Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítja egy új tanulmány. A megállapítás a Nutrition Live Online 2020 nevű „virtuális konferencián” hangzott el, amelynek az American Society for Nutrition adott otthont.

Teljes magvak az egészséges életért

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

A szénhidrátfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges összefüggése egy ideje kutatások és viták tárgya. Alapvetően az az elképzelés, hogy ha a szénhidrátok általában súlygyarapodást okoznak, és a súlygyarapodás a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, akkor a szénhidrátfogyasztás csökkentésével jó módszer lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentése. De ez nem ilyen egyszerű. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a szénhidrátok az egyik alapvető élelmiszercsoport (a fehérjével és a zsírral együtt), és óvatossággal kell fogyasztani a feldolgozott ételeket, amelyek általában szénhidrátokban gazdagok, miközben kevés bennük a vitamin a rost. A szénhidráttartalmú ételek rostokban gazdagak lehetnek, és a rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében.

 

Az új tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ha a korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a szénhidrátbevitel magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor érdemes lenne kideríteni, van-e különbség a jó minőségű szénhidrátok és az alacsony minőségi szénhidrátok között. Arra is kíváncsi volt, hogy más makrotápanyagok játszhatnak-e szerepet. Az egyik kutató szerint Shilpa N. Bhupathiraju, PhD, (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola): „Korábbi tanulmányok összefüggéseket vizsgáltak a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Külön meg akartuk vizsgálni, hogy a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés különbözik-e a szénhidrát minőségétől és az étrendben pótolt tápanyagtól. "

 

A kutatók három, a tanulmányból gyűjtött adatot értékeltek: az ápolók egészségügyi tanulmányát (I), az ápolók egészségügyi vizsgálatát (II) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányát. A résztvevők száma meghaladta a 200 ezret. Az étrendre vonatkozó információkat két-négy évente gyűjtötték az alanyoktól étkezési gyakorisági kérdőívek felhasználásával, és az utánkövetési időszak együttesen közel négymillió év volt. A kutatók közel 12 000 2-es típusú cukorbetegséget találtak.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz a következő oldalra további részletekért!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

ICA (islet-cell antibody)

(istel-cell- antibody) szigetsejt-ellenes antitestek, amelyekfrissen felfedezett 1-es típusú... Tovább

Tejcukor

Másnéven: laktóz. Úgynevezett diszaharid, 1 molekula glukózból és 1 molekula galaktózból... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Édesítőszer kisokos: Milyen édesítőszereket használhatunk cukorbetegként? Édesítőszer kisokos: Milyen édesítőszereket használhatunk cukorbetegként?
A cukorbetegség (diabétesz) olyan krónikus állapot, amelyben a vércukorszint szabályozása...
Tényleg hatékony a 120 grammos szénhidrát diéta cukorbetegnek? - Ezt kell tudni róla! Tényleg hatékony a 120 grammos szénhidrát diéta cukorbetegnek? - Ezt kell tudni róla!
Az egészséges étkezés és a cukorbetegség kezelése között szoros összefüggés van. A...
Banánfogyasztás cukorbetegként - Tényleg kerülni kell a banánt? Banánfogyasztás cukorbetegként - Tényleg kerülni kell a banánt?
A diéta kulcsfontosságú szerepet játszik a cukorbetegség kezelésében, és sokan azonnal...
Erre cseréld le a nutellát: Legjobb alternatívák a csokikrém helyett cukorbetegek számára Erre cseréld le a nutellát: Legjobb alternatívák a csokikrém helyett cukorbetegek számára
A reggeli pirítós, palacsinta vagy gofri sokunk számára elképzelhetetlen nutella nélkül....
Ezeket a gyümölcsöket jobb kerülni cukorbetegként! Ezeket a gyümölcsöket jobb kerülni cukorbetegként!
A gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, és általában...
Betegen jöttél megint haza a nyaralásról? - ez lehet a megdöbbentő oka Betegen jöttél megint haza a nyaralásról? - ez lehet a megdöbbentő oka
Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor hosszú várt nyaralás után betegen térünk haza. A...
A Glikémiás Index: Az Ételek Hatása a Vércukorszintre és A Fontossága a Cukorbetegek Számára A Glikémiás Index: Az Ételek Hatása a Vércukorszintre és A Fontossága a Cukorbetegek Számára
Az egészséges étkezés számos szempontból kiemelkedő fontosságú, különösen a...
Hogyan készüljünk fel a diabéteszes kolonoszkópiára Hogyan készüljünk fel a diabéteszes kolonoszkópiára
Ha diabéteszes vagy, akkor a kolonoszkópia előkészítése néhány különleges kihívással...
Csodálatos rostforrás: így fogyaszd az útifűmaghéjat Csodálatos rostforrás: így fogyaszd az útifűmaghéjat
Az egészséges étkezés és a megfelelő táplálkozás alapvető fontosságú a jó egészség...
Rákkeltő a zéró kóla: a WHO rákkeltőnek nyilvánítja a világ legelterjedtebb édesítőszerét Rákkeltő a zéró kóla: a WHO rákkeltőnek nyilvánítja a világ legelterjedtebb édesítőszerét
Pár napja hatalmas felháborodást keltett a hír, miszerint az Egészségügyi Világszervezet...
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta, Kutatás