Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítja egy új tanulmány. A megállapítás a Nutrition Live Online 2020 nevű „virtuális konferencián” hangzott el, amelynek az American Society for Nutrition adott otthont.

Teljes magvak az egészséges életért

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

A szénhidrátfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges összefüggése egy ideje kutatások és viták tárgya. Alapvetően az az elképzelés, hogy ha a szénhidrátok általában súlygyarapodást okoznak, és a súlygyarapodás a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, akkor a szénhidrátfogyasztás csökkentésével jó módszer lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentése. De ez nem ilyen egyszerű. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a szénhidrátok az egyik alapvető élelmiszercsoport (a fehérjével és a zsírral együtt), és óvatossággal kell fogyasztani a feldolgozott ételeket, amelyek általában szénhidrátokban gazdagok, miközben kevés bennük a vitamin a rost. A szénhidráttartalmú ételek rostokban gazdagak lehetnek, és a rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében.

 

Az új tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ha a korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a szénhidrátbevitel magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor érdemes lenne kideríteni, van-e különbség a jó minőségű szénhidrátok és az alacsony minőségi szénhidrátok között. Arra is kíváncsi volt, hogy más makrotápanyagok játszhatnak-e szerepet. Az egyik kutató szerint Shilpa N. Bhupathiraju, PhD, (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola): „Korábbi tanulmányok összefüggéseket vizsgáltak a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Külön meg akartuk vizsgálni, hogy a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés különbözik-e a szénhidrát minőségétől és az étrendben pótolt tápanyagtól. "

 

A kutatók három, a tanulmányból gyűjtött adatot értékeltek: az ápolók egészségügyi tanulmányát (I), az ápolók egészségügyi vizsgálatát (II) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányát. A résztvevők száma meghaladta a 200 ezret. Az étrendre vonatkozó információkat két-négy évente gyűjtötték az alanyoktól étkezési gyakorisági kérdőívek felhasználásával, és az utánkövetési időszak együttesen közel négymillió év volt. A kutatók közel 12 000 2-es típusú cukorbetegséget találtak.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz a következő oldalra további részletekért!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Alfa-sejtek

   A hasnyálmirigy glukagon nevű hormont termelő sejtjei. A glukagon az emberi... Tovább

ICA (islet-cell antibody)

(istel-cell- antibody) szigetsejt-ellenes antitestek, amelyekfrissen felfedezett 1-es típusú... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod 4 meglepő tény a cukorbetegségről, amiket érdemes tudnod
A cukorbetegség több mint 1,1 millió embert érint Magyarországon, így jó eséllyel érinti...
Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van Ha ilyen tüneteid vannak, akkor valószínűleg endometriózisod van
Egyetlen nő sem várja „a hónapnak azt az időszakát”. A legtöbben...
Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására Próbáld ki ezeket az egyszerű, házi módszereket a vesék tisztítására
A vesék csodálatos kis szervek. Naponta körülbelül 200 liter vért dolgoznak fel,...
Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás Pénzügyi stressz: így tesz minket tönkre, de van rá megoldás
Amikor stresszesek vagyunk a pénz miatt, nem csak a bankszámlánkat éri az a bizonyos ütés....
Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást Igen, ez valóban igaz – a bőröd így gyógyul meg, ha abbahagyod a dohányzást
Nyilvánvaló, hogy a dohányzás nagyon káros a szívre és a tüdőre, de tudtad, hogy a...
Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei? Mi az, hogy GMO-mentes élelmiszer és mik az előnyei?
Az elmúlt néhány évtizedben elért hatalmas technológiai fejlődés ellenére úgy tűnik,...
Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint Közösségi média függő vagyok! – így szokj le róla az orvosok szerint
A közösségi médiától való függőség sok ember számára valódi probléma. Nehéz lehet...
Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről Március 8. Nemzetközi Nőnap - 3 tény, amit tudnod kell a nők mentális egészségéről
Ma ünnepeljük világszerte  a nőket, de ezen a napon nem árt kicsit mélyebbre is ásni,...
Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében Lábápolási tippek, melyeket jobb, ha te is megfogadsz az egészséged érdekében
A lábaid a legfontosabb testrészeid közé tartozik. Elvisznek oda, ahová szeretnéd, fizikai...
Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat Miért ég az arcom? – 5 ok, amiért érzékeny bőröd kipirosodhat
Amikor azt gondoltad, hogy tökéletesítetted érzékeny bőrápolási rutinodat, észreveszel...
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta, Kutatás