Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítja egy új tanulmány. A megállapítás a Nutrition Live Online 2020 nevű „virtuális konferencián” hangzott el, amelynek az American Society for Nutrition adott otthont.

Teljes magvak az egészséges életért

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

A szénhidrátfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges összefüggése egy ideje kutatások és viták tárgya. Alapvetően az az elképzelés, hogy ha a szénhidrátok általában súlygyarapodást okoznak, és a súlygyarapodás a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, akkor a szénhidrátfogyasztás csökkentésével jó módszer lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentése. De ez nem ilyen egyszerű. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a szénhidrátok az egyik alapvető élelmiszercsoport (a fehérjével és a zsírral együtt), és óvatossággal kell fogyasztani a feldolgozott ételeket, amelyek általában szénhidrátokban gazdagok, miközben kevés bennük a vitamin a rost. A szénhidráttartalmú ételek rostokban gazdagak lehetnek, és a rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében.

 

Az új tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ha a korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a szénhidrátbevitel magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor érdemes lenne kideríteni, van-e különbség a jó minőségű szénhidrátok és az alacsony minőségi szénhidrátok között. Arra is kíváncsi volt, hogy más makrotápanyagok játszhatnak-e szerepet. Az egyik kutató szerint Shilpa N. Bhupathiraju, PhD, (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola): „Korábbi tanulmányok összefüggéseket vizsgáltak a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Külön meg akartuk vizsgálni, hogy a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés különbözik-e a szénhidrát minőségétől és az étrendben pótolt tápanyagtól. "

 

A kutatók három, a tanulmányból gyűjtött adatot értékeltek: az ápolók egészségügyi tanulmányát (I), az ápolók egészségügyi vizsgálatát (II) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányát. A résztvevők száma meghaladta a 200 ezret. Az étrendre vonatkozó információkat két-négy évente gyűjtötték az alanyoktól étkezési gyakorisági kérdőívek felhasználásával, és az utánkövetési időszak együttesen közel négymillió év volt. A kutatók közel 12 000 2-es típusú cukorbetegséget találtak.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz a következő oldalra további részletekért!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Tejcukor

Másnéven: laktóz. Úgynevezett diszaharid, 1 molekula glukózból és 1 molekula galaktózból... Tovább

Hipertónia

Magasvérnyomás betegség, amely a cukorbetegek körében kétszer gyakoribb, mint a nem cukorbeteg... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat? Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat?
A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeket okozhat: neuropátia, fájdalom, érzéskiesés....
5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy 5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy
A rohanós hétköznapokban sokszor fel sem tűnik, mennyi feszültséget cipelünk magunkkal....
Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek
Bár sokan a tűket kizárólag fájdalmas injekciókkal társítják, valójában sokkal több...
Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt
Hiába vagy kiváló szakember, ha a weboldalad elavult, lassú, vagy épp nincs is. A páciensek...
Cukorbarát vacsoraötletek, amiktől tényleg jóllaksz Cukorbarát vacsoraötletek, amiktől tényleg jóllaksz
Cukorbetegként sem kell lemondanod az ízekről – csak tudnod kell, mit és hogyan...
Ez az 5 kellemetlenség gyakori cukorbetegség esetén Ez az 5 kellemetlenség gyakori cukorbetegség esetén
A cukorbetegség önmagában is sok odafigyelést igényel, de vannak olyan kísérő tünetek,...
Cukorbetegség és foghíd: több összefüggés van, mint gondolnád Cukorbetegség és foghíd: több összefüggés van, mint gondolnád
Vérzik az ínyed? Mozognak a fogaid? Már hiányzik is egy-kettő? Ha cukorbeteg vagy, ezek nem...
Munka és egészség egyensúlyban: így választhatsz hozzád illő állást Munka és egészség egyensúlyban: így választhatsz hozzád illő állást
Diabéteszes vagy valamilyen egyéb betegséged van, és félsz, hogy nem tudsz teljes életet...
Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz
Mikor érdemes cukorbetegként belgyógyászhoz fordulni? Cikkünkben megmutatjuk, milyen...
Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta, Kutatás