Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Diabetes Portál


Szerző: ZH


A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Az élelmiszerek csomagolásának látszólagos biztonságával ellentétben, kevéssé ismert tény, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek jelentős kockázatot hordoznak egészségünkre.

csomagolóanyagok veszélyes

Rengeteg veszélyes vegyület kerül a szervezetbe a csomagolt ételekről


Az élelmiszerek csomagolásának egyik alapvető funkciója az élelmiszer-biztonság fenntartása, de vajon mennyire vagyunk tudatában annak, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek mennyisége életünk során közel fél kilogrammra tehető? Ez a cikk részletezi ezeknek a vegyületeknek az egészségünkre gyakorolt potenciális kockázatait, valamint ad néhány tanácsot arra, hogyan minimalizálhatjuk ezeknek az anyagoknak az expozícióját.

 


Miért van szükség a csomagolásra és milyen kockázatai vannak?


A csomagolás nemcsak az élelmiszerek egyben tartásáért és védelméért felelős, hanem kulcsszerepet játszik az élelmiszer-biztonság fenntartásában, a környezeti hatások elleni védelemben, valamint a fertőzés és szennyeződés minimalizálásában. Azonban a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, mint például monomerek, oligomerek, antioxidánsok, lágyítók és nehézfémek, károsíthatják az emberi anyagcserét, hormonháztartást és akár hosszabb távon vese- és májelégtelenséget is okozhatnak.

 


Nyolcvan év alatt akár 400 g csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk


Életünk során akár 400 grammnyi csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk. Ezek az anyagok hosszú távon, ám kis mennyiségben szabadulnak fel, és potenciálisan veszélyeztethetik egészségünket, például a vesék, máj és az immunrendszer károsodásán keresztül. Gyermekkorban pedig megzavarhatják a nemi jellegek zavartalan kialakulását.


Laboratóriumi vizsgálatok szerint, amelyek élelmiszerek csomagolóanyagaiban lévő anyagok kioldódását elemzik, ez a folyamat az élelmiszer és a csomagolóanyag határán, diffúzió révén történik. A laboratóriumokban alkalmazott vizsgálati módszerek hatékonyan szűrik ki az élelmiszerek csomagolására alkalmatlan vagy akár mérgező anyagokat, növelve ezzel a csomagolt élelmiszerek biztonságát.

 


Jogszabályok és a gyártók felelőssége a csomagolóanyagokat illetően

 

Az EU-ban az élelmiszerekkel érintkező anyagokra vonatkozóan szigorú szabályozások érvényesek az élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvények szabályozzák az élelmiszerrel érintkező anyagok előállítását és ellenőrzését. A gyártóknak rendelkezniük kell a megfelelőséget bizonyító dokumentációval és rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy az általuk előállított csomagolóanyagok megfeleljenek az érvényes előírásoknak.

 


A jövő csomagolása:


Egy új technológia, mint az interaktív csomagolóanyagok, amelyek érzékelik a környezeti tényezőket, és az ehető csomagolás, amelyek a jövőben akár alternatívát is jelenthetnek a hagyományos csomagolóanyagoknak, lehetnek a megoldás erre a problémára. Emellett az intelligens, nano-jelzőrendszereket tartalmazó csomagolóanyagok is egyre inkább teret hódítanak, melyek érzékelik és jelzik az élelmiszerekben bekövetkező változásokat.

 

Így kerülheted el a rosszul csomagolt termékeket


Végül pedig néhány tanácsot adnánk, amelyek segítenek minimalizálni az élelmiszerek csomagolóanyagaiból származó kockázatokat. Ilyenek a csomagoláson feltüntetett tárolási útmutatások betartása, az erős hő és fényhatások elkerülése, valamint az élelmiszerek csomagolását csak akkor változtatni, ha szükséges.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

L-karnitin

Az L-karnitin egy vitamin jellegű anyag, amelyet szervezetünk is termel kis mennyiségben. A... Tovább

benfotiamin

Zsírban oldódó B1-vitamin-féleség, amelynek alkalmazása különösen a diabéteszes... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, Kutatás, terhességi cukorbetegség