Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Zsírt éget, baktériumokat öl és még finom is - De mennyit ehetsz a fahéjból?

Diabetes Portál



A cukorbetegség egyik legjobb természetes ellenszere: A fahéj!

A fahéj számos egészségügyi szempontból előnyös hatással bír, de vigyázz a napi limittel.  A fahéjat Európa egyes részein időszámításunk előtt 500-ban alkalmazták, olyan régi fűszernövény, hogy már az Ótestamentum is tesz róla említést. Napjainkban mind egészségügyi, mind gasztronómiai célokra alkalmazzák a növény szárított kérgét, mely különösen a téli időszakban közkedvelt.

A fahéj számos egészségügyi szempontból előnyös hatással bír, de vigyázz a napi limittel.  A fahéjat Európa egyes részein időszámításunk előtt 500-ban alkalmazták, olyan régi fűszernövény, hogy már az Ótestamentum is tesz róla említést.

Baktériumölő fahéj

 
A fűszert régóta használják légúti megbetegedések kezelésére, mivel erős baktérium- és vírusölő hatással bír - sőt, még antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonságú is. Megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esetén érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztanod, de akár az alábbiakban leírt emésztésserkentő hatású teát is bevetheted.
 

Fogyasztó hatású fűszer

 
Számos olyan fűszernövény létezik, amely serkenti az emésztőnedvek termelését, javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a fogyókórúra során. A fahéj is ezek közé tartozik, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését is serkenti.
 
 

A cukorbetegség kontrollálása

A 2-es típusú cukorbetegség hátterében a szervezet csökkent inzulinérzékenysége áll, aminek következtében a hasnyálmirigynek fokoznia kell a hormontermelést, egészen odáig, amíg ki nem merül. Erről a folyamatról, illetve magáról a betegségről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Amerikai kutatók szerint a fahéj képes arra, hogy javítsa a sejtek inzulinérzékenységét. Mindezt olyan korábbi vizsgálatok eredményeinek összehasonlítására alapozták, melyek során a résztvevők 4-18 héten át napi legalább 120 milligramm, de legfeljebb hat gramm - ez utóbbi körülbelül két és fél teáskanál mennyiségnek felel meg - fahéjat fogyasztottak.



Az összehasonlító elemzések azt mutatták, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vizsgálati alanyoknál, akik fahéjat fogyasztottak, csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza, valamint az összkoleszterin és az LDL - más néven rossz - koleszterin szintje is. Szakértők szerint ez a pozitív hatás a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető.

 

Keverd krómmal a maximális hatás elérése érdekében! 

A króm az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát-anyagcserében, és segít a fehérjéket eljuttatni oda, hol szükség van rájuk. Elősegíti a fogyást, valamint megakadályozza, illetve csökkenti a magas vérnyomást.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Szőlőcukor

(glükóz vagy glukóz) egyszerű cukor, amely a szervezet legfontosabb energiaforrása. A vércukor... Tovább

Kódcsip (chip)

A digitális úton tárolt tesztcsík-információk hordozója, amely minden korszerű tesztcsík... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák
Sok cukorbeteg ember számára a fogyás jó dolog. De, amikor a fogyás akaratlan, nem annyira....
Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben
Segíthetnek-e a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek a COVID-19 járvány...
Növekszik az új 1-es típusú cukorbetegség-esetek száma a pandémiában Növekszik az új 1-es típusú cukorbetegség-esetek száma a pandémiában
A COVID-19 járvány szinte kezdete óta ismert vagy feltételezhető, hogy a cukorbetegek...
Az 1-es típusú cukorbetegség-tanulmány elemzi, hogy a vércukor hogyan befolyásolja a szövődmény kockázatát Az 1-es típusú cukorbetegség-tanulmány elemzi, hogy a vércukor hogyan befolyásolja a szövődmény kockázatát
A gothenburg-i Egyetem kutatóinak egyik fő új tanulmánya kiegészíti az ismeretek halmazát...
Az FDA jóváhagyja a Rybelsust, az első orális GLP-1 gyógyszert Az FDA jóváhagyja a Rybelsust, az első orális GLP-1 gyógyszert
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta az első...
2-es típusú cukorbetegség: mi okozza a gyulladást? 2-es típusú cukorbetegség: mi okozza a gyulladást?
A Cell Metabolism folyóirat új tanulmánya szerint a glükóz nem a gyulladás fő oka a 2-es...
Lehetséges a 2-es típusú cukorbetegség remissziója fogyás esetén Lehetséges a 2-es típusú cukorbetegség remissziója fogyás esetén
A Cambridge-i Egyetem új kutatása szerint azoknál az embereknél, akik a 2-es típusú...
Az Omega-3-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegség esetén: tanulmány Az Omega-3-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegség esetén: tanulmány
Az Omega-3 halolaj-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegségben, de nem is...
Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel
Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú...
A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát
Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, terhességi cukorbetegség