Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Aszpartam

   Mesterséges édesítőszer, mely kb. 300-szor édesebb mint a cukor. Hőre bomló,... Tovább

Diszaharidok

Kettős szénhidrátok (pl. laktóz [tejcukor]). Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

A cukorbetegség és a fogak egészsége A cukorbetegség és a fogak egészsége
A cukorbetegség a modern kor egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája. Nem elég, hogy...
A fogyókúra csapdái A fogyókúra csapdái
Ugye, milyen frusztráló tud lenni a fogyókúra? Megint egy módzser, megint egy csomó...
A versenysport és a szívbetegségek kapcsolata A versenysport és a szívbetegségek kapcsolata
A rendszeres testmozgás segíti az egészség megőrzését, a szív-és érrendszeri...
7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz 7 hatékony mozgásforma az eredményes fogyáshoz
A 2-es típusú cukorbetegség a legtöbbször az elhízás...
Cukrok pro és kontra Cukrok pro és kontra
Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos...
Vitaminból is árt a sok? Vitaminból is árt a sok?
Te is többféle pirulát szedsz egyszerre? Biztos, ami biztos alapon vettél egy doboz...
Tippek az alkoholfogyasztás mérséklésére Tippek az alkoholfogyasztás mérséklésére
Tanácsok azoknak, akik szeretnének mértékletesebbé válni az alkoholfogyasztás terén. Ne...
Elhíznak a gyerekek nyáron? Elhíznak a gyerekek nyáron?
A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben...
Újabb remény a hajhullás megállítására Újabb remény a hajhullás megállítására
A hajhullás nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű...
Nem gyerekjáték a gyermekkori elhízás Nem gyerekjáték a gyermekkori elhízás
A gyermekkori elhízás egyre súlyosabb méreteket ölt, így megelőzését és kezelését nem...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás