Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítja egy új tanulmány. A megállapítás a Nutrition Live Online 2020 nevű „virtuális konferencián” hangzott el, amelynek az American Society for Nutrition adott otthont.

Teljes magvak az egészséges életért

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Miközben rámutatott arra, hogy amikor az emberek alacsony zsírtartalmú étrendet alkalmaznak, a zsírt általában alacsony minőségű vagy finomított szénhidrátokkal helyettesítik, Dr. Bhupathiraju csapatával együtt felfedezte, hogy a telített zsírok 5% -ának helyettesítése, az alacsony minőségű szénhidrátok (finomított gabonafélék, burgonya és magas cukortartalmú ételek) a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával jártak. Másrészt a telített zsírok energiájának 5% -ának helyettesítése kiváló minőségű szénhidrátokkal (teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, árpa, quinoa és rozs) alacsonyabb kockázattal járt. Más makrotápanyagok helyettesítése nem volt összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával. Amikor azonban a jó minőségű szénhidrátok helyettesítik a többszörösen telítetlen zsírt, transzzsírt, állati fehérjét vagy növényi fehérjét, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata csökkent.

 

Dr. Bhupathiraju a megállapításokat a következőképpen foglalta össze: "Amikor az egyének alacsony zsírtartalmú étrendet fogyasztanak, a helyettesítő tápanyag szinte mindig alacsony minőségű vagy finomított szénhidrát, amely tanulmányunk szerint a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával jár." Az új tanulmány szerint "a szénhidrát minősége számít". Kim Braun, PhD vezető kutató elmondta: „Ezek az eredmények kiemelik annak fontosságát, hogy megkülönböztessük a magas és alacsony minőségű forrásokból származó szénhidrátokat a cukorbetegség kockázatának vizsgálatakor. Hasonló tanulmányok készítése különböző társadalmi-gazdasági háttérrel, etnikummal és életkorral rendelkező embereknél betekintést nyújt abba, hogy ezek a megállapítások mennyire alkalmazhatók más csoportokra. "

 

A kiváló minőségű szénhidrátok főleg a teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók, amelyek közé tartozik a barna rizs, a zabpehely, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tészta, a hajdina, a rozs, a bulgur, a quinoa és az árpa. Ezekben az ételekben általában nagyobb a rostmennyiség, valamint olyan fontos tápanyagok, mint a vas, a kálium, a magnézium és a B-vitamin.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

IFG (impared fasting glucose)

IFG (impared fasting glucose) meghatározása Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott... Tovább

Szulfanilurea-rezisztencia

A 2-es típusú cukorbetegek túlnyomó többsége csak néhány (maximum 10-15) évig reagál a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat? Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat?
A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeket okozhat: neuropátia, fájdalom, érzéskiesés....
5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy 5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy
A rohanós hétköznapokban sokszor fel sem tűnik, mennyi feszültséget cipelünk magunkkal....
Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek
Bár sokan a tűket kizárólag fájdalmas injekciókkal társítják, valójában sokkal több...
Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt
Hiába vagy kiváló szakember, ha a weboldalad elavult, lassú, vagy épp nincs is. A páciensek...
Cukorbarát vacsoraötletek, amiktől tényleg jóllaksz Cukorbarát vacsoraötletek, amiktől tényleg jóllaksz
Cukorbetegként sem kell lemondanod az ízekről – csak tudnod kell, mit és hogyan...
Ez az 5 kellemetlenség gyakori cukorbetegség esetén Ez az 5 kellemetlenség gyakori cukorbetegség esetén
A cukorbetegség önmagában is sok odafigyelést igényel, de vannak olyan kísérő tünetek,...
Cukorbetegség és foghíd: több összefüggés van, mint gondolnád Cukorbetegség és foghíd: több összefüggés van, mint gondolnád
Vérzik az ínyed? Mozognak a fogaid? Már hiányzik is egy-kettő? Ha cukorbeteg vagy, ezek nem...
Munka és egészség egyensúlyban: így választhatsz hozzád illő állást Munka és egészség egyensúlyban: így választhatsz hozzád illő állást
Diabéteszes vagy valamilyen egyéb betegséged van, és félsz, hogy nem tudsz teljes életet...
Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz
Mikor érdemes cukorbetegként belgyógyászhoz fordulni? Cikkünkben megmutatjuk, milyen...
Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta, Kutatás