Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség

Quinn Nystrom egy versenyképes műkorcsolyázó volt, aki egy minnesotai kisvárosban nőtt fel. 10 éves korában hiperközpontúvá vált a testére, és úgy vélte, hogy a súlya közvetlenül befolyásolja a képességét, hogy sikeresen teljesítsen egy nagyon igényes sportban. 

A korcsolyázó Quinn Nystrom

Naponta figyelte a mérleget, korlátozó adag-ellenőrzést gyakorolt az étkezéseknél és túlzottan figyelt a kalóriák számlálására. Az étkezési magatartás ezen riasztó változásainak tudatában Nystrom szülei meglátogatták a család gyermekorvosát. AZ orvos azt mondta: „Igen, alulsúlyos. Győződjön meg róla, hogy vacsorázik veletek.” A potenciálisan meggyengült testkép problémáival sem Nystrom, sem szülei, sem korcsolyaedzője nem foglalkoztak. 

Miközben Nystrom továbbra is versenyszerűen korcsolyázott, 13 éves korában1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála (T1D). Öccsénél két és fél évvel korábban diagnosztizálták ugyanezt, ami még inkább pusztítóvá tette a családját, akik tisztában voltak a T1D kezelésének mindennapi kihívásaival. Súlya jelentősen csökkent a késleltetett diagnózis miatt, ami a Nystromnál rendben is volt. Orvosa azt mondta: „Tudom, hogy sokat fogyott, de ne aggódjon – amint elkezdi kapni az inzulint, mindaz a súly visszatér:”

Miután meghallotta ezeket a szavakat egy megbízható egészségügyi szakembertől, Nystrom úgy vélte, hogy az inzulin kövérré teszi. Műkorcsolyázóként küzdött az evéssel és megijedt, mivel tudta, hogy az inzulin elengedhetetlen az életfenntartáshoz. Számára az inzulin súlygyarapodásának lehetősége mind érzelmi, mind fizikai szempontból problémás volt.

Amikor az 1990-es évek végén Nystromot T1D-vel diagnosztizálták, az egészségügyi szakemberek által használt nyelv nem volt egyébre szabott, vagy személyközpontú. Az étel és a vércukorszint „jó, vagy rossz” volt, és a klinikusoknál gyakran hiányzott az empatikus kommunikáció. A cukorbetegség oktatása kizárólag a számokra összpontosított, és a tinédzser cukorbetegségek kezelésére szolgáló matematikai algoritmus népszerűsítése felgyorsította Nystrom aggodalmát a testképe és a súlya miatt.

Családja úgy vélte, hogy diagnózisa meggyógyítja étkezési rendellenességeit, mert utasítást kapott, hogy meghatározott ételeket fogyasszon meghatározott ütemterv szerint. Emlékeztették arra, hogy dicséretet kapott az előírt terv betartása miatt. A valóságban a cukorbetegsége csak a testképével kapcsolatos kérdéseket hangsúlyozta és teljes körű bulimiává alakult át. Nystrom szerint a T1D diagnózisát étkezési rendellenességei „börtönből való szabadulókártyájaként” használta. Szülei, tanárai és edzői megdicsérték, hogy nem eszik cukros ételeket és „jó cukorbeteg”. Ahogy elérte a 20. életévét, Nystrom azt mondta magában: „Ó, cukorbetegségem van.” ami véleménye szerint engedélyt adott számára az étel, a falatozás és az öblítés korlátozására.

Ha alacsony vércukorszintet tapasztalt, szabadnak érezte, hogy engedélyt adjon magának arra, hogy annyi édességet és sütit fogyasszon, amennyit a szájába tölthet. Utána bűnösnek érezte magát, és hányással vagy túlzott edzéssel tisztult meg. Máskor teljesen korlátozta az étel bevitelét.  

Ez egy szörnyű ciklus volt, szégyennel, hibákkal és bűntudattal terhelve.
 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Háttér retinopátia

A diabéteszes retinopátia első stádiuma, melynél szemfenék vizsgálat kapcsán a... Tovább

benfotiamin

Zsírban oldódó B1-vitamin-féleség, amelynek alkalmazása különösen a diabéteszes... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi az a BPA, és miért növeli a cukorbetegség kockázatát Mi az a BPA, és miért növeli a cukorbetegség kockázatát
Ismerd meg a BPA, vagyis a biszfenol-A hatásait, és tudd meg, hogyan járulhat hozzá ez a...
A wellnessezés pozitív hatásai cukorbetegeknek A wellnessezés pozitív hatásai cukorbetegeknek
A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amely különös figyelmet igényel az életmód...
Mit jelent, ha magas a HbA1c érték a leleten? Mit jelent, ha magas a HbA1c érték a leleten?
A magas HbA1c érték a vércukorszint hosszú távú emelkedését jelzi, amely súlyos...
Tudtad, hogy a cukorbetegség a fogaid állapotára is hatással van? Tudtad, hogy a cukorbetegség a fogaid állapotára is hatással van?
A cukorbetegség nemcsak az általános egészségre, hanem a szájüreg állapotára is...
Ezzel a reggelivel indítsd a napod, ha cukorbeteg vagy! Ezzel a reggelivel indítsd a napod, ha cukorbeteg vagy!
A rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag...
Mi az a Mi az a "Ketoacidózis", hogyan ismerheted fel és előzheted meg?
A ketoacidózis súlyos, de megelőzhető állapot, amely leggyakrabban cukorbetegeknél fordul...
Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy
A diabétesz gondos figyelmet és rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Íme a legfontosabb...
Egészséges mosoly cukorbetegséggel is: lehetséges? Egészséges mosoly cukorbetegséggel is: lehetséges?
A cukorbetegség egy összetett, krónikus betegség, amely számos szövődménnyel járhat,...
Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség