Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítja egy új tanulmány. A megállapítás a Nutrition Live Online 2020 nevű „virtuális konferencián” hangzott el, amelynek az American Society for Nutrition adott otthont.

Teljes magvak az egészséges életért

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

A szénhidrátfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges összefüggése egy ideje kutatások és viták tárgya. Alapvetően az az elképzelés, hogy ha a szénhidrátok általában súlygyarapodást okoznak, és a súlygyarapodás a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, akkor a szénhidrátfogyasztás csökkentésével jó módszer lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentése. De ez nem ilyen egyszerű. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a szénhidrátok az egyik alapvető élelmiszercsoport (a fehérjével és a zsírral együtt), és óvatossággal kell fogyasztani a feldolgozott ételeket, amelyek általában szénhidrátokban gazdagok, miközben kevés bennük a vitamin a rost. A szénhidráttartalmú ételek rostokban gazdagak lehetnek, és a rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében.

 

Az új tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ha a korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a szénhidrátbevitel magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor érdemes lenne kideríteni, van-e különbség a jó minőségű szénhidrátok és az alacsony minőségi szénhidrátok között. Arra is kíváncsi volt, hogy más makrotápanyagok játszhatnak-e szerepet. Az egyik kutató szerint Shilpa N. Bhupathiraju, PhD, (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola): „Korábbi tanulmányok összefüggéseket vizsgáltak a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Külön meg akartuk vizsgálni, hogy a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés különbözik-e a szénhidrát minőségétől és az étrendben pótolt tápanyagtól. "

 

A kutatók három, a tanulmányból gyűjtött adatot értékeltek: az ápolók egészségügyi tanulmányát (I), az ápolók egészségügyi vizsgálatát (II) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányát. A résztvevők száma meghaladta a 200 ezret. Az étrendre vonatkozó információkat két-négy évente gyűjtötték az alanyoktól étkezési gyakorisági kérdőívek felhasználásával, és az utánkövetési időszak együttesen közel négymillió év volt. A kutatók közel 12 000 2-es típusú cukorbetegséget találtak.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz a következő oldalra további részletekért!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Inzulin készítmények

Az élettani inzulin szekréciót megközelítő külső inzulin bevitelhez nagyszámú inzulin... Tovább

Triglicerid

A vérzsírok egyik fajtája, ún. neurális zsír, amely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben
Segíthetnek-e a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek a COVID-19 járvány...
Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség Étkezési rendellenességek és 1-es típusú cukorbetegség
Quinn Nystrom egy versenyképes műkorcsolyázó volt, aki egy minnesotai kisvárosban nőtt fel....
A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát
Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség...
A 3-as típusú cukorbetegség A 3-as típusú cukorbetegség
Ezzel az elnevezéssel a diabétesz mellitusz azon formáit szokták összefoglalni, amelyek nem...
Ínycsiklandó cukormentes turmixok Ínycsiklandó cukormentes turmixok
Egy finom turmix szinte mindig jó választás, hiszen nem csak finom, de – természetesen...
A patikus válaszol A patikus válaszol
Ebben a cikkben valódi válaszokat olvashatsz, ugyanis a TerryWhite Chemmart cégénél dolgozó...
A változtatás 7 lépése A változtatás 7 lépése
A többlet kilók veszélyeztetik nálad a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását?...
5 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben! 5 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben!
Itt a tavasz, hamarosan állandósul a jó idő, megújul a természet, úgyhogy itt az ideje...
4 alkalmazás cukorbetegeknek, amit még ma ki kell próbálnod! 4 alkalmazás cukorbetegeknek, amit még ma ki kell próbálnod!
Cukorbetegként az élet néha nagyobb kihívásokat állít eléd, mint azok elé, akik nem...
Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák
Sok cukorbeteg ember számára a fogyás jó dolog. De, amikor a fogyás akaratlan, nem annyira....
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta, Kutatás