Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Diabetes Portál


Szerző: ZH


A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Az élelmiszerek csomagolásának látszólagos biztonságával ellentétben, kevéssé ismert tény, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek jelentős kockázatot hordoznak egészségünkre.

csomagolóanyagok veszélyes

Rengeteg veszélyes vegyület kerül a szervezetbe a csomagolt ételekről


Az élelmiszerek csomagolásának egyik alapvető funkciója az élelmiszer-biztonság fenntartása, de vajon mennyire vagyunk tudatában annak, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek mennyisége életünk során közel fél kilogrammra tehető? Ez a cikk részletezi ezeknek a vegyületeknek az egészségünkre gyakorolt potenciális kockázatait, valamint ad néhány tanácsot arra, hogyan minimalizálhatjuk ezeknek az anyagoknak az expozícióját.

 


Miért van szükség a csomagolásra és milyen kockázatai vannak?


A csomagolás nemcsak az élelmiszerek egyben tartásáért és védelméért felelős, hanem kulcsszerepet játszik az élelmiszer-biztonság fenntartásában, a környezeti hatások elleni védelemben, valamint a fertőzés és szennyeződés minimalizálásában. Azonban a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, mint például monomerek, oligomerek, antioxidánsok, lágyítók és nehézfémek, károsíthatják az emberi anyagcserét, hormonháztartást és akár hosszabb távon vese- és májelégtelenséget is okozhatnak.

 


Nyolcvan év alatt akár 400 g csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk


Életünk során akár 400 grammnyi csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk. Ezek az anyagok hosszú távon, ám kis mennyiségben szabadulnak fel, és potenciálisan veszélyeztethetik egészségünket, például a vesék, máj és az immunrendszer károsodásán keresztül. Gyermekkorban pedig megzavarhatják a nemi jellegek zavartalan kialakulását.


Laboratóriumi vizsgálatok szerint, amelyek élelmiszerek csomagolóanyagaiban lévő anyagok kioldódását elemzik, ez a folyamat az élelmiszer és a csomagolóanyag határán, diffúzió révén történik. A laboratóriumokban alkalmazott vizsgálati módszerek hatékonyan szűrik ki az élelmiszerek csomagolására alkalmatlan vagy akár mérgező anyagokat, növelve ezzel a csomagolt élelmiszerek biztonságát.

 


Jogszabályok és a gyártók felelőssége a csomagolóanyagokat illetően

 

Az EU-ban az élelmiszerekkel érintkező anyagokra vonatkozóan szigorú szabályozások érvényesek az élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvények szabályozzák az élelmiszerrel érintkező anyagok előállítását és ellenőrzését. A gyártóknak rendelkezniük kell a megfelelőséget bizonyító dokumentációval és rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy az általuk előállított csomagolóanyagok megfeleljenek az érvényes előírásoknak.

 


A jövő csomagolása:


Egy új technológia, mint az interaktív csomagolóanyagok, amelyek érzékelik a környezeti tényezőket, és az ehető csomagolás, amelyek a jövőben akár alternatívát is jelenthetnek a hagyományos csomagolóanyagoknak, lehetnek a megoldás erre a problémára. Emellett az intelligens, nano-jelzőrendszereket tartalmazó csomagolóanyagok is egyre inkább teret hódítanak, melyek érzékelik és jelzik az élelmiszerekben bekövetkező változásokat.

 

Így kerülheted el a rosszul csomagolt termékeket


Végül pedig néhány tanácsot adnánk, amelyek segítenek minimalizálni az élelmiszerek csomagolóanyagaiból származó kockázatokat. Ilyenek a csomagoláson feltüntetett tárolási útmutatások betartása, az erős hő és fényhatások elkerülése, valamint az élelmiszerek csomagolását csak akkor változtatni, ha szükséges.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

CGMS

A Continuous Glucose Monitoring System angol rövidítése. A bőr alá helyezett szenzor és egy... Tovább

Humán inzulinok

Géntechnikával előállított, az emberi inzulinnal azonos molekulaszerkezetű és hatású... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegként ezért kell fokozattan figyelni a fogaidra! Cukorbetegként ezért kell fokozattan figyelni a fogaidra!
A cukorbetegség komplex kihívásokkal jár, amelyek nem csak a vércukorszint szabályozását...
 14 Étel, Ami Segíthet Csökkenteni a Vércukorszintet 14 Étel, Ami Segíthet Csökkenteni a Vércukorszintet
Az egészségünk megőrzése és javítása érdekében sokat tehetünk az étrendünkkel. A...
 Ezért gyógyulsz ki nehezebben a náthából Ezért gyógyulsz ki nehezebben a náthából
A nátha egy gyakori vírusfertőzés, amelyet általában könnyen leküzd az immunrendszerünk....
Torokfájás? Ekkor van szükség antibiotikumra! Torokfájás? Ekkor van szükség antibiotikumra!
A torokfájás gyakori panasz, melyet különféle okok, mint például vírusfertőzések,...
Tényleg jó a cukorbetegek számára a gyakorlati dietetika? Tényleg jó a cukorbetegek számára a gyakorlati dietetika?
A cukorbetegség diagnózisa nem jelent lemondást az élvezetes étkezésekről; a gyakorlati...
Íme 6 olcsó, mégis egészséges Íme 6 olcsó, mégis egészséges "bélgyógyító" élelmiszer
Azért, hogy mindig megőrizd bélmikrobiomád egészségét, ajánlatos beillesztened...
A szívünkre is veszélyt jelent a cukorbetegség A szívünkre is veszélyt jelent a cukorbetegség
A globális cukorbetegség terjedése és az ebből eredő szív- és érrendszeri kockázatok...
A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk
Az élelmiszerek csomagolásának látszólagos biztonságával ellentétben, kevéssé ismert...
Így vezethet a stressz hormonproblémákhoz Így vezethet a stressz hormonproblémákhoz
A mindennapi stressz és a gyorsuló életmód hosszú távon hormonproblémákhoz vezethetnek....
Új év, új fogadalmak - Így tehetsz többet egészségedért 2024-ben! Új év, új fogadalmak - Így tehetsz többet egészségedért 2024-ben!
Az új év beköszöntével sokan elköteleződnek az egészséges életmód iránt, és ez a...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, Kutatás, terhességi cukorbetegség