
A fruktóz eddig a legnagyobb karriert az Egyesült Államokban futotta be, ahol 30 év alatt fogyasztása mintegy 400-szorosára nőtt: rengeteg élelmiszerbe keverték bele a cukor helyett tiszta fruktóz vagy kukorica szirup (fele fruktóz, fele glukóz) formájában. Klinikai vizsgálatok már korábban kimutatták nem egyértelmű előnyeit, pl. főként férfiakban nagymértékben emeli a vér triglicerid szintjét.
Újabb vizsgálatok sorozatosan igazolják a fruktóz fogyasztás kedvezőtlen hatásait: emeli a triglicerid szintet, fokozhatja az elhízást, növelheti a húgysav szintet és vesekövességet okozhat, mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejlődését, melyet önmagában a cukorbetegség fennállása is felgyorsíthat. James Rosenzweig a Bostoni Egyetem kutatója foglalta össze legutóbb a fruktóz mindezen káros hatásait, melynek nyomán az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) nem javasolja a fruktóz bármely diétában történő alkalmazását, ugyanakkor hangsúlyozza a gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsök rendszeres fogyasztását a diabétesz diéta keretében. (Itt is ki kell emelni, hogy önmagában semmi nem jó és nem rossz: minden a mértéktől függ. Aki eddig időnként fruktózzal sütött süteményt, ezt a későbbiekben is megteheti, de egyszerre ne fogyasszon nagyobb mennyiséget belőle, viszont a teát, kakaót, kávét ne fruktózzal, hanem mesterséges tablettás vagy folyékony édesítőszerrel édesítse – a referáló megjegyzése).