Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cikkek, hírek és információk a cukorbetegség és az egészséges élet világából, nem csak cukorbetegeknek, Életmódváltás. Ma. Praktikus tudnivalók 2-es típusú cukorbetegeknek.

Life of BudapestÉletmódváltás. Ma. Praktikus tudnivalók 2-es típusú cukorbetegeknek.

  Bizonyára tudja, hogy a cukorbetegség hazánkban közel 800 000 embert érintő, súlyos betegség. Súlyos szív és érrendszeri szövődmények mellett az állapot jelentősen rövidítheti az élettartamot is. Azonban az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel és a radikális életmód változtatással jó eséllyel elkerülheti ezeket a szövődményeket.

Életmódváltás a szövődmények elkerüléséért!

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

 

A radikális életmód változtatás nem könnyű, de tudnia kell, ezt a lépést csak Ön teheti meg a saját egészsége érdekében. Az Ön kezében van, hogy elkerüli-e az igen súlyos szövődményeket. A régi, bevett táplálkozási szokásokon és a mozgáshiányos életmódon nehéz változtatni, és csak nagy kitartással sikerül, azonban megéri a fáradtságot. Már néhány héten belül jobban, egészségesebben fogja érezni magát, és elégedett lehet majd magával, hiszen elindult a szövődménymentes élet felé.
Kezdje el már MA a változtatást!

 

SOKKOLÓ TÉNYEK A VILÁGBÓL

 

 • Magyarországon ma 600 000 – 800 000 ember cukorbeteg. Számuk folyamatosan nő.
 • Ám nem vagyunk egyedül… A világon a betegség 2025-re 380 millió embert érint majd. Ez évente újabb és újabb 7     millió főt jelent!
 • A világon átlagosan 10 másodpercenként 1 ember hal meg cukorbetegség következtében!
 • A fejlett országokban ez a 4-5. leggyakoribb halálozási ok, a fejlődő országokban pedig gyakorlatilag elérte a     járvány szintet.Betegsége megfékezhető és szövődménymentes életet élhet Ön is, ha MÁ-tól felelősséget vállal vércukorszintjének normál tartományba szorításáért.


Orvosa segítségére lesz, de elsősorban az Ön kezében van a szövődmény mentes élet három kulcsa:

 • a gyógyszer orvos által előírt, pontos szedése
 • napi, rendszeres mozgás!


 A fentiek nélkül a betegség előrehaladtával egyre súlyosabb szövődményekkel számolhat!

 

MI A 2-es típusú CUKORBETEGSÉG?

 

 • Életmód betegség, mely szív és érrendszeri szövődményeket vonz maga után.
 • Fő előidézői:helytelen táplálkozás (rendszertelen étkezés, egyszerre nagy kalóriabevitel, zsíros, kevés zöldség, kevés rost); mozgásszegény életmód; előző kettő következtében kialakult túlsúly (főleg hasi elhízás)
 • Az inzulin a szervezet legfontosabb anyagcserehormonja, nélküle a három fő tápanyag (szénhidrát, fehérje, zsír) felhasználása zavart szenved. A táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok a bélből cukrok formájában felszívódnak, a vércukorszint emelkedni kezd, ezért a hasnyálmirigy inzulint termel, ami a véráramba jutva lehetővé teszi a vérben felhalmozódott cukor továbbengedését a sejtekbe.
 • Két összefüggő elváltozás alakul ki szervezetében a helytelen életmód következtében: Testének túltápláltsága előidézi szervezetében az inzulin-rezisztenciát: ilyenkor a sejtek cukorfelvevő készsége csökken, így a vérben lévő cukor egy része nem jut be a sejtekbe, hanem a vérében visszamarad. Ennek következtében a szervezet fokozott inzulintermelésbe kezd, így ellensúlyozván átmenetileg az     inzulinrezisztenciát, biztosítja a normál vércukorszintet. Ugyanakkor hosszú távon     a túlhajszolt inzulintermelő         béta-sejtek kimerülnek, ami külső inzulin (injekciós) bevitelét teszi szükségessé. A magas vércukorszint a szövődményekhez vezet úgy, hogy gyakran nem is okoz észrevehető tüneteket.

 

A 2-es típusú cukorbetegség életmód betegség. Önön múlik, hagyja-e elhatalmasodni vagy kontrollja alatt tartja.

 

SZÖVŐDMÉNYEK: AZ ELHANYAGOLÁS KÖVETKEZMÉNYEI

 

 • A tartósan magas vércukorszint, vagy a rendszeres kiugró vércukorszint szövődményekhez vezet.
 • Tartsa vércukorszintjét 6,5% HbA1c (2 havi átlagos vércukorszint) alatt. Éhgyomorra mért vércukor szintje ne     haladja meg az 6,0 mmol/l-es értéket, az étkezés után másfél órán belül mért érték pedig a 7,5 mmol/l-t.
 • Ennél magasabb értékek esetén átlagosan 5-10 évvel csökken az élettartam.
 • A szívinfarktus esélye 2-5-szörösére nő. A cukorbetegek 75-80%-a szív- és érrendszeri betegségben hal meg.
 • Szintén gyakori következmények: agyvérzés, trombózis, kisérszűkületek, idegrendszeri károsodás (fájdalmas     neuropátia).
 • A rosszul kontrollált, normál tartományt meghaladó vércukorszint tünetek nélkül, alattomosan járul hozzá     látásromláson keresztül a teljes vaksághoz, a érszűkülethez, mely végtagamputációhoz vezethet,     veseelégtelenséghez, akár a dialízisig.
 • Tévhit, hogy az orvosi terápia (gyógyszeres kezelés vagy inzulin) önmagában mindent megold, életmód változtatás     nélkül is egyensúlyban tartja a vércukor szintet. 1kg súlygyarapodás, vagy napi 2 óra televíziózás, vagy 1 pohár     cukros üdítő 5%-kal növeli a helytelen vércukor-kontroll kockázatát.
 • A gyógyszer rendszeres, pontos szedése az életmódváltással együtt nagyban hozzájárul a vércukorszint     normalizásához. Abbahagyásakor a vércukorszint visszakúszik a veszélyes tartományba, hozzájárulva a     szövődmények kialakulásához.
 • Minél hosszabb ideig marad vércukorszintje a normál tartományon felül, annál kiterjedtebbek lesznek a     szövődmények.
 • Ön is a betegek közel kétharmadához tartozik, akiknél a vércukorszint jelenleg is magasabb az előírtnál, ennek     következménye pedig a szövődmények nagyobb valószínűsége. Vegye át élete felett az uralmat!Olyan gyógyszer nincs, amely önmagában alkalmazva megoldja a betegséget. Az Ön akarata és kitartása kell hozzá, hogy változtasson életmódján, ezzel elkerülje a súlyos következményeket!

 

TESTMOZGÁS

 

 • A legfontosabb feladat az egészséges testsúly visszaállítása.
 • Rendszeres, napi 30-60 perces, heti 5-7 alkalommal végzett mérsékelt-közepes intenzítású testmozgás csodát     tesz testével!
 • Ha eddig nem mozgott rendszeresen, akkor fontos, hogy fokozatosan érje el a kívánt napi testmozgás szintet:
 • először 5-10 perc mozgás javasolt
 • majd ezt néhány hét alatt FOKOZATOSAN növelni kell,
 • míg eléri a napi legalább 30 perces mozgást.
 • A legjobbak az areob mozgások, ahol oxigén felhasználásával történik az energianyerés: gyaloglás, úszás, futás,     sífutás, gimnasztika, kerékpározás,  evezés, aerobik. Minél több izmot mozgat meg (lehetőleg egyszerre), annál     több energiát használ fel, s így testtömege, zsírértéke és vércukra is csökkenni fog.
 • Amennyiben haskörfogata 80cm (hölgyeknél) illetve  94cm (férfiaknál)  feletti,  vagy ízületi problémái vannak,     válasszon olyan edzésformát, amivel nem terhelik az ízületeiket!  Ilyen lehet a gyaloglás, az úszás, a kerékpározás     (Olyan magasra kell állítani az ülést, hogy csak kinyújtott  lábbal érje el a pedált!)
 • A mozgás intenzitása a pulzusszámmal jellemezhető: cél a 100-130 szívverés elérése percenként.
 • Intenzívebb edzés (pl. kocogás - 8 km/h sebességgel, tenisz) növeli a hatást, azonban férfiaknál 40, nőknél 50 éves     kor felett, illetve kialakult szív-, és érrendszeri betegség esetén orvosi konzultáció javasolt.
 •  A rendszeres mozgás javítja az általános szív-és érrendszeri státuszt, és már 2-3 héten belül jelentős javulást idéz     elő az inzulinérzékenységben!
 • Alakítson ki napirendet: eleve építse be napjaiba a testmozgást, tervezze meg, az adott napon mely napszakban     lesz rá módja. A legjobb, ha minden nap azonos időben történik, s a legjobb, ha délután! Ha mégis reggel edz, 3-5     dl folyadékbevitel szükséges előtte. Írja ki lelki szemei elé, vagy a falra A NAGY CÉLT.

A gyógyszeres kezelés pontos betartása mellett az Ön feladata a rendszeres testmozgás beiktatása mindennapjaiba! Ezentúl figyeljen tudatosan arra, hogy naponta mozogjon! Ebben segítenek a fenti tanácsok.

 

HELYES ÉTREND  (AZ VAGY, AMIT MEGESZEL)

 

 • Helyes étrend nélkül a betegség egyetlen stádiumában sem érhető el eredmény, vagyis a kívánatos     vércukorszintek, és a szövődmények megelőzése. Az étrendi terápiára MOSTantól folyamatosan szüksége van.     Idővel kaphat a gyógyszert, majd az inzulint, de akkor sem hanyagolható el a megfelelő étrendi terápia.
 • Miért fontos? Mert a testsúlynak óriási szerepe van a vércukorszint csökkentésében, hozzá kell segíteni a     szervezetet ahhoz, hogy fel tudja használni saját inzulinját, s ez csak fogyással és inzulinérzékenyítő gyógyszerek     segítségével érhető el!
 • A cukorbetegeknek ajánlható étrend megegyezik az egészséges embereknek ajánlható egészséges táplálkozási    irányelvekkel! Sokan nem is cukrosak, és így táplálkoznak. Szervezete fel fog lélegezni, néhány hét után sokkal     jobb lesz a közérzete.

 

Étrendi tanácsok:

 

1. Legyen testre szabott (életkor, testmagasság, végzett fizikai tevékenység szerint). Számolja ki testtömegindexét – BMI kalkulátor testsúlyából és magassából pl www.macosz.hu weboldalon. Kevesebb energiát tartalmazzon, mint amennyit szervezete megkívánna - cél a fogyás. Támpontként: túlsúlyos nő esetében fogyókúra idejére 1000-1200 kalória bevitele ajánlható, fogyókúrázó férfiaknak 1400-1600 kalória. Legjobb, ha dietetikus segítségét kéri az egyéni étrend összeállításában.

2. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!

3.Eleinte érdemes számolni a táplálék energiatartalmát (kalóriában, szénhidrát grammban, vagy adagokban) később ez rutinná válik, és ránézésre fel tudja majd becsülni, hol a határ.

4. Zsírban (15-20%); és fehérjében(25-30%) szegény, szénhidrátban dús legyen (55-60%).

5.    Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök (kivéve görögdinnye, banán, szőlő), naponta többször  zöldség- és főzelékfélék, hal, teljes kiőrlésű kenyér.

6.    Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek (natúr joghurt, kefír), zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek, burgonya, rizs.

7.    Kerülni javasolt: cukor, méz, édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukros üdítők, tömény italok, sör, bor.

8.    Akár napi ötszöri étkezésből álljon, de legalább naponta 3 részre egyenletesen elosztva.

9.    Használjon inkább fűszereket a só helyett. A só vízmegkötő képessége miatt a szervezetben a folyadék felhalmozódik, és ez megnehezíti a lefogyást.

10.    Főétkezések közben egyen almát! Kalóriatartalma rendkívül alacsony, és elveszi a éhséget.

11.    Az étkezések előtt negyed órával fogyasszon el egy nagy pohár ásványvizet.

12.    Ha éhesnek érzi magát étkezés után, igyon vizet, egyen gyümölcsöt, nyers zöldséget. Az étkezés utáni éhség kb. negyed óra múlva megszűnik. Ne egyen desszertet, legfeljebb hetente 1 alkalommal.


A gyógyszeres kezelés pontos betartása mellett az Ön legfontosabb feladata a mennyiségben és minőségben megfelelő táplálék bevitele. Ezentúl figyeljen tudatosan arra, hogy a szükséges tápanyagokat bevigye, a felesleges kalóriáktól pedig óvja meg szervezetét! Ebben segítségére lesznek a fenti étrendi tanácsok.

 

Tápláléktáblázat és étkezési tanácsok cukorbetegek részére bővebben ide kattintva!Ha a gyógyszeres kezelést pontosan betartja, követi az étrendi terápiát és gondoskodik róla, hogy minden nap mozogjon, akkor a legfontosabbakat már megvalósította! Ha mindezekben támogatásra, segítségre van szüksége forduljon orvosához, illetve tájékozódjon weboldalunkon.

 

GYÓGYSZERES KEZELÉS

 

Tabletták

 • Azon korai stádiumú 2-es típusú diabeteses betegek esetében, akik nem képesek életmódjukon elegendő     mértékben változtatni, segít a rendszeres gyógyszerszedés.
 • Inzulinrezisztencia esetére oki terápiát jelentenek az inzulinérzékenyítő gyógyszerek, ezért a terápiás protokollok     szerint így célszerű kezdeni a kezelést.
 • A 80-as évektől jelent meg a metformin, amely jelentős továbblépést jelentett a terápiában, hiszen a meglévő inzulin     hatását javítja elsősorban a májban – így túlsúlyos betegek számára kifejezetten előnyös, 2-es típusú     cukorbetegségben. 
 • Az újabb gyógyszercsalád, a glitazonok, az izom és zsírszövet inzulinérzékenységét képesek helyreállítani. Segítik     a cukor könnyebb bejutását az izomszövetbe, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezet A javuló inzulin     érzékenység  miatt kevesebb inzulin elegendő a vércukor szint helyben tartásához. A szervezet ezért csökkenteni     fogja az inzulin termelést,  megőrizve az inzulin termelő kapacitásokat, javítva ezzel a hasnyálmirigy béta sejtjeinek     élettartamát, lassítva az utat az inzulinkezelés bevezetéséig. Metforminnal kombinációban ajánlják használatát.
 • A hagyományos vércukorszint-csökkentő gyógyszerek az úgynevezett szulfanilurea / SU / készítmények     (glibenclamid, gliclazid, glimepirid). Ezeket elsősorban sovány testalkatúaknak ajánlják, vagy olyan betegeknek,     akik nem szedhetnek metformint. A hasnyálmirigy inzulintermelését fokozzák, de sajnos 3-5 év után általában     elveszítik hatékonyságukat, mert felgyorsítják az inzulintermelő béta-sejtek kimerülését. Fő mellékhatásuk a     hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint.)
 • Háromhavonta, de legalább évente kétszer ellenőriztesse HbA1c szintjét annak érdekében, sikerrel járt-e orvosával     eddigi közös erőfeszítésük vércukorszintjének karbantartására.

 

INZULINTERÁPIA

 

 • Idővel a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjai kimerülnek, a szervezet képtelenné válik inzulin termelésére. Ettől     a ponttól inzulinterápia bevezetése szükséges.
 • Ez kezdetben akár csak napi egyszeri inzulinbevitelt jelenthet a szájon át szedhető gyógyszerek részleges vagy     teljes megtartása mellett, míg később napi többszöri inzulinkezelés válik szükségessé. Mindez a vércukorszint napi     szintű ellenőrzését hozza magával.
Fontos tudnia, amikor életmódváltását MA elkezdi, hogy az eszközök együttes használata a leghatékonyabb, ez csökkenti legbiztonságosabban esélyeit a szövődményekre.

 

Lektorálta:

Dr.Strényer Ferenc (Diabetológus, Petz A. Megyei Kórház, Győr);

Dr. Pénzes János (Diabetológus-háziorvos, Csongrád)

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Diabetogen

Cukorbetegséget előidéző, diabéteszt okozó.   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A... Tovább

BMI (body mass index)

Lásd: testtömegindex Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról itt olvashat: a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Csökkentheted a bevitt kalóriákat Csökkentheted a bevitt kalóriákat
Szükséged lenne pár kiló leadására? De nem tudod hogyan kezdj neki? Itt van pár nagyszerű...
Cukormentes hűsítő limonádé Cukormentes hűsítő limonádé
Frissítő limonádéra vágysz cukor nélkül? Megtaláltuk a legjobb receptet.
Ízület védelem Ízület védelem
Fájdalmas a járás? Alig tud lábra állni vagy sokszor kattog a válla? Ízületi...
Cukkinis palacsinta Cukkinis palacsinta
Unod már a szokásos, átlagos palacsintát? Hoztunk egy nagyszerű és egyszerű receptet,...
Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyei
Rengeteg betegséget a túlsúlynak köszönhetnek az emberek, mst megmutatjuk mely...
Répatorta cukormentesen Répatorta cukormentesen
Isteni vendégváró sütemény lehet, ez nagyszerűen egyszerű és finom torta.
Jellemző tünetei a cukorbetegségnek Jellemző tünetei a cukorbetegségnek
Kiváncsi vagy, hogy melyek a cukorbetegség jellemző tünetei? Vagy éppen gyanakodsz, hogy...
Cukormentes meggyes piskóta Cukormentes meggyes piskóta
Imádod a nagyi meggyes piskótáját? Ne aggódj ezt is imádni fogod!
3 különleges budapesti cukormentes cukrászda 3 különleges budapesti cukormentes cukrászda
Eleged van már az otthoni sütögetésből? Meg abból, hogy sosem tudsz cukrászdában enni,...
5 tévhit az egészséges táplálkozásról 5 tévhit az egészséges táplálkozásról
Sosem tudsz lefogyni? Ha le is fogysz kínkeservesen, az mindig visszajön? Nálad is jojo...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, cukorbetegség megelőzése, inzulin