Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Nefropátia

lásd: diabéteszes nefropátia   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról... Tovább

Burnout szindróma

A burnout (kiégés) jelensége régóta létezik, ám annak kutatása alig néhány évtizedes... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Visszafordított cukorbetegség? Visszafordított cukorbetegség?
Cukorbeteg egereknél sikerült, ami embereknél még csak álom, újra inzulintermelésre...
Új módszerek a cukorbetegség kezelésére Új módszerek a cukorbetegség kezelésére
Két kísérleti módszer alapján új terápiás irányokat javasolnak amerikai kutatók a...
Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat! Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat!
A cukorbetegség nem csak önmagában jelent veszélyt, hanem egy...
 Mandulával a cukorbetegség ellen? Mandulával a cukorbetegség ellen?
A Torontoi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy ha finomságra vágyunk, a csemegék közül,...
C-vitamin és a cukorbetegség kapcsolata C-vitamin és a cukorbetegség kapcsolata
Új kutatások szerint a C-vitaminban gazdag étrend segíthet a kettes típusú cukorbetegség...
Összekeverik a cukorbetegség két fajtáját Összekeverik a cukorbetegség két fajtáját
A cukorbetegség egyes típusában szenvedő gyerekek szülei állítják: a betegségnek ezt a...
Kihívások a cukorbeteg emberek életében Kihívások a cukorbeteg emberek életében
Az élet mindig tartogat meglepetéseket! Mindennnapjaink is apró kihívások sorozata, azonban...
Utazás cukorbetegen Utazás cukorbetegen
Az utazás nagyon népszerű kikapcsolódás, azonban ha valakinek nincsen rendben az...
A terhességi diabétesz A terhességi diabétesz
Mit is írhatnánk erről a betegségről anélkül, hogy bárkit elrettentenénk? Egyfelől egy...
A csalán jótékony hatása A csalán jótékony hatása
A csalán gyógyhatásáról már az i. e. III.évszázadban is tudtak, amikor a kígyómarás...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás