Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Reflux Diéta: mit együnk és mit kerüljünk?

Diabetes Portál


Szerző: ZH


Reflux Diéta: mit együnk és mit kerüljünk?

Majdnem mindenki találkozott már életében nyelőcső- vagy gyomorégéssel. Ha azonban ez heti kétszer vagy gyakrabban jelentkezik, a háttérben reflux betegség is állhat. Reflux diéta segít a panaszok enyhítésében.

reflux

Reflux diétája: Az elfogyasztandó és elkerülendő ételek


A reflux tünetei akkor jelentkeznek, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, égő érzést, nyelési fájdalmat vagy felböfögést okozva. Ezek a tünetek gyakran étkezés után egy órával jelentkeznek, és néha összekeverhetők a szívinfarktus jeleivel. Ha szegycsont mögötti égő érzést vagy gyomortáji fájdalmat tapasztal, amely ritkán sugárzik a hátba vagy a karba, forduljon orvoshoz.


A reflux betegség kialakulásában kulcsfontosságú tényező a nyelőcső és a gyomor találkozási pontján lévő záróizom működésének károsodása. Ez a betegség bármely életkorban előfordulhat, de 40 év felett gyakoribb.


A kezelés elsősorban az étkezési szokások módosításából áll. Az orvosok gyógyszeres kezelést is javasolhatnak, és műtét is szükségessé válhat, ha a gyógyszerek nem enyhítik a tüneteket.

 

 

Mit együnk reflux esetén?

 

Reflux esetén az étrendnek kiegyensúlyozottnak és változatosnak kell lennie. Fontos, hogy előtérbe helyezzük a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, és fogyasszunk sovány fehérjéket, mint például tofu, fehér hal, tojás vagy csirke.

Kerüljük a nehezen emészthető, gázokat okozó vagy irritáló ételeket, mint a sült ételek, sós rágcsálnivalók, finomított szénhidrátok, üdítők, fehér kenyér, fehér tészta és édességek, valamint a koffeintartalmú élelmiszereket, mint a kávé vagy a csokoládé.

 

 

Megengedett élelmiszerek:

 

•    Friss gyümölcsök: alma, őszibarack, körte, banán, dinnye, görögdinnye, eper, szőlő, szeder, mangó.
•    Friss zöldségek: sárgarépa, cukkini, spenót, mángold, saláta, rukkola.
•    Szénhidrátok: rizs, tészta, burgonya, édesburgonya, kenyér.
•    Alacsony zsírtartalmú fehérjék: bőr nélküli csirke vagy pulyka, fehér hal, tojás.
•    Sovány tejtermékek, előnyben a fehér sajtok: ricotta, túró, alacsony zsírtartalmú túró.
•    Jó zsírok: olívaolaj kis mennyiségben.
•    Teák: gyömbér és kamillatea.

Az ételeket természetes fűszerekkel készítsük, kerüljük a sült készítményeket, szószokat és fűszeres ételeket.

 

 

Reflux diéta és rostfogyasztás:

 

Rostos ételek fogyaszthatók, de aktív tünetek esetén érdemes választani könnyen emészthető, rostszegény ételeket, mint például keksz, héj nélküli burgonya, rizs, kenyér és tészta, valamint héj és mag nélküli gyümölcsök és zöldségek, például alma, körte, őszibarack, sárgarépa, cukkini.


Inaktív időszakokban fogyaszthatunk rostban gazdag szénhidrátokat, mint a teljes kiőrlésű kenyér, zab, quinoa, hüvelyesek, magvak és diófélék.

 

 

Reflux diéta legfőbb szabálya:

 

Az ételek hatása egyéni, ezért fontos étkezési naplót vezetni. Ez segít azonosítani, mely ételek okozzák a tüneteket. Az étkezési naplót érdemes dietetikushoz vinni értékelésre, hogy személyre szabott étrendet készítsenek.

 

 

Reflux diéta - mintaétrend:

 

Az alábbiakban egy 3 napos refluxdiéta példaétrendjét találod:

Étkezések    


Reggeli

  1. nap: Aludttej + kenyér, ricotta sajttal + kis körte    
  2.  nap: Zsírszegény joghurt zabbal és banánnal    
  3.  nap: Mandulatej, rántotta, kenyér, kis papaya


Tízórai

  1. nap: Érett mangó + dió    
  2. nap: Szárított szilva + pörkölt mogyoró    
  3. nap: Dinnye + brazil dió


Ebéd    

  1. nap: Sült tengeri hal, burgonya, zöldbab, sárgarépa, cukkini, olívaolajos desszert, görögdinnye  
  2. nap: Grillezett csirkemell, rizs, bableves, saláta olívaolajjal, friss füge    
  3. nap: Quinoa, párolt cikória, bőr nélküli csirkecomb, banán

 

Vacsora/Uzsonna

  1. nap: Pirított alma fahéjjal    
  2. nap: Gyömbér tea, pirítós, ricotta sajt    
  3. nap: Zsírszegény joghurt, chia mag, közepes datolyaszilva

 

A mennyiségek egyéntől függnek, ezért egy táplálkozási szakértővel való konzultáció ajánlott.

 

Kerülendő ételek reflux esetén:

 

Kolbászfélék, olajok, sült ételek, magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek, több mint 1% zsírtartalmú tejtermékek, szószok, fagyasztott és előfőzött ételek, koffeintartalmú élelmiszerek, alkoholos és szénsavas italok, menta és mentaízesítésű termékek, fűszeres ételek, kész fűszerek.


Egyeseknél irritálhatnak a citrusfélék, hagyma, fokhagyma, avokádó, kókuszdió is, ezért figyeljük meg, hogy mely ételekkel toleráljuk jól.

 

 

Óvintézkedések a reflux ellen:


•    Napi többszöri kis adagú étkezés.
•    Kerüljük a folyadékfogyasztást étkezés közben.
•    Ne együnk lefekvés előtt 3-4 órával.
•    Ne mozogjunk közvetlenül étkezés után.
•    Alaposan rágjuk meg az ételt, és nyugodt helyen együnk.
•    Törekedjünk a normál testsúlyra, konzultáljunk táplálkozási szakértővel a megfelelő táplálkozási terv érdekében.
•    Aludjunk megemelt fejvégzetben, hogy csökkentsük az éjszakai refluxot.
•    Kerüljük a szűk ruhákat és fűzőket, mivel növelhetik a gyomorra nehezedő nyomást.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Cukorhelyettesítő anyagok

Gyümölcscukor (fruktóz), szorbit, maltit. Energiaértékük megegyezik a répacukoréval a... Tovább

Glukozúria

Cukorvizelés. Magas vércukorszintnél (kb 10mmol/l fölött) a szőlőcukor megjelenik a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
Ez az érték a vérben már évekkel előre jelzi a cukorbetegséget Ez az érték a vérben már évekkel előre jelzi a cukorbetegséget
A vérben mért magas inzulinszint évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt figyelmeztethet....
Nem csak az számít mit eszel cukorbetegként, de az is mikor! Nem csak az számít mit eszel cukorbetegként, de az is mikor!
A cukorbetegség kezelésében nem csak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor...
Az inzulinterápia gyakori mellékhatásai Az inzulinterápia gyakori mellékhatásai
Az inzulinterápia kulcsfontosságú kezelési mód a cukorbetegek számára, különösen...
Hiperglikémia - Ezek a tünetek jelzik a súlyos állapotot Hiperglikémia - Ezek a tünetek jelzik a súlyos állapotot
A hiperglikémia, vagyis a magas vércukorszint súlyos tünetekkel járhat, ezért fontos a...
Ismerkedj meg a Kisalföld tájegységünk különleges ízeivel - 5 étel, amit ki kell próbálnod! Ismerkedj meg a Kisalföld tájegységünk különleges ízeivel - 5 étel, amit ki kell próbálnod!
Fedezd fel a Kisalföld ízvilágát ezzel az öt tradicionális étellel, amelyek a régió...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, Kutatás