Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Cellulit

A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

marketing

A marketing meghatározása   A marketing az egyik olyan gazdasági kifejezés,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Lehetséges a 2-es típusú cukorbetegség remissziója fogyás esetén Lehetséges a 2-es típusú cukorbetegség remissziója fogyás esetén
A Cambridge-i Egyetem új kutatása szerint azoknál az embereknél, akik a 2-es típusú...
Az Omega-3-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegség esetén: tanulmány Az Omega-3-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegség esetén: tanulmány
Az Omega-3 halolaj-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegségben, de nem is...
Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel
Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú...
A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát
Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség...
Tom Hanks is koronavírusos lett – A cukorbetegeknek nagyobb kockázattal kell számolnia a COVID-19 miatt? Tom Hanks is koronavírusos lett – A cukorbetegeknek nagyobb kockázattal kell számolnia a COVID-19 miatt?
Amint a világ szembesül a folyamatos és egyre növekvő koronavírus-járvánnyal, Amerika...
Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség
Quinn Nystrom egy versenyképes műkorcsolyázó volt, aki egy minnesotai kisvárosban nőtt fel....
Az antidepresszánsok a cukorbetegek több, mint egyharmadánál csökkentik a haláleseteket Az antidepresszánsok a cukorbetegek több, mint egyharmadánál csökkentik a haláleseteket
Az antidepresszánsok több, mint egyharmadával csökkentik a halálesetet a cukorbetegségben...
Nem hagyhatod figyelmen kívül, ha cukorbeteg vagy! Nem hagyhatod figyelmen kívül, ha cukorbeteg vagy!
Napjainkban, amikor a társadalom jelentős része végez ülőmunkát, úgynevezett...
A testtömeg és az energia homeosztázisának szabályozására kinyert protein-kináz A testtömeg és az energia homeosztázisának szabályozására kinyert protein-kináz
A kutatók az Endocrinology-ban nemrégiben közzétett egérkísérletek alapján azonosítottak...
Ez a legjobb mozgásforma, ha cukorbeteg vagy! Ez a legjobb mozgásforma, ha cukorbeteg vagy!
Az egészséges életmódnak alapvetően is szerves része a mindennapi mozgás. Különösen...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás