Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

stressz; szorongás; fülzúgás stressz; fülcsengés okai; fülzúgás ellen

Diabetes Portál


Szerző: NA


A stressz hangjai? – így okozhat fülzúgást a mindennapi stressz

A fülzúgás nagyon gyakori jelenség és súlyosan befolyásolhatja az életminőségét. A fülzúgás megértése fontos, és az, hogy miért növeli a stressz és a szorongás ennek a mértékét, valamint azt is tudni kell, hogy számos kezelési lehetőség létezik.

Fülzúgás okai

Mi az a fülzúgás?

A fülzúgás az egyik vagy mindkét fülben jelentkező hang, amit akkor is hallunk, amikor nincs külső zaj. Hogy pontosan hogyan hangzik a fülzúgás, az egyénenként eltérő. A leggyakoribb fülzúgásleírások közé tartozik a magas csengés, a zümmögő hang, a zümmögő zaj, a sípszerű vagy akár a kabócaszerű hang. Nagyon ritka esetekben az emberek zenét vagy emberi hangokat hallanak.  
Míg a fülzúgás gyakrabban fordul elő a halláskárosodásban szenvedőknél, a normál hallásúaknak sem ritka dolog. Sokan annyira megszokják a fülzúgásukat, hogy az nem befolyásolja az életüket és a hétköznapjaik részévé válik. Mások számára azonban a fülcsengés annyira tolakodó lehet, hogy kihat az alvásukra, kapcsolataikra, munkájukra és társadalmi életükre.

Mi okozza a fülzúgást?

A fülzúgás oka még mindig ismeretlen, és nem értik, hogy miért csak néhány embernél van jelen. Ez nem betegség, hanem egy ok-okozat jelenség, tehát egy problémának a melléktünete.   

Néhány probléma, amely fülzúgást okoz: 

•    Halláskárosodás
•    Hangos zajban való rendszeres munka
•    Középfül fertőzések
•    Fejsérülések 
•    Élethelyzetek okozta stressz vagy szorongás 

Miért okoz a stressz és a szorongás fülzúgást? 

A fülzúgás oka lehet többek között a stressz és a szorongás. Vannak, akik azt észlelik, hogy a fülzúgás erősödik egy stresszes esemény vagy az életüket megváltoztató esemény után.  Az emberek körülbelül 80 százalékának a fülzúgása alábbhagy, vagy már nem olyan észrevehető, miután a stresszes esemény vagy időszak elmúlt. Másoknál azonban a fülzúgás megmarad, és az idő múlásával gyakran fokozódik.  
A fülzúgás okozta szenvedés mértéke attól függ, hogy a limbikus és az autonóm rendszer aktiválva van-e. Ez azt jelenti, hogy ha az agy fenyegetésnek tekinti a fülzúgást, akkor természetesen a fülzúgásra fog összpontosítani. Ilyenkor a fülcsengés öntudatlanul megnövekszik. 

Hogyan lehet megbirkózni a fülzúgással és csökkenteni a szorongást?

Jelenleg nincs olyan orvosi kezelés, amely meggyógyítaná a fülzúgást. De vannak különböző kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek kezelni a fülzúgás az intenzitását a kapcsolódó stressz csökkentésével. 
Ha azt észleled, hogy fülzúgásod a közelmúltban megnövekedett, vagy hirtelen megjelent, esetleg befolyásolja alvás-, munka- és társasági képességedet, keresd fel háziorvosodat. A háziorvos audiológushoz vagy fül-orr-gégészhez és bizonyos esetekben fogorvoshoz küldi be.
Az audiológus teljes körű diagnosztikai vizsgálatot végez, és megállapítja, hogy van-e halláskárosodásod és vannak-e olyan mögöttes egészségügyi problémák, amelyek további vizsgálatot igényelnek fül-orr-gégész szakorvos által. A fül-orr-gégészeti szakorvos megvizsgálja a fülcsengést, és további orvosi vizsgálatot, például MRI-t kérhet. Ha háziorvosod azt gyanítja, hogy állkapocs problémád van, javasolni fogják, hogy keresd fel fogorvosodat.

•    Keress hallási megoldásokat

Ha halláskárosodást diagnosztizáltak akkor a hallókészülékek hasznosak lehetnek. Ezek felerősítik a környezeti hangokat is, és segítenek elfedni a fülzúgást azáltal, hogy lehetővé teszik az agy számára, hogy figyelmét ezekre a hangokra összpontosítsa a fülcsengés helyett. 

•    Hangterápia

A fülzúgás csendes környezetben leginkább észrevehető, és gyakran zavarja az éjszakai alvást. Ha különféle hangokat hallgatsz, amikor cseng a füled – legyen szó relax alkalmazásról vagy akár a háttérben hallgatható rádióról - az segíthet elfedni a fülzúgást, és arra irányíthatja az agyat, hogy a hozzáadott környezeti hangokra összpontosítson, és ne a fülcsengésre. 
Ha viszont nem segít a fülzúgásodon semmi, akkor erősen ajánlott egy fülzúgás tanácsadására szakosodott pszichológust felkeresni.
A pszichológus a kognitív viselkedésterápiát fogja használni, hogy megtanítsa neked, hogyan kell megbirkózni a fülcsengéssel úgy, hogy a negatív gondolkodást pozitívabb gondolkodással helyettesítsd. A tanácsadás a többi vázolt kezelési stratégiával együtt is alkalmazható, sőt: napjainkban egy terapeuta vagy pszichológus rengeteget tud segíteni a mindennapi stresszen.

•    Pihenés

A relaxáció fontos része a fülzúgás okozta szorongás csökkentésének. A relaxációval csökkentheted a stressz szintjét. Ennek során a fülzúgás hangereje csökken, és kevésbé lesz észrevehető. A relaxációs módszerek közé tartozik az izomlazítás, a vizualizációs gyakorlatok vagy akár a meditáció. Próbáld ki mindegyiket, és nézd meg, melyik működik a számodra! 

•    Életmódváltások

Az alvási szokások, az étrend és a testmozgás javítása szintén segít csökkenteni a fülzúgással kapcsolatos szorongást . Az étrendi változtatások különösen akkor segíthetnek, ha azt gyanítod, hogy bizonyos ételválasztások fokozzák a fülzúgásodat. 
Kutatások bizonyították, hogy a koffein nincs hatással bizonyítottan a fülzúgásra, így ha csak nem érzed úgy, hogy fogyasztás közben fokozódik a fülcsengésed, továbbra is élvezheted a napi csésze kávédat. A napi testmozgás segít abban, hogy jobban érezd magad, jobban aludj és jobb közérzetet érj el, ezáltal segít csökkenteni a fülzúgás okozta szorongást. 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

L-karnitin

Az L-karnitin egy vitamin jellegű anyag, amelyet szervezetünk is termel kis mennyiségben. A... Tovább

Cartridge

Lilly gyártmányú, penkészülékkel használható inzulinpatronok elnevezése. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
címkék: Kutatás