Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Inkontinencia

A vízhólyag és a belek kontrolljának hiánya, akaratlan vizelet- vagy székletürítés. Tovább

IDDM (insulin dependens diabetes mellitus)

lásd: 1-es típudú diabétesz.   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben
Segíthetnek-e a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek a COVID-19 járvány...
Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség
Quinn Nystrom egy versenyképes műkorcsolyázó volt, aki egy minnesotai kisvárosban nőtt fel....
A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát
Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség...
A 3-as típusú cukorbetegség A 3-as típusú cukorbetegség
Ezzel az elnevezéssel a diabétesz mellitusz azon formáit szokták összefoglalni, amelyek nem...
Ínycsiklandó cukormentes turmixok Ínycsiklandó cukormentes turmixok
Egy finom turmix szinte mindig jó választás, hiszen nem csak finom, de – természetesen...
A patikus válaszol A patikus válaszol
Ebben a cikkben valódi válaszokat olvashatsz, ugyanis a TerryWhite Chemmart cégénél dolgozó...
A változtatás 7 lépése A változtatás 7 lépése
A többlet kilók veszélyeztetik nálad a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását?...
5 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben! 5 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben!
Itt a tavasz, hamarosan állandósul a jó idő, megújul a természet, úgyhogy itt az ideje...
4 alkalmazás cukorbetegeknek, amit még ma ki kell próbálnod! 4 alkalmazás cukorbetegeknek, amit még ma ki kell próbálnod!
Cukorbetegként az élet néha nagyobb kihívásokat állít eléd, mint azok elé, akik nem...
Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák
Sok cukorbeteg ember számára a fogyás jó dolog. De, amikor a fogyás akaratlan, nem annyira....
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás