Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukorbeteg diéta

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Hogyan táplálkozzon a diabéteszes? Ajánlás Dr. Fövényitől és az Amerikai Diabetes Társaságtól

Kicsit hosszú, kicsit tömény de hidd el, ha cukorbeteg vagy akkor végig kell olvasnod. Lapozgass végig. Megéri.

Cukorbeteg diéta

Hogyan táplálkozzon a diabéteszes? Ajánlás Dr. Fövényitől és az Amerikai Diabetes Társaságtól

Az ADA diétás ajánlásai

 

1.      A legtöbb cukorbeteg – és gondozóik – számára a legnagyobb problémát az étrendi kezelés, annak testre szabása jelenti. Éppen azért a cukorbetegek és gondozóik ilyen irányú oktatása meghatározó jelentőségű. Az optimális testsúly, az ideális anyagcsere állapot eléréséhez, és a diabéteszes szövődmények megelőzéséhez testre szabott diétás útmutatás szükséges.

2.      Ezen útmutatásoknak illeszkedniük kell a diabéteszes személyek egyéni és kulturális szokásaihoz, az egészségtudatossághoz vagy annak hiányaihoz, a számolási tudásukhoz, az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférési lehetőségeikhez, azon hajlandóságukhoz és képességükhöz, hogy változtassanak életvitelükhöz.

3.      Nem szabad elvenni a betegektől az evés örömét, éppen ezért a diétás tanácsokat pozitív üzenet formájában szükséges eljuttatni a diabéteszesekhez, kivéve, ha komoly étrendi korlátozásokra van szükség egészségük fenntartásához.

4.      Inkább menü sorokat juttassunk el a betegekhez, mintsem a fő tápanyagok arányainak a hangsúlyozását.

5.      Mindehhez elengedhetetlen magas szintű tudással és gyakorlattal rendelkező dietetikusok közreműködése.

 

A szénhidrátok számolása

 

Intenzív inzulinkezelésen lévő betegek szénhidrát-számolással rugalmas étrendet és hozzá illesztett inzulinkezelést alkalmazhatnak. Fix inzulin kezelésen lévő 2-es típusú betegek esetében fix étkezési időpontok és étrend javasolható az egészséges élelmiszerek fogyasztására törekedve.

 

Testsúly csökkentés

 

Már 2-8 kg-os testsúlycsökkentés is előnyösen befolyásolhatja mind az érrendszeri kockázati tényezők mérséklését, mind a vércukorszintek csökkentését 2-es típusú cukorbetegeknél. Az, hogy milyen tápanyag összetételű étrend a legelőnyösebb, nem mondható meg. Az amerikai cukorbetegek átlag 45% szénhidrátot, 36-40% zsírt és 16-18% fehérjét fogyasztanak. Ettől lényeges eltérések lehetségesek pl. a mediterrán étrendnél, a DASH típusú diétánál (teljes kiőrlésű gabonafélék, sok zöldség-gyümölcs, sovány húsok fogyasztása), vagy a vegetáriánus, vegán, az alacsony zsírtartalmú és legutóbb az alacsony vagy igen alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek esetében.

 

A diétaterápia hatásossága, (és annak evidencia szintje. Az A szintű evidencia igen erős evidenciát jelent, a B szintű ennél gyengébb, a C és D igen gyenge evidencia szintet képvisel).

·         Megfelelő diétás kezelés javasolt minden 1-es és 2-es típusú cukorbeteg számára (A)·         Minden cukorbetegnek szakképzett diétetikus általi testreszabott diétás tanácsadásban kell részesülnie (A)

·         Intenzív inzulinkezelésen lévő 1-es típusú cukorbetegek szénhidrát-számolásos diéta mellett az anyagcsere-állapot javulására számíthatnak (A)

·         Fix napi 2-3-szori inzulin adással kezelt – zömmel 2-es típusú – cukorbetegek fix testreszabott étrenden számíthatnak a vércukor szintek csökkentésére (B)

·         Egyszerű, az étkezési adagok és egészséges élelmiszerek választékát tartalmazó diétás ajánlások főként idősebb és számolási nehézségekkel küzdő cukorbetegeknél alkalmazhatók (C)

·         Mivel a megfelelő diétakezelés a terápia költségcsökkentéséhez vezethet (A), törekedni szükséges annak a társadalombiztosítás általi támogatására (E)
Az energiabevitel egyensúlya

·         Súlyfelesleggel rendelkező és kövér cukorbetegek esetében csökkentett energiatartalmú étrend alkalmazása javasolt a testsúly csökkentése céljából (A)

·         Már mérsékelt testsúlycsökkentés is klinikai előnnyel járhat, főként a diabétesz korai szakaszában. Ennek eléréséhez életmódváltás és ennek a támogatása szükséges (A)
Étkezési sémák és a makrotápanyagok arányai

·         Evidencia, hogy nincs minden diabéteszes számára ideális szénhidrát-fehérje-zsír arányú étrend (B)

·         Ezért a makro-tápanyagok aránya egyénenként állapítandó meg a jelenlegi étkezési szokások és a kezelési célok szem előtt tartásával (E)

·         A szénhidrátok mennyisége és a rendelkezésre álló (a szervezetben termelődő és injekcióban bevitt) inzulin a leginkább meghatározó a vércukorszintek alakulása szempontjából (A)

·         A zöldségekből, főzelékfélékből, gyümölcsökből, babfélékből, őrletlen magvakból és tejtermékekből származó szénhidrátok fogyasztása haladja meg az egyéb forrásokból származókat, melyek zsírt, cukrot vagy sót tartalmaznak (B)

·         Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok és az alacsony glikémiás terhelést jelentő élelmiszerek mérsékelten javíthatják az anyagcserét (C)

·         Minden cukorbeteg törekedjen arra, hogy 1000 kcal-ánként legalábbb 14 g növényi rostot fogyasszon (B)

·         Cukorhelyettesítők (fruktóz, xilit, stb.) alkalmazása esetén számoljanak azzal, hogy a vércukorszint hasonló mértékben emelkedhet (A)

·         Cukorral készült ételek, italok fogyasztása szigorúan kerülendő (B)

 

A cikk itt még nem ért véget, lapozz a következő oldalra a folytatásért!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Posztprandiális (pp) vércukorérték

Az étkezés utáni vércukorérték tudományos elnevezése, amelynek diagnosztikai jelentősége... Tovább

Erektilis diszfunkció

A hímvessző merevedési képességének csökkenése. Cukorbetegeknél gyakrabban jelentkezik mint... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség gyerekkorban? Ezt kell róla tudnod! Cukorbetegség gyerekkorban? Ezt kell róla tudnod!
Bár a cukorbetegség leggyakrabban felnőtteknél fordul elő, sajnos egyre gyakoribbá válik a...
Édesítőszer kisokos: Milyen édesítőszereket használhatunk cukorbetegként? Édesítőszer kisokos: Milyen édesítőszereket használhatunk cukorbetegként?
A cukorbetegség (diabétesz) olyan krónikus állapot, amelyben a vércukorszint szabályozása...
Tényleg hatékony a 120 grammos szénhidrát diéta cukorbetegnek? - Ezt kell tudni róla! Tényleg hatékony a 120 grammos szénhidrát diéta cukorbetegnek? - Ezt kell tudni róla!
Az egészséges étkezés és a cukorbetegség kezelése között szoros összefüggés van. A...
Banánfogyasztás cukorbetegként - Tényleg kerülni kell a banánt? Banánfogyasztás cukorbetegként - Tényleg kerülni kell a banánt?
A diéta kulcsfontosságú szerepet játszik a cukorbetegség kezelésében, és sokan azonnal...
Erre cseréld le a nutellát: Legjobb alternatívák a csokikrém helyett cukorbetegek számára Erre cseréld le a nutellát: Legjobb alternatívák a csokikrém helyett cukorbetegek számára
A reggeli pirítós, palacsinta vagy gofri sokunk számára elképzelhetetlen nutella nélkül....
Ezeket a gyümölcsöket jobb kerülni cukorbetegként! Ezeket a gyümölcsöket jobb kerülni cukorbetegként!
A gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, és általában...
Betegen jöttél megint haza a nyaralásról? - ez lehet a megdöbbentő oka Betegen jöttél megint haza a nyaralásról? - ez lehet a megdöbbentő oka
Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor hosszú várt nyaralás után betegen térünk haza. A...
A Glikémiás Index: Az Ételek Hatása a Vércukorszintre és A Fontossága a Cukorbetegek Számára A Glikémiás Index: Az Ételek Hatása a Vércukorszintre és A Fontossága a Cukorbetegek Számára
Az egészséges étkezés számos szempontból kiemelkedő fontosságú, különösen a...
Hogyan készüljünk fel a diabéteszes kolonoszkópiára Hogyan készüljünk fel a diabéteszes kolonoszkópiára
Ha diabéteszes vagy, akkor a kolonoszkópia előkészítése néhány különleges kihívással...
Csodálatos rostforrás: így fogyaszd az útifűmaghéjat Csodálatos rostforrás: így fogyaszd az útifűmaghéjat
Az egészséges étkezés és a megfelelő táplálkozás alapvető fontosságú a jó egészség...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, egészséges életmód, étkezés, diéta