Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukorbetegség és a szintetikus cukrok kapcsolata

Diabetes Portál



Mesterséges édesítőszerek 1. rész

Az ételek és italok készítésénél ma és még bizonyára igen hosszú ideig ezek töltik be a legfőbb szerepet, nemcsak a cukorbetegek részére, de mindenki étrendjében, aki fogyókúrázik, vagy egyszerűen csak kerülni akarja a túlzott cukorfogyasztást, és egészségesebben óhajt táplálkozni. Közös jellemzőjük, hogy energiát nem tartalmaznak (az aszpartam energiatartalma gyakorlatilag elhanyagolható), tehát a legenergiaszegényebb étrendbe is beleilleszthetők. Tabletták, porok és folyadékok formájában kerülnek forgalomba, s fontos alkotórészeit képezik az energiaszegény vagy energiamentes üdítő italoknak és gyümölcsnektároknak is. Szerte a világon és ma már hazánkban is négyfajta mesterséges édesítőszert forgalmaznak. Ezek: a szaharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam. 

Édesítő

Mesterséges édesítőszerek 1. rész

 A diétás élelmiszerek két nagy csoportját különböztetem meg:


1. Mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok.

2. Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek. - Ezt a második részben taglaljuk. 

 


A szaharin 110 éve ismert, a legrégibb édesítőszer. 300-szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Fő hátrányai, melyek miatt jogosan szorul egyre hátrább az édesítőszerek piacán, egyrészt hogy fémes mellékíze van, másrészt hogy hőre, tehát főzésre, sütésre bomlik.
A ciklamát nátrium vagy kalcium sója formájában ismert. Mintegy 30-szor édesebb a cukornál, és csaknem tökéletes cukorillúziót kelt. A második legolcsóbb édesítőszer. Emellett további két jellemzőjében is felülmúlja a szaharint: mellékízmentes és hőhatásra nem bomlik el.
Az aceszulfám-K drágább a ciklamátnál, viszont mind édesítőerejében, mind egyéb jellemzőiben azzal csaknem egyezik vele. Kiváló ízű, továbbá hőhatásra (főzésre, sütésre) nem bomlik el.


 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Ciklamát

Édesítőszer, mely kb.30-szor édesebb mint a cukor. Hőstabil, kalóriamentes, mellékíz nem... Tovább

Ramipril

Olyan ACE-gátló készítmény, amellyel csökkenthető az infarktus és szélütés (stroke),... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák Cukorbetegség, fogyás és hasnyálmirigyrák
Sok cukorbeteg ember számára a fogyás jó dolog. De, amikor a fogyás akaratlan, nem annyira....
Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben Diabetes gyógyszerek használata a COVID-19 elleni küzdelemben
Segíthetnek-e a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek a COVID-19 járvány...
Növekszik az új 1-es típusú cukorbetegség-esetek száma a pandémiában Növekszik az új 1-es típusú cukorbetegség-esetek száma a pandémiában
A COVID-19 járvány szinte kezdete óta ismert vagy feltételezhető, hogy a cukorbetegek...
Az 1-es típusú cukorbetegség-tanulmány elemzi, hogy a vércukor hogyan befolyásolja a szövődmény kockázatát Az 1-es típusú cukorbetegség-tanulmány elemzi, hogy a vércukor hogyan befolyásolja a szövődmény kockázatát
A gothenburg-i Egyetem kutatóinak egyik fő új tanulmánya kiegészíti az ismeretek halmazát...
Az FDA jóváhagyja a Rybelsust, az első orális GLP-1 gyógyszert Az FDA jóváhagyja a Rybelsust, az első orális GLP-1 gyógyszert
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta az első...
2-es típusú cukorbetegség: mi okozza a gyulladást? 2-es típusú cukorbetegség: mi okozza a gyulladást?
A Cell Metabolism folyóirat új tanulmánya szerint a glükóz nem a gyulladás fő oka a 2-es...
Lehetséges a 2-es típusú cukorbetegség remissziója fogyás esetén Lehetséges a 2-es típusú cukorbetegség remissziója fogyás esetén
A Cambridge-i Egyetem új kutatása szerint azoknál az embereknél, akik a 2-es típusú...
Az Omega-3-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegség esetén: tanulmány Az Omega-3-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegség esetén: tanulmány
Az Omega-3 halolaj-kiegészítők nem hasznosak a 2-es típusú cukorbetegségben, de nem is...
Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel
Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú...
A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát
Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, terhességi cukorbetegség