Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kötelező tápértékjelölés

Diabetes Portál


Szerző: Rékka


Kötelező tápértékjelölés

Sajtóértesülések szerint kötelező minimális tápérték-feltüntetési előírások bevezetését javasolja az élelmiszerekre az Európai Bizottság. A tervet a miniszteri tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia. A Reuters úgy tudja, Brüsszel ötféle tápanyagjellemzőn száz grammra vagy száz milliliterre vonatkozó mennyiségét akarja kötelezően szerepeltetni jól látható módon minden élelmiszerféleség csomagolásának első oldalán: az energia, a zsír, a telített zsírsavak, a cukor és a só arányát. Egyúttal azt is előírná, hogy mind az ötféle összetevőnél tüntessék fel a gyártók a napi ajánlott bevitel mennyiségét is.

Cimkézési tervek

 

Egyéni megoldások

 

Azt már az egyes tagállamok döntésére bízná Brüsszel, hogy ez az ötféle információ milyen grafikai megoldással kerüljön a csomagolásra: erre lehet egységes dizájnt kialakítani, vagy akár különféle színeket használni. Azt is saját hatáskörben határozhatná meg bármely tagállam, hogy további tápérték-megjelöléseket is előír-e (például a termék szénhidráttartalmára vonatkozóan).
A fenti öt jellemző azonban az egész EU-ban minimálisan kötelező lenne, s egy meghatározott méretben kellene feltüntetni ezeket az információkat. Ez legalább három milliméteres betűket jelent, és az allergiások számára is kötelező lenne figyelmeztető feliratokat elhelyezni, például akkor, ha a termék mogyorót tartalmaz. A nem kötelezően előírt tápanyagértékeket önkéntes alapon csupán a termék hátoldalán lehetne szerepeltetni. Az italoknál csak az energiatartalom feltüntetése lenne kötelező.

 

Tiltakozások


Az üzleti szféra tiltakozik a tervezet ellen. Az Európai Élelmiszer-ipari és Italgyártó Szövetség (CIAA) szerint kötelező előírások helyett inkább az ágazat belső önszabályozására kellene hagyatkozni. „Ötféle jellemző feltüntetése a termék első oldalán túlságosan sok, márpedig a sok információ megöli az információt” – írja a CIAA a bizottsági előterjesztést előkészítő Markosz Kiprianu uniós biztoshoz küldött levelében.

 

Az új jelölés bevezetése


Az EU-ban az utóbbi időszakban számos cég már önkéntes módon bevezette az új jelölést. Az elmúlt év végére több mint ezer márka 8,3 ezer termékén tüntették fel a fogyasztóbarát információkat. Magyarországon elsőként egy multinacionális cég hazai leányvállalatai  határoztak a rendszer alkalmazásáról. A jelölés iránt több élelmiszer-ipari cég is érdeklődik.
Az elképzelések szerint az egyik magyar vállalat ez év végére valamennyi termékén alkalmazná majd ezt a szisztémát, így a fogyasztók már az eladási helyeken pontos és egyszerűen összehasonlítható információkhoz juthatnak az áruféleségek energia- és tápanyagtartalmáról. A vásárlók meggyőződhetnek arról is, hogy a termékekben lévő összetevők egy felnőtt napi igényének hány százalékát teszik ki. Ezt az úgynevezett irányadó napi beviteli érték fejezi ki.

Forrás: VG.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Háttér retinopátia

A diabéteszes retinopátia első stádiuma, melynél szemfenék vizsgálat kapcsán a... Tovább

Triglicerid

A vérzsírok egyik fajtája, ún. neurális zsír, amely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Visszafordított cukorbetegség? Visszafordított cukorbetegség?
Cukorbeteg egereknél sikerült, ami embereknél még csak álom, újra inzulintermelésre...
Új módszerek a cukorbetegség kezelésére Új módszerek a cukorbetegség kezelésére
Két kísérleti módszer alapján új terápiás irányokat javasolnak amerikai kutatók a...
Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat! Így kerüld el a cukorbetegség okozta fog- és ínyproblémákat!
A cukorbetegség nem csak önmagában jelent veszélyt, hanem egy...
 Mandulával a cukorbetegség ellen? Mandulával a cukorbetegség ellen?
A Torontoi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy ha finomságra vágyunk, a csemegék közül,...
C-vitamin és a cukorbetegség kapcsolata C-vitamin és a cukorbetegség kapcsolata
Új kutatások szerint a C-vitaminban gazdag étrend segíthet a kettes típusú cukorbetegség...
Összekeverik a cukorbetegség két fajtáját Összekeverik a cukorbetegség két fajtáját
A cukorbetegség egyes típusában szenvedő gyerekek szülei állítják: a betegségnek ezt a...
Kihívások a cukorbeteg emberek életében Kihívások a cukorbeteg emberek életében
Az élet mindig tartogat meglepetéseket! Mindennnapjaink is apró kihívások sorozata, azonban...
Utazás cukorbetegen Utazás cukorbetegen
Az utazás nagyon népszerű kikapcsolódás, azonban ha valakinek nincsen rendben az...
A terhességi diabétesz A terhességi diabétesz
Mit is írhatnánk erről a betegségről anélkül, hogy bárkit elrettentenénk? Egyfelől egy...
A csalán jótékony hatása A csalán jótékony hatása
A csalán gyógyhatásáról már az i. e. III.évszázadban is tudtak, amikor a kígyómarás...
címkék: egészséges életmód, étkezés, diéta