom torta.
Jellemző tünetei a cukorbetegségnek Jellemző tünetei a cukorbetegségnek
Kiváncsi vagy, hogy melyek a cukorbetegség jellemző tünetei? Vagy éppen gyanakodsz, hogy...
Cukormentes meggyes piskóta Cukormentes meggyes piskóta
Imádod a nagyi meggyes piskótáját? Ne aggódj ezt is imádni fogod!
3 különleges budapesti cukormentes cukrászda 3 különleges budapesti cukormentes cukrászda
Eleged van már az otthoni sütögetésből? Meg abból, hogy sosem tudsz cukrászdában enni,...
5 tévhit az egészséges táplálkozásról 5 tévhit az egészséges táplálkozásról
Sosem tudsz lefogyni? Ha le is fogysz kínkeservesen, az mindig visszajön? Nálad is jojo...
Cukormentes brownie Cukormentes brownie
Imádod a browniet, de mindegyik túl cukros, így nem fér bele a diabéteszes diétádba? Itt...
Fesztivál szezOn cukorbetegként Fesztivál szezOn cukorbetegként
Fesztiválozz felszabadultan cukorbetegként is. Ne akadályozzon semmiben, mi segítünk pár...
Koktélok cukormentesen Koktélok cukormentesen
A legütősebb cukormentes koktélra vágysz, hogy Te is végre együtt ihass a haverokkal? Itt...
Diabéteszes láb Diabéteszes láb
Fájdalmas, szúró és zsibbadó lábakkal küzdhetnek a cukorbetegek, de mégis mit lehet tenni...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, cukorbetegség megelőzése, étkezés, diéta