Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kötelező tápértékjelölés

Diabetes Portál


Szerző: Rékka


Kötelező tápértékjelölés

Sajtóértesülések szerint kötelező minimális tápérték-feltüntetési előírások bevezetését javasolja az élelmiszerekre az Európai Bizottság. A tervet a miniszteri tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia. A Reuters úgy tudja, Brüsszel ötféle tápanyagjellemzőn száz grammra vagy száz milliliterre vonatkozó mennyiségét akarja kötelezően szerepeltetni jól látható módon minden élelmiszerféleség csomagolásának első oldalán: az energia, a zsír, a telített zsírsavak, a cukor és a só arányát. Egyúttal azt is előírná, hogy mind az ötféle összetevőnél tüntessék fel a gyártók a napi ajánlott bevitel mennyiségét is.

Cimkézési tervek

 

Egyéni megoldások

 

Azt már az egyes tagállamok döntésére bízná Brüsszel, hogy ez az ötféle információ milyen grafikai megoldással kerüljön a csomagolásra: erre lehet egységes dizájnt kialakítani, vagy akár különféle színeket használni. Azt is saját hatáskörben határozhatná meg bármely tagállam, hogy további tápérték-megjelöléseket is előír-e (például a termék szénhidráttartalmára vonatkozóan).
A fenti öt jellemző azonban az egész EU-ban minimálisan kötelező lenne, s egy meghatározott méretben kellene feltüntetni ezeket az információkat. Ez legalább három milliméteres betűket jelent, és az allergiások számára is kötelező lenne figyelmeztető feliratokat elhelyezni, például akkor, ha a termék mogyorót tartalmaz. A nem kötelezően előírt tápanyagértékeket önkéntes alapon csupán a termék hátoldalán lehetne szerepeltetni. Az italoknál csak az energiatartalom feltüntetése lenne kötelező.

 

Tiltakozások


Az üzleti szféra tiltakozik a tervezet ellen. Az Európai Élelmiszer-ipari és Italgyártó Szövetség (CIAA) szerint kötelező előírások helyett inkább az ágazat belső önszabályozására kellene hagyatkozni. „Ötféle jellemző feltüntetése a termék első oldalán túlságosan sok, márpedig a sok információ megöli az információt” – írja a CIAA a bizottsági előterjesztést előkészítő Markosz Kiprianu uniós biztoshoz küldött levelében.

 

Az új jelölés bevezetése


Az EU-ban az utóbbi időszakban számos cég már önkéntes módon bevezette az új jelölést. Az elmúlt év végére több mint ezer márka 8,3 ezer termékén tüntették fel a fogyasztóbarát információkat. Magyarországon elsőként egy multinacionális cég hazai leányvállalatai  határoztak a rendszer alkalmazásáról. A jelölés iránt több élelmiszer-ipari cég is érdeklődik.
Az elképzelések szerint az egyik magyar vállalat ez év végére valamennyi termékén alkalmazná majd ezt a szisztémát, így a fogyasztók már az eladási helyeken pontos és egyszerűen összehasonlítható információkhoz juthatnak az áruféleségek energia- és tápanyagtartalmáról. A vásárlók meggyőződhetnek arról is, hogy a termékekben lévő összetevők egy felnőtt napi igényének hány százalékát teszik ki. Ezt az úgynevezett irányadó napi beviteli érték fejezi ki.

Forrás: VG.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Basedow-kór

Az elnevezés a betegség első leírójának, K. A. von Basedow, német orvos nevét őrzi. A... Tovább

Hiperglikémia

Magas vércukorszint. Magasnak számít az a vércukorszint, ha az éhgyomri vagy étkezések... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése
A cukorbetegség és a fogászati problémák közötti összefüggés egy fontos téma az...
 Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról? Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról?
A diabéteszes ketoacidózis (DKA) az egyik legsúlyosabb szövődménye mind a 1-es, mind a 2-es...
Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be! Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be!
Az állandó vércukorszint-ingadozás komoly kihívás lehet az egészségünk szempontjából,...
 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát
Az inzulinrezisztencia az egészség egyik kiemelt problémája napjainkban, azonban néhány...
Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek! Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek!
Számos gyógynövény segíthet a magas koleszterinszinttel küzdők számára, amelyek nem csak...
Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt? Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt?
A cukorbetegség és a peteérés kapcsolata fontos téma, melynek feltárása segíthet a nők...
Cukorbetegként ezért kell fokozattan figyelni a fogaidra! Cukorbetegként ezért kell fokozattan figyelni a fogaidra!
A cukorbetegség komplex kihívásokkal jár, amelyek nem csak a vércukorszint szabályozását...
címkék: egészséges életmód, étkezés, diéta