Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Diabetes Portál


Szerző: ZH


A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Az élelmiszerek csomagolásának látszólagos biztonságával ellentétben, kevéssé ismert tény, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek jelentős kockázatot hordoznak egészségünkre.

csomagolóanyagok veszélyes

Rengeteg veszélyes vegyület kerül a szervezetbe a csomagolt ételekről


Az élelmiszerek csomagolásának egyik alapvető funkciója az élelmiszer-biztonság fenntartása, de vajon mennyire vagyunk tudatában annak, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek mennyisége életünk során közel fél kilogrammra tehető? Ez a cikk részletezi ezeknek a vegyületeknek az egészségünkre gyakorolt potenciális kockázatait, valamint ad néhány tanácsot arra, hogyan minimalizálhatjuk ezeknek az anyagoknak az expozícióját.

 


Miért van szükség a csomagolásra és milyen kockázatai vannak?


A csomagolás nemcsak az élelmiszerek egyben tartásáért és védelméért felelős, hanem kulcsszerepet játszik az élelmiszer-biztonság fenntartásában, a környezeti hatások elleni védelemben, valamint a fertőzés és szennyeződés minimalizálásában. Azonban a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, mint például monomerek, oligomerek, antioxidánsok, lágyítók és nehézfémek, károsíthatják az emberi anyagcserét, hormonháztartást és akár hosszabb távon vese- és májelégtelenséget is okozhatnak.

 


Nyolcvan év alatt akár 400 g csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk


Életünk során akár 400 grammnyi csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk. Ezek az anyagok hosszú távon, ám kis mennyiségben szabadulnak fel, és potenciálisan veszélyeztethetik egészségünket, például a vesék, máj és az immunrendszer károsodásán keresztül. Gyermekkorban pedig megzavarhatják a nemi jellegek zavartalan kialakulását.


Laboratóriumi vizsgálatok szerint, amelyek élelmiszerek csomagolóanyagaiban lévő anyagok kioldódását elemzik, ez a folyamat az élelmiszer és a csomagolóanyag határán, diffúzió révén történik. A laboratóriumokban alkalmazott vizsgálati módszerek hatékonyan szűrik ki az élelmiszerek csomagolására alkalmatlan vagy akár mérgező anyagokat, növelve ezzel a csomagolt élelmiszerek biztonságát.

 


Jogszabályok és a gyártók felelőssége a csomagolóanyagokat illetően

 

Az EU-ban az élelmiszerekkel érintkező anyagokra vonatkozóan szigorú szabályozások érvényesek az élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvények szabályozzák az élelmiszerrel érintkező anyagok előállítását és ellenőrzését. A gyártóknak rendelkezniük kell a megfelelőséget bizonyító dokumentációval és rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy az általuk előállított csomagolóanyagok megfeleljenek az érvényes előírásoknak.

 


A jövő csomagolása:


Egy új technológia, mint az interaktív csomagolóanyagok, amelyek érzékelik a környezeti tényezőket, és az ehető csomagolás, amelyek a jövőben akár alternatívát is jelenthetnek a hagyományos csomagolóanyagoknak, lehetnek a megoldás erre a problémára. Emellett az intelligens, nano-jelzőrendszereket tartalmazó csomagolóanyagok is egyre inkább teret hódítanak, melyek érzékelik és jelzik az élelmiszerekben bekövetkező változásokat.

 

Így kerülheted el a rosszul csomagolt termékeket


Végül pedig néhány tanácsot adnánk, amelyek segítenek minimalizálni az élelmiszerek csomagolóanyagaiból származó kockázatokat. Ilyenek a csomagoláson feltüntetett tárolási útmutatások betartása, az erős hő és fényhatások elkerülése, valamint az élelmiszerek csomagolását csak akkor változtatni, ha szükséges.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Matrac

Biomatrac - matrac   A biomatrac, a matracok olyan fajtája, mely természetes... Tovább

Fehérje

A fehérjék az aminosavak különböző kombinációi. A fehérje nem energiaforrás, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi az a BPA, és miért növeli a cukorbetegség kockázatát Mi az a BPA, és miért növeli a cukorbetegség kockázatát
Ismerd meg a BPA, vagyis a biszfenol-A hatásait, és tudd meg, hogyan járulhat hozzá ez a...
A wellnessezés pozitív hatásai cukorbetegeknek A wellnessezés pozitív hatásai cukorbetegeknek
A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amely különös figyelmet igényel az életmód...
Mit jelent, ha magas a HbA1c érték a leleten? Mit jelent, ha magas a HbA1c érték a leleten?
A magas HbA1c érték a vércukorszint hosszú távú emelkedését jelzi, amely súlyos...
Tudtad, hogy a cukorbetegség a fogaid állapotára is hatással van? Tudtad, hogy a cukorbetegség a fogaid állapotára is hatással van?
A cukorbetegség nemcsak az általános egészségre, hanem a szájüreg állapotára is...
Ezzel a reggelivel indítsd a napod, ha cukorbeteg vagy! Ezzel a reggelivel indítsd a napod, ha cukorbeteg vagy!
A rostban gazdag, alacsony glikémiás indexű, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag...
Mi az a Mi az a "Ketoacidózis", hogyan ismerheted fel és előzheted meg?
A ketoacidózis súlyos, de megelőzhető állapot, amely leggyakrabban cukorbetegeknél fordul...
Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy Ezekre a vizsgálatokra kell folyamatosan járnod, ha diabéteszes vagy
A diabétesz gondos figyelmet és rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Íme a legfontosabb...
Egészséges mosoly cukorbetegséggel is: lehetséges? Egészséges mosoly cukorbetegséggel is: lehetséges?
A cukorbetegség egy összetett, krónikus betegség, amely számos szövődménnyel járhat,...
Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, Kutatás, terhességi cukorbetegség