Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy

Diabetes Portál


Szerző: ZH


Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy

A diabétesz gondos figyelmet és rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Íme a legfontosabb vizsgálatok, amelyeken folyamatosan részt kell venned az egészséged megőrzése érdekében.

Diabéteszeseknek kötelezőek ezek a vizsgálatok!

Diabéteszeseknek kötelezőek ezek a vizsgálatok!


A diabétesz, vagy cukorbetegség, egy krónikus állapot, amely gondos figyelmet és rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Az állapot megfelelő kezelése és karbantartása érdekében számos vizsgálatra van szükség. Ezek a vizsgálatok segítenek monitorozni a vércukorszintet, megelőzni a szövődményeket, és fenntartani a legjobb egészségi állapotot. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a legfontosabb vizsgálatokat, amelyekre rendszeresen járnod kell, ha diabéteszes vagy.


1. Vércukorszint mérése


A vércukorszint mérése a diabétesz kezelésének alapvető része. A vércukorszintet naponta többször is ellenőrizni kell, különösen étkezések előtt és után, valamint lefekvés előtt. Az otthoni vércukorszintmérők segítségével könnyedén elvégezhető ez a vizsgálat, és lehetővé teszi, hogy azonnal reagálj a magas vagy alacsony vércukorszintre. Emellett rendszeresen látogatnod kell az orvosodat, aki laboratóriumi körülmények között is ellenőrzi a vércukorszintedet, hogy biztosan pontos és megbízható eredményeket kapjon.


2. Hemoglobin A1c (HbA1c) teszt


A HbA1c teszt az átlagos vércukorszintet mutatja az elmúlt két-három hónap során. Ez a vizsgálat segít meghatározni, hogy mennyire volt hatékony a diabétesz kezelése hosszabb távon. Általában háromhavonta kell elvégezni ezt a tesztet, hogy az orvosod átfogó képet kapjon a vércukorszinted változásairól. Az ideális HbA1c szint egyénenként változhat, de általában a 7% alatti értékek tekinthetők jónak a legtöbb diabéteszes számára.


3. Vérnyomás ellenőrzése


A magas vérnyomás gyakori probléma a diabéteszesek körében, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a vérnyomásodat. Az orvosi látogatások során az orvosod minden alkalommal megméri a vérnyomásodat, de otthon is érdemes rendszeresen ellenőrizni egy megbízható vérnyomásmérővel. Az ideális vérnyomásértékek diabéteszesek számára általában 140/90 Hgmm alatt vannak, de az orvosod egyénre szabott célértékeket is meghatározhat.


4. Lipidprofil vizsgálat


A lipidprofil vizsgálat a vérzsírok, köztük a koleszterin és a trigliceridek szintjét méri. A diabéteszeseknél gyakran előfordulhatnak kóros lipidértékek, amelyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Évente legalább egyszer szükséges elvégezni ezt a vizsgálatot, hogy az orvosod nyomon követhesse a lipidértékeidet, és szükség esetén módosíthassa a kezelést vagy életmódbeli tanácsokat adhasson. Az ideális célértékek közé tartozik az LDL-koleszterin 100 mg/dL alatti, a HDL-koleszterin 40 mg/dL feletti, és a trigliceridek 150 mg/dL alatti szintje.


5. Vesefunkció vizsgálatok


A diabétesz károsíthatja a veséket, ami diabéteszes nefropátiához vezethet. Ennek megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizni kell a vesefunkciókat. Az albumin/kreatinin arány mérése a vizeletben, valamint a szérum kreatinin szintjének ellenőrzése segíthet felismerni a korai vesekárosodást. Az orvosod évente legalább egyszer elvégzi ezeket a vizsgálatokat, de ha már diagnosztizált vesekárosodásod van, gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség.


6. Szemészeti vizsgálatok


A diabétesz súlyos szemproblémákat, például diabéteszes retinopátiát okozhat, amely kezelés nélkül látásvesztéshez vezethet. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy évente egyszer részt vegyél egy alapos szemészeti vizsgálaton, amely magában foglalja a pupillatágításos szemfenékvizsgálatot is. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a szemész számára, hogy ellenőrizze a retina állapotát és időben észlelje a diabétesz okozta elváltozásokat. Ha már van szemproblémád, az orvosod gyakrabban is javasolhatja a szemészeti ellenőrzést.


+1. Lábvizsgálatok


A diabéteszesek körében gyakori a neuropátia, amely az idegek károsodását jelenti. Ez különösen a lábakban okozhat problémákat, például érzéskiesést, ami növeli a sebek és fekélyek kialakulásának kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesd a lábaidat az orvosoddal. Az orvos megvizsgálja a lábaidat sebek, bőrkeményedések, fertőzések és egyéb problémák szempontjából. Emellett te magad is naponta ellenőrizd a lábaidat, és viselj kényelmes, jól illeszkedő cipőt, hogy megelőzd a sérüléseket.

A diabétesz kezelése és karbantartása folyamatos figyelmet igényel, és számos rendszeres orvosi vizsgálatot tesz szükségessé. A vércukorszint mérése, a HbA1c teszt, a vérnyomás ellenőrzése, a lipidprofil vizsgálat, a vesefunkciók ellenőrzése, a szemészeti vizsgálatok és a lábvizsgálatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a diabéteszed jól kontrollálható legyen, és megelőzhetők legyenek a súlyos szövődmények. Fontos, hogy szorosan együttműködj az orvosoddal, és kövesd az ajánlásait a vizsgálatok gyakoriságával és tartalmával kapcsolatban. Így biztosíthatod, hogy a legjobb ellátásban részesülj, és hosszú távon is megőrizd az egészségedet.
 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Albright-Buttler-Blommberg-syndroma

Foszfát-diabetes, általában a vese rendellenes működésének hatására.   Mit kell... Tovább

Gonokokkusz

A gonorrea kórokozóját 1879-ben Albert Neisser fedezte fel. A kávébab alakú, kb. egy mikron... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mit jelent, ha magas a HbA1c érték a leleten? Mit jelent, ha magas a HbA1c érték a leleten?
A magas HbA1c érték a vércukorszint hosszú távú emelkedését jelzi, amely súlyos...
Tudtad, hogy a cukorbetegség a fogaid állapotára is hatással van? Tudtad, hogy a cukorbetegség a fogaid állapotára is hatással van?
A cukorbetegség nemcsak az általános egészségre, hanem a szájüreg állapotára is...
Ezzel a reggelivel indítsd a napod, ha cukorbeteg vagy! Ezzel a reggelivel indítsd a napod, ha cukorbeteg vagy!
A rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag...
Mi az a Mi az a "Ketoacidózis", hogyan ismerheted fel és előzheted meg?
A ketoacidózis súlyos, de megelőzhető állapot, amely leggyakrabban cukorbetegeknél fordul...
Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy
A diabétesz gondos figyelmet és rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Íme a legfontosabb...
Egészséges mosoly cukorbetegséggel is: lehetséges? Egészséges mosoly cukorbetegséggel is: lehetséges?
A cukorbetegség egy összetett, krónikus betegség, amely számos szövődménnyel járhat,...
Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás
Az indokolatlan fogyás súlyos egészségügyi problémára, például cukorbetegségre is...
Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, Kutatás, terhességi cukorbetegség