Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Retinopátia

A cukorbetegség egyik késői szövődménye, a szem (retina) kiserinek károsodása folytán... Tovább

Nefropátia

lásd: diabéteszes nefropátia   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

A pihentető éjszakai alvás 6 titka: ezek a tényezők befolyásolhatják a nyugodt alvásodat A pihentető éjszakai alvás 6 titka: ezek a tényezők befolyásolhatják a nyugodt alvásodat
A jó alvás értékes dolog, amely gyakran elkerül bennünket felgyorsult életünk során. A...
5 dolog, amit megtehetsz a halláskárosodás megelőzése érdekében 5 dolog, amit megtehetsz a halláskárosodás megelőzése érdekében
Elengedhetetlen a proaktív intézkedések megtétele hallása védelme és életminősége...
Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel rizst Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel rizst
Csakúgy, mint a kenyeret és a tésztát, a rizst is gyakran becsmérlik alacsony...
4 árulkodó jel, hogy szükséged lehet multivitaminra 4 árulkodó jel, hogy szükséged lehet multivitaminra
Az egészséges táplálkozás az egyik legjobb módja általános egészségi állapotod...
5 bevált módszer a jobb alváshoz, ha cukorbeteg vagy 5 bevált módszer a jobb alváshoz, ha cukorbeteg vagy
A cukorbetegség önkezelése megköveteli a mindennapi élet olyan aspektusainak kezelését,...
A gyulladáscsökkentő reggeli turmix, amit nem tudok abbahagyni A gyulladáscsökkentő reggeli turmix, amit nem tudok abbahagyni
Ez a zöld turmix élénk fanyar ízt kap a fagyasztott maracuja gyümölcsétől, a friss...
Vérző fogíny? 5 módszer a vérző íny ellen Vérző fogíny? 5 módszer a vérző íny ellen
Vérzik az ínyed? Még egy kisebb mennyiségű vér megjelenése a fogkefén is rögtön...
A belek fő támogatója: fogyaszd ezt a zöldséget az egészséges bélrendszerért A belek fő támogatója: fogyaszd ezt a zöldséget az egészséges bélrendszerért
Olyan zöldséget keresel, amely csodákat tesz a bélrendszered egészségével? Ha igen, akkor...
Így csökkentsd az édesség utáni vágyadat: a 8 legédesebb gyümölcs csoki helyett Így csökkentsd az édesség utáni vágyadat: a 8 legédesebb gyümölcs csoki helyett
Bár semmi gond nincs azzal, ha valami édeset eszel, de ha nehezen kielégíthető édesszájú...
6 ok, amiért mindig fáradt vagy (és mit tehetsz ellene) 6 ok, amiért mindig fáradt vagy (és mit tehetsz ellene)
A modern élet zsonglőrködésnek tűnhet. Megpróbálsz egyensúlyt teremteni a munka és az...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás