Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Belső elválasztású mirigyek

Olyan mirigyes szervek (pl. pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészek, mellékvese, here,... Tovább

Glitazon

A roziglitazon tabletta Korszerű vércukorszint-csökkentő tabletták. Hatásuk alapján... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük! Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük!
A reggelente fogyasztott zöld turmixok népszerűek az egészségtudatos életmód hívei...
Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog! Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog!
Az ünnepi szezonban, amikor az édes illatok betöltik a házat, elkészíthetjük az...
Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt? Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt?
A cukorbetegség mindennapi kihívások elé állít minket, de amikor egy jól megtervezett...
5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol! 5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol!
A tiszta ivóvíz elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, és a csapvíz szűrése egy...
Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x) Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x)
Az egészségtudatos életmódra való törekvés során a flexitáriánus étrend egy olyan...
Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások
Irodai munkakörnyezetben számos olyan veszéllyel és kihívással kell szembenéznünk...
Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod! Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod!
A fogászati direkt héj egy modern és hatékony megoldás, amely hollywoodi mosolyt...
Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást! Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást!
Az ünnepek ideje mindig az öröm, az összejövetel és az ínycsiklandozó ételek és italok...
Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben! Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben!
Az esemény lehetőséget teremt az időbeni diagnózisra és a megfelelő ellátás...
5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet 5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet
Az őszi hónapok beköszöntével a sütőtök az egyik legnépszerűbb alapanyaggá válik a...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás