Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Brucellózis

A brucella baktérium okozta fertőző betegség. Főleg a fertőzött állatokkal foglalkozó... Tovább

Eritropoetin

Döntően a vesében termelődő hormon, amely nélkülözhetetlen a vörösvértest-képzéshez.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Ezek a babaúszás előnyei Ezek a babaúszás előnyei
Ha megtanítod gyermekedet úszni, az segít a biztonságban, és nagyon szórakoztató is lehet...
A 6 legjobb pénztárcabarát gyulladáscsökkentő étel egy dietetikus szerint A 6 legjobb pénztárcabarát gyulladáscsökkentő étel egy dietetikus szerint
Ellentétben azzal, amit gondolnánk, a gyulladáscsökkentő étkezésnek nem kell drágának...
Ilyen ételeket egyél a menstruációs ciklus alatt Ilyen ételeket egyél a menstruációs ciklus alatt
Ha étrendünket úgy alakítjuk át, hogy támogassuk ingadozó hormonjainkat, akkor ez...
Kihívások a cukorbeteg emberek életében Kihívások a cukorbeteg emberek életében
Az élet mindig tartogat meglepetéseket! Mindennnapjaink is apró kihívások sorozata, azonban...
A stressz hangjai? – így okozhat fülzúgást a mindennapi stressz A stressz hangjai? – így okozhat fülzúgást a mindennapi stressz
A fülzúgás nagyon gyakori jelenség és súlyosan befolyásolhatja az életminőségét. A...
Legfinomabb cukormentes desszert receptek Legfinomabb cukormentes desszert receptek
Akár cukorbeteg-barát recepteket keresel, akár csak csökkenteni szeretnéd a finomított...
Ez a leginkább alulértékelt mozgásforma – már napi 30 perc rengeteget számít Ez a leginkább alulértékelt mozgásforma – már napi 30 perc rengeteget számít
A gyaloglás nagyszerű módja az általános egészségi állapot javításának vagy...
Így maradj hidratált, ha utálod a vizet Így maradj hidratált, ha utálod a vizet
Ha utálod a vizet, a hidratáltság fenntartása rémálom lehet. Azonban sok mindent megtehetsz...
Ezért egészségtelenek az energiaitalok bárki számára Ezért egészségtelenek az energiaitalok bárki számára
Az energiaitalok célja, hogy javítsák a koncentrációt és segítsenek összpontosítani vagy...
Tartsd be az újévi fogadalmad – így szokj le a dohányzásról Tartsd be az újévi fogadalmad – így szokj le a dohányzásról
Ha késztetést érzel a dohányzás iránt, ne feledd, hogy bár a késztetés erős lehet,...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás